Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αργύρης Αγγέλου: Κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Google γιατί τον έβγαζε "γκέι"



Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο ηθοποιός Αργύρης Αγγέλου είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα στην Google γιατί το πρώτο πράγμα που έβγαζε ως αποτέλεσμα αν έκανε κανείς search το όνομα του ήταν «Αργύρης Αγγέλου γκέι» και μάλιστα παρέπεμπε και σε σχετικά δημοσιεύματα. ...

Η υπόθεση εκδικάστηκε και ο ηθοποιός κέρδισε, με αποτέλεσμα και να αφαιρεθεί η επίδικη λέξη
Αναλυτικά η αίτηση του Αργύρη Αγγέλου ανέφερε: «Στην ιστοσελίδα www.google.com ή www.google.gr, η τοποθέτηση του ονοματεπωνύμου του Αργύρη Αγγέλου έχει ως πρώτο αυτόματο αποτέλεσμα την αναγραφή της λέξης “γκέι” δίπλα στο όνομά του. Δηλαδή, η πρώτη πληροφορία που λαμβάνει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας όταν πληκτρολογήσει το ονοματεπώνυμο αυτό στη μηχανή αναζήτησης είναι ότι ο Αργύρης Αγγέλου είναι ομοφυλόφιλος (…). Η λέξη “γκέι” εμφανίζεται αυτοματοποιημένα με μόνη την αναγραφή του ονόματος του αιτούντος στο “παράθυρο αναζήτησης” της ιστοσελίδας, χωρίς δηλαδή να τοποθετήσει τη λέξη “γκέι” ο επισκέπτης του Διαδικτύου που αναζητά πληροφορίες για τον αιτούντα. Με τη μετάδοση των ανωτέρω ευαίσθητων δεδομένων δημιουργείται στο διαδικτυακό κοινό η εντύπωση ότι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίον πρέπει να ασχολείται κανείς με τον αιτούντα είναι η ερωτική του ζωή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός του, σαν να επρόκειτο για καλλιτέχνη ο οποίος επιδιώκει την πρόκληση και τη δημιουργία σκανδάλων γύρω από το όνομά του. Αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το επαγγελματικό μέλλον του. Περαιτέρω, όσον αφορά τον προσωπικό, φιλικό και οικογενειακό του κύκλο, ο αιτών δέχεται ερωτήσεις για το εν λόγω αποτέλεσμα στη μηχανή αναζήτησης της καθ’ ης και είναι υποχρεωμένος να απολογείται στο περιβάλλον των οικείων του σχετικά με τη στρεβλή εικόνα που μεταδίδεται από το google.gr σχετικά με τις ατομικές πληροφορίες που τον αφορούν και απασχολούν την κοινή γνώμη».
Αρχικά, ο ηθοποιός είχε αιτηθεί στην Google να προβεί σε τεχνική επέμβαση στη μηχανή αναζήτησης, αλλά η εταιρεία του απάντησε ότι «είναι αναρμόδια» και ότι έπρεπε να υποβάλλει αίτημα «στη διαδικτυακή υπηρεσία της που εξετάζει τέτοια αιτήματα». Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των δικηγόρων, το ζήτημα παρέμενε άλυτο μέχρι την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Τελικά, ο ηθοποιός δικαιώθηκε και πλέον στη μηχανή αναζήτησης δεν θα εμφανίζεται τέτοιο αποτέλεσμα, καθώς και τα σχετικά άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου