Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων από την Λιβύη

 

 

- Αύριο το πρωί θα φτάσει από την Λιβύη η φρεγάτα στο λιμάνι του Πειραιά
- Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από την στιγμή του απεγκλωβισμού ελλήνων και πολιτών άλλων εθνικοτήτων από το Πολεμικό Ναυτικό
- Όλο το χρονικό της επιβίβασης και πως ελήφθη η απόφαση για την επιχείρηση - αστραπή
- Πάλευαν με τα κύματα οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού για να φτάσουν στην στεριά και να σώσουν τον κόσμο

Ήταν ξημερώματα της Τετάρτης 30 Ιουλίου 2014, όταν αποφασίστηκε η διεξαγωγή επιχείρησης εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών από τo λιμένα της Τρίπολης Λιβύης, με τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα μιας τέτοιας αποστολής, η προετοιμασία του πλοίου ολοκληρώθηκε σύντομα και η φρεγάτα απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στο πλοίο, το οποίο διαθέτει και οργανικό ελικόπτερο, επιβαίνει και ο Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ 2) καθώς και κατάλληλα εξοπλισμένη ομάδα της ΔΥΚ.....


Εικοσιεπτά ώρες ταξίδευε η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ μέχρι να φτάσει στο λιμάνι της Τρίπολης. Ήταν απόγευμα της Πέμπτης 31 Ιουλίου 2014.

Άμεσα η ομάδα της ΔΥΚ ασφάλισε περιμετρικά κατάλληλο χώρο στο λιμένα προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί από το προσωπικό της φρεγάτας, ο σταθμός επιβιβάσεως. Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή κατά το δυνατόν, απόσταση κοντά στο λιμένα και η επιβίβαση των πολιτών έγινε από φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού.




Τα κύματα ήταν πολύ ψηλά και δεν μπορύσαν να μεταφέρουν όλους τους πολίτες με τις λέμβους. Έτσι, η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά. Η ομάδα της ΔΥΚ με ειδικά εξοπλισμένο πλωτό συνόδευε τις λέμβους και τα ρυμουλκά κατά τη διάρκεια των δρομολογίων από την ξηρά στο πλοίο. Παράλληλα, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση οιαδήποτε απειλής. Η όλη κίνηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας.


Συνολικά επιβιβάστηκαν 186 πολίτες εκ των οποίων 77 (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Πρεσβείας) είναι από Ελλάδα, 78 από Κίνα, 10 από Ην. Βασίλειο, 12 από Κύπρο, 7 από Βέλγιο, 1 από Αλβανία και 1 από Ρωσία.

Η φρεγάτα αναμένεται να φτάσει στις 8 στο λιμάνι του Πειραιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου