Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Πρώτο ρήγμα στην κυβέρνηση: Καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια



Στην επιφάνεια οι αντιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ


Το νομοθέτημα υπερψηφίστηκε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ - Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάννης ξακαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επι της αρχής καθώς και τέσσερα συγκεκριμένα άρθρα

Τις πολιτικές αντιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρνει στην επιφάνεια το νομοσχέδιο για την απονομή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δημιουργώντας τα πρώτα ιδεολογικά ρήγματα το κυβερνητικό οικοδόμημα.



Τελικά το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με τη θετική στάση του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάννης ξακαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επι της αρχής καθώς και τέσσερα συγκεκριμένα άρθρα.  «Αναμέναμε κάποιες βελτιώσεις του νομοσχεδίου αλλά μέχρι στιγμής δεν είδαμε κάτι τέτοιο» είπε στηρίζοντας την στάση τους και πρόσθεσε «Επιχειρείται να ενσωματωθεί στον ελληνικό πληθυσμό μια ομάδα που γκετοποιείται και ομαδοποιείται… αφήνουμε δίχως ιθαγένεια όσους είναι σε χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό στάτους και χωρίς εκπαίδευση». Επισήμανε ότι οι ΑΝΕΛ θέλουν να δίνεται η ιθαγένεια μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης -τουλάχιστον με την ολοκλήρωση του δημοτικού. Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ αφορούν και τις διατάξεις για τα εργασιακά και τις ειδικές οικονομικές ζώνες που προβλέπονται.

Πέραν αυτών, ΝΔ και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η Χ.Α. καταψήφισε, το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι το Ποτάμι έχει υπερψηφίσει επι της αρχής το νομοσχέδιο και οι επιφυλάξεις του αφορούν στην βελτίωση συγκεκριμένων άρθρων.

Πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια όσον αφορά τυχόν βελτιώσεις, ενώ απέρριψε την τροπολογία του Ποταμιού, η οποία προβλέπει ως προϋπόθεση για την απονομή ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών την εξαετή φοίτηση στο δημοτικό, και όχι, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, την εγγραφή του στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου