Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, 100 δόσεις και αφορολόγητο

  

 

Λίστα Βαρουφάκη

 

35+1 μέτρα για τις επόμενες 100 μέρες δείχνει η ανάλυση της συμφωνίας- Με κοινωνική δικαιοσύνη οι αλλαγές στον ΦΠΑ- Ταχύτερα η επιστροφή φόρων και οι συντάξεις - Σε συνεργασία με τις Τράπεζες η ρύθμιση των κόκκινων δανείων - Ποιές αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν - Πως θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση

"Στον αέρα" βρίσκονται πλέον τα επίμαχα νομοθετήματα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση όπως αυτά για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη ρύθμιση 100 δόσεις ή το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Η τύχη τους θα κριθεί πιθανότατα σήμερα ή τις αμέσως επόμενες μέρες, όταν η κυβέρνηση θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα για το πώς και πότε θα τα εφαρμόσει.



Και αυτό γιατί με τη συμφωνία-"γέφυρα" η κυβέρνηση πέτυχε, για ένα 4μηνο τουλάχιστον, να "ακυρώσει" τα μέτρα που περιείχε το email Χαρδούβελη (αύξηση ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, μείωση επικουρικών συντάξεων σε ελλειμματικά Ταμεία, απολύσεις στο δημόσιο) με τον όρο όμως να μην νομοθετήσει μονομερώς για μέτρα που έχει εξαγγείλει προεκλογικά.

Η συμφωνία αυτή, εφόσον εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια, εξασφαλίζει ότι δεν θα βρεθεί η χώρα μας «στο κενό», από την 1η Μαρτίου και μέχρι τον Ιούνιο. Προβλέπει όμως, μεταξύ άλλων, και εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, συνεργασία με τους εταίρους για τον κατώτατο μισθό, να μην ακυρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη γίνει, άνοιγμα της αγοράς προϊόντων με βάση προτάσεις του ΟΟΣΑ και μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση –ακόμα και με «μη χρηματικά» μέσα όπως πχ κουπόνια τροφίμων για άπορους.

Συγκεκριμένα με τη συμφωνία-"γέφυρα" η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει τα εξής μέτρα:


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

1. Να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ. Εξετάζονται αυξομειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ, εξάλειψη των «παράλογων» εκπτώσεων, ενώ πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο χθες  και για αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Οι διαρροές αυτές πάντως ανασκευάστηκαν αργότερα το βράδυ της Τρίτης, καθώς όλα τα θέματα θα εξεταστούν συνολικά από το κυβερνητικό συμβούλιο.

2. Κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών που προβλέπει ο κώδικας φόρου εισοδήματος και να αντικατάσταση τους με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Η λογική της απόφασης αυτής είναι να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου και να αντικατασταθούν με στοχευμένα επιδόματα (όπως πχ τα επιδόματα τέκνων που δόθηκαν με εισοδηματικά κριτήρια όταν καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο).

3. Φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων και δαπανών της φορολογίας εισοδήματος

4. Αυστηρότερη νομοθεσία για την φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή

5. Ελεγχος στις ενδοομιλικές συναλλαγές

6. Συνεργασία με ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές  για να εντοπιστούν περιουσίες από αδήλωτα εισοδήματα


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

7. Mεγαλύτερη δημοσιότητα και διαφάνεια για τον Προϋπολογισμό

8. Eπιτάχυνση καθυστερούμενων πληρωμών του δημοσίου σε ιδιώτες, των επιστροφών φόρων και των αιτήσεων συνταξιοδότησης

9. Eνίσχυση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου


ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΟΡΩΝ

10. Aλλαγές στην φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, με ενδεχόμενη ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

11. Aνεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με διεθνή διαδικασία επιλογής, διορισμού, παρακολούθησης και αντικατάστασης του/της επικεφαλής της

12. Έλεγχοι ΣΔΟΕ για τη φορολογική απάτη και τις φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλών εισοδημάτων.

13. η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας (διμερή με ξένες χώρες ή τύπου «Ομάδας Ράιχενμπαχ»).


ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΧΡΕΩΝ

14. Νέα νομοθεσία για την αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και κοινωνική ασφάλιση,

15. Να απαλλάξει από ποινικές διώξεις τους οφειλέτες χαμηλού εισοδήματος που έχουν μικρές οφειλές (έως 50.000 ευρώ).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ 

16. Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» κατά τρόπο που θα δεν θα θίγει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη δημοσιονομική θέση της χώρας.

17. Συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και των «θεσμών για προστασία από πλειστηριασμούς κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο

18. Μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

19. Εξωδικαστικές διευθετήσεις και αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

20.  Δεν θα ακυρωθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί –πχ ΟΠΑΠ και ΟΛΠ. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο.

21. Να διαφυλάξει την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών (νερό, ενέργεια κλπ) από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς με εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.

22. Επανεξέταση για όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί

23. Ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς, με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας


ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

24. Να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO).

25. Να επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους. Να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.


ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

26. Να αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία από τον ΟΟΣΑ.

27. Να ενισχύσει την ανεξαρτησίας της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού

28. Μείωση γραφειοκρατίας

29. Χωροταξικό και Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα

30.  Να άρει δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα για να αντιμετωπιστούν κατεστημένα συμφέροντα.

31.  Ευθυγράμμιση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ και τη εθνική νομοθεσία.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

32. Να τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως τη θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος εργασίας της.

33. Διαφάνεια στη διαδικασία διορισμού του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, τον Σεπτέμβριο 2015, σε συνεργασία με την EUROSTAT.


ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

34. Να καλύψει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας: πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος, μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων "μη χρηματικών" μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).

35. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).

36. Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου