Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Κυβέρνηση: «Ναι» στις διαπραγματεύσεις, αν οι δανειστές επιδείξουν ρεαλισμό



Το Μαξίμου αναμένει πολιτική πρωτοβουλία των Ευρωπαίων ηγετών


Αποφασισμένη να μην συζητήσει περικοπές συντάξεων και αυξήσεις στο ΦΠΑ η Αθήνα -Συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι

Να αναλάβει τις ευθύνες της η ευρωπαϊκή ηγεσία και να πάρει πρωτοβουλίες που να γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές ζητά η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις εάν η άλλη πλευρά επιδείξει ρεαλισμό και δεν επιμείνει σε ακραία μέτρα.



Μετά το ναυάγιο των Βρυξελλών το βράδυ της Κυριακής, που έχει παγώσει τις διαπραγματεύσεις, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει μηνύματα διάθεσης για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα επανέλθουν στο τραπέζι απαιτήσεις όπως η μείωση των συντάξεων και οι δραματικές αυξήσεις στο ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση θέλει να αναθερμάνει τις επαφές με τους ευρωπαίους, αλλά δείχνει ανυποχώρητη στις συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές». Θεωρεί δε ότι με τις υποχωρήσεις που έχει ήδη κάνει σε άλλα μέτωπα των διαπραγματεύσεων, οι διαφορές που υφίστανται και αφορούν στα συγκεκριμένα θέματα,  δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν το ρίσκο να μπει η χώρα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, σε περιπέτειες, αλλά αυτό είναι ευθύνη πλέον των εταίρων και όχι της Αθήνας.

Η κυβερνητική ηγεσία μιλά ανοιχτά για το ρόλο που πρέπει να παίξει η ευρωπαϊκή ηγεσία, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την βύθιση της Ελλάδας στην κρίση των Μνημονίων και τις καταστροφικές συνέπειες, που είχαν οι συνταγές οι οποίες επιβλήθηκαν στη χώρα την τελευταία πενταετία.

Αυτό μάλιστα αναμένεται να τονίζει και το μεσημέρι της Τρίτης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επαναλάβει και την έκκληση να γίνει σεβαστή η δημοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται να μην «βιάζεται» για οποιαδήποτε λύση, εφόσον αυτή δεν υπηρετεί έστω κάποιες κοινωνικές ανάγκες, όπως η προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων. Έχει αποκλείσει τις εκλογές ή το δημοψήφισμα και αναμένει να κυλήσει ο χρόνος, θεωρώντας ότι και οι δανειστές έχουν πρόβλημα: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ούτε όμως και η ΕΚΤ τον Ιούνιο, ενώ θα είναι στο αέρα και η δόση προς την κεντρική τράπεζα τον Αύγουστο!

Εκτιμά ακόμα ότι οποιαδήποτε παρέμβαση και πίεση των ευρωπαίων, όπως σύνοδος κορυφής για να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων στη χώρα, δεν έχουν κάποια βάση και είναι παρακινδυνευμένες κινήσεις. Γι’ αυτό και το Μαξίμου διέψευδε, αναφερόμενο σε σχετικές φήμες, ότι υπάρχει τέτοιο συνέριο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, η δύσκολη φάση για την ελληνική οικονομία πέρασε, αφού το πρώτο εξάμηνο είναι πάντα το πιο «αδύναμο» από άποψη εσόδων και ανάπτυξης. Άρα τώρα διαθέτει τη δύναμη να διαπραγματευτεί καλύτερα και κυρίως να περιμένει τις κινήσεις της άλλης πλευράς προς ένα συμβιβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου