Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Τρέχουν να προλάβουν συμφωνία μέχρι τις 18 Ιουνίου

 

Στις Βρυξέλλες Δραγασάκης, Παππάς, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης


Σημείο σταθμός το Eurogroup της Πέμπτης, μετά το «τελεσίγραφο» των δανειστών - Στην... αγκαλιά του Γιούνκερ σήμερα οι απεσταλμένοι του Τσίπρα - Νέες υποχωρήσεις σε δημοσιονομικά, με αντάλλαγμα το... χρέος

Μπορεί η κυβέρνηση να διαψεύδει σε όλους τους τόνους ότι υπήρξε τελεσίγραφο από τους δανειστές για γρήγορη και πειστική απάντηση της Αθήνας στις προτάσεις τους για μία συμφωνία, ωστόσο οι εξελίξεις εκ των πραγμάτων δείχνουν ότι τα πράγματα είναι οριακά και απαιτούν ταχύτατες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά, ώστε να αποφευχθεί μία ανεξέλεγκτη κρίση.



Απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φτάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες για πυκνές συναντήσεις, αναζητώντας και συζητώντας έναν συμβιβασμό της τελευταίας ώρας. Οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν πιθανότατα συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλους εκπροσώπους των Θεσμών.

Στόχος είναι σαφώς η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου πλαισίου συμφωνίας με έτσι κι αλλιώς κοντό ορίζοντα: Είναι επιθυμητό όλα να τελειώσουν μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, ώστε το Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη 18 Ιουνίου να εγκρίνει τη νέα συμφωνία. Πιθανότατα αυτή θα περιλαμβάνει παράταση – λίγων ή και πολλών μηνών – της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, με ανάληψη από την ελληνική πλευρά δεσμεύσεων αφενός για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, αφετέρου για την προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων, όπως τις ορίζουν οι δανειστές ή έστω από κοινού με την κυβέρνηση. Οι απεσταλμένοι του πρωθυπουργού έχουν σαφή εντολή να επιμείνουν και να δείξουν κάθε καλή διάθεση για την επίτευξη συμφωνίας. «Είμαστε περισσότερο από κοντά σε λύση, η απόσταση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μόλις 0,25%» έλεγαν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου χθες.

Εκείνο που επιδιώκουν όμως, ως αντάλλαγμα στη σειρά υποχωρήσεων, οι απεσταλμένοι του κ. Τσίπρα είναι να υπάρξει αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, ρητή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο.

Σύμφωνα με προσδοκίες που καλλιεργεί και η ελληνική πλευρά ο κ. Γιούνκερ είναι διατεθειμένος να συζητήσεις επί μίας νέας βελτιωμένης πρότασης των δανειστών. Ο πρόεδρος της Κομισιόν φαίνεται να έχει πλήρως αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον κ. Τσίπρα, με τον οποία είχαν το απόγευμα της Παρασκευής μία καλή τηλεφωνική επικοινωνία, αφήνοντας – οριστικά ή μέχρι νεωτέρας, άγνωστο – την παρεξήγηση της προπερασμένης εβδομάδας. Ο κ. Γιούνκερ δείχνει να έχει αναλάβει και πάλι τα ηνία των πρωτοβουλιών για έναν «βιώσιμο» συμβιβασμό, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να τον υποστηρίξουν έναντι των διαφωνιών στο εσωτερικό των χωρών τους.

Σε επιμέρους, πλην σημαντικά, θέματα η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, στις θέσεις της για τρεις συντελεστές ΦΠΑ και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως σε ό,τι αφορά στον «χαμηλό» ΦΠΑ στο 6% και τον «υψηλό» στο 23%, οι ελληνικές θέσεις δεν αλλάζουν, ενώ αντικείμενο συζήτησης αποτελεί ο ενδιάμεσος συντελεστής.

Να σημειωθεί ότι ακόμα και τώρα δεν έχει διευκρινιστεί ένα στις συζητήσεις αυτές στις Βρυξέλλες θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκφράζει δυσφορία για τις διαθέσεις «καλών κινήσεων» της Κομισιόν και ηγετών της ΕΕ προς την ελληνική πλευρά. Το Ταμείο εμμένει στη σκληρή εκδοχή των μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των δραστικών μειώσεων σε συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου