Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τι είπε ο πρωθυπουργός για Ζωή, Βαρουφάκη και Καραμανλή



Τι είπε ο Aλέξης Τσίπρας για τον Γ. Βαρουφάκη, τον Γ. Ντάινσεμπλουμ και τον Μ. Ντράγκι, τον Κ. Καραμανλή, την Zωή Κωνσταντοπούλου και τον Γ. Παπανδρέου.



Τι είπε ο Πρωθυπουργός για τον Γ. Βαρουφάκη, τον Γ. Ντάινσεμπλουμ και τον Μ. Ντράγκι, τον Κ. Καραμανλή, την Zωή Κωνσταντοπούλου και τον Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στο Star.
Ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε και απάντησε αναλυτικά για τις σχέσεις που έχει διαμορφώσει με πρόσωπα που κυριαρχούν στην εγχώρια πολιτική ζωή καθώς και ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Δεν πρότεινα στον Καραμανλή να είναι υποψήφιος ΠτΔ»

Ερωτώμενος για το πολιτικό φλέρτ που συζητείται με τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αλήθεια ότι του πρότεινε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει εκτίμηση αμοιβαία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον πρώην Πρωθυπουργό τονίζοντας ότι παράλληλα υπάρχουν και σοβαρές πολιτικές διαφορές μεταξύ τους. Δήλωσε ότι έκανε μόνο μία πρόταση για την ΠτΔ και αυτή ήταν στον Προκόπη Παυλόπουλο. «Το γεγονός ότι πρότεινα για Πρόεδρο ένα στέλεχος που προέρχεται από την Δεξιά δεν είχε μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Η φιλοσοφία μου δεν είναι ιστορικής ρεβάνς. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειάζεται ενότητα λαϊκή και συστράτευση πολιτική» είπε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι δεν είναι της λογικής του «πάρτα όλα» αν και όπως ομολόγησε πιέστηκε από το κόμμα του να προτείνει αριστερό Πρόεδρο.

Ο Βαρουφάκης είναι «asset» για την χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην αναδόμηση της διαπραγματευτικής ομάδας τόνισε ότι τόσο ο ίδιο όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζει τον Γ. Βαρουφάκη τον οποίο χαρακτήρισε «Asset» (κεφάλαιο) για την χώρα. «Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ότι αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις, δεδομένες αντιλήψεις και δεν κάνει πίσω εύκολα. Του πιστώνω την εντιμότητα του και ότι δεν κάνει πίσω σε απόψεις του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και «πήρε πάνω του» την ευθύνη των τυχόν λαθών της διαπραγμάτευσης. «Η διαπραγμάτευση ποτέ δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Εχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι νιώθει ως προπονητής που αν κερδίσει η ομάδα κερδίζουν οι παίκτες αν χάσει, φταίει ο πρωθυπουργός. Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ απομονωμένη στο Eurogroup. Αποδέχτηκε ότι είχε διαμορφωθεί αρνητικό κλίμα για τον Γ. Βαρουφάκη αλλά εκτίμησε ότι είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού. Αφήνοντας αιχμές κατά των πολιτικών του αντιπάλων στο εσωτερικό ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εταίροι «θα προτιμούσαν απέναντί τους να είχαν έναν υπουργό που όταν του έλεγαν forget it να το ξεχνούσε και όταν του έλεγαν «πήγαινε Ελβετία να μαζέψεις κανένα φράγκο επειδή τα είχε βγάλει έξω» να μην πήγαινε πουθενά. Σίγουρα δεν προτιμούν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη σας το υπογράφω», σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Η διαπραγματευτική στρατηγικής της χώρας δεν διαμορφώνεται από το αν κάποιος πήγε ή δεν πήγε σε ένα δείπνο. Διαμορφώνεται από τις θέσεις που παρουσιάζει κανείς στην κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης μέσα στα επίσημα και διεθνή φόρα», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Στόχος μου δεν είναι να ωραιοποιήσω. Έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα. Πιστεύω όμως ότι είναι όμως μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού, διότι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού είναι να αποδομήσεις αυτόν που κάθεται απέναντί σου στο τράπεζι και διαπραγματεύεται».Επανέλαβε ότι η ευθύνη για την διαπραγμάτευση είναι συνολικά και τόνισε ότι ο ανασχηματισμός της διαπραγματευτικής ομάδας είχε αποφασιστεί πριν από τη Ρίγα. «Χρειάζεται ομάδα στρατηγικής, τεχνική ομάδα στα Brussels Group και καλύτερο συντονισμό με τεχνικά κλιμάκια εδώ γιατί μας κάνουν παράπονα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «δεν είναι αληθές ότι δεν δίνουμε στοιχεία, αλλά πράγματι πολλές φορές υπάρχουν κακές συνεννοήσεις».

H Ζωή μερικές φορές υπερβάλλει αλλά κάνει καλά τη δουλειά της

«Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει καλά τη δουλειά της. Πολλές φορές υπερβάλλει. Όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει ως στόχο να τηρήσει τον κανονισμό της Βουλής. Η μη τήρηση του κανονισμού της Βουλής, δεν μπορεί να είναι ο κανόνας, επειδή είχαμε συνηθίσει να γίνεται έτσι τα προηγούμενα χρόνια. Πολλές φορές αυτό μπορεί να εκνευρίζει», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Είναι αυστηρή κριτής. Έτσι πρέπει να είναι. Είναι αυστηρή και με εμάς πολλές φορές και μας κρίνει αυστηρά. Η επίθεση που γίνεται το τελευταίο διάστημα και η στοχοποίηση που γίνει, κατά τη γνώμη μου, κρύβει πολιτική σκοπιμότητα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Για την εξεταστική και τον Γ. Παπανδρέου

«Η εξεταστική δεν γίνεται για να εκδικηθούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ούτε γίνεται με ρεβανσιστική διάθεση, αλλά για να φωτίσουμε σκοτεινές πτυχές της περιόδου των μνημονίων», είπε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν βρεθούν αποχρώσες ενδείξεις τυχόν ποινικών ευθυνών, τότε να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να πάμε και σε Προανακριτική Επιτροπή».

Ο Γ. Ντάινσμεμπλουμ δεν τήρησε την συμφωνία

Ο Πρωθυπουργός καυτηρίασε την στάση του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάινσεμπλουμ λέγοντας ότι δεσμεύτηκε προφορικά στην κυβέρνηση ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ για την αύξηση του πλαφόν των τραπεζών να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, μόλις υπάρξει συμφωνία. «Το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση» , πήραμε προφορική είπε ο κ. Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως ο επικεφαλής του Eurogroup δεσμεύτηκε προφορικά πως αυτό το λάθος με την ΕΚΤ θα λυθεί τόσο προς τον κ. Βαρουφάκη όσο και προς τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά μόλις έγινε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν λύθηκε τελικά.

Για τον διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι

«Πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη» χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός την στάση της ΕΚΤ σχετικά με την Ελλάδα βάζοντας στο στόχαστρο τον διοικητή Μ. Ντράγκι. «Δύο τινά συμβαίνουν: Ή ο κ. Ντράγκι όταν εννοεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα το συνδέει με μνημόνιο, ή συμβαίνει κάτι άλλο με την εν γένει αλλαγή συμπεριφοράς της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναγνώσουμε. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου