Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Ζωή καλεί Στουρνάρα στη Βουλή - Στουρνάρας: Ευχαρίστως αλλά όχι τη Δευτέρα



Για την υπόθεση Siemens και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό


«Αν δεν παραστεί, θα υπάρξουν συνέπειες» προειδοποιεί η πρόεδρος του Κοινοβουλίου - Πρώτα να ολοκληρωθεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας, απαντούν κύκλοι του κ. Στουρνάρα και με χαρά θα παραστεί

Κλήση προς το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για τη 1 το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας ετοιμάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να προειδοποιεί πως «αν δεν παραστεί, θα υπάρξουν συνέπειες».



Αντικείμενο της έρευνας της Επιτροπής αποτελεί η εξέταση της υπόθεσης Siemens συνολικά, αλλά και του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και γερμανικής εταιρείας, που υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών.

Ωστόσο, η εξέταση του κεντρικού τραπεζίτη θα μεταφερθεί και στο περιεχόμενο της πρόσφατης έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής που απέστειλε στη Βουλή, την οποία η κυρία Κωνσταντοπούλου την επέστρεψε ως «απαράδεκτη».

Προέχει η διάσωση της χώρας 
Με χαρά ο Διοικητής  της ΤτΕ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens, αλλά όταν ολοκληρωθεί η  η προσπάθεια διάσωσης της χώρας, μεταφέρει το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα στο protothema.gr.

Σύμφωνα με κύκλους από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας  σέβεται του Έλληνες βουλευτές και άλλωστε τα δύο χρόνια που ήταν υπουργός οικονομικών είχε ανταποκριθεί και πάντοτε τους ενημέρωνε, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και κατ’ίδιαν παρά τη δυσκολία της συγκυρίας και ουδέποτε επεφύλαξε εκπλήξεις για την οικονομική συγκυρία.

Όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να έχει κληθεί στην Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens. Παρά τα δημοσίευματα αυτά δεν έχει λάβει πρόσκληση, αλλά ακόμα και όμως αν λάβει την ερχόμενη Δευτέρα  δεν είναι δυνατόν να προσέλθει στη Βουλή γιατί οι βασικές πυλώνες του οικονομικού συστήματος πρέπει να είναι σε επιφυλακή και σε αυτό συγκαταλέγεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο πόστο του τις ημέρες αυτές και να είναι απερίσπαστος στο έργο του.
Όπως μεταφέρει το περιβάλλον του,  όταν όλα θα έχουν τελειώσει με το καλό και θα έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας θα υπάρξει χρόνος για τη Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλή και, όπως αναφέρουν, και τότε με  μεγάλη χαρά ο Διοικητής θα ανταποκριθεί.


Ενοχλημένη η Ζωή και από την ΕΕ

Εκτός αυτού, η πρόεδρος σε ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έδειξε ενοχλημένη για «tweet» του γραφείου Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, που αφορούσε στη χθεσινή συγκέντρωση διαδηλωτών, που ζητούσαν τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

«Η Βουλή πάντως υποδέχθηκε τους συγκεντρωμένους» είπε αρχικά, για να προσθέσει: «Αν δείτε ποιοι καλούσαν στη συγκέντρωση, θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Ο κ. Καρβούνης είχε ανεβάσει ένα tweet-πρόσκληση… Φυσικά και είναι θεσμική παρέμβαση, που δημιουργεί πολιτειακό ζήτημα, όταν οι δανειστές καλούν σε συγκέντρωση. Γιατί σήμερα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη κυβέρνηση».

Όνειρο θερινής νυκτός η συμφωνία με κατεπείγουσα διαδικασία

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος ενημέρωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα την Τρίτη ή την Τετάρτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να υπάρξει κατεπείγουσα συζήτηση στη Βουλή το επόμενο Σαββατοκύριακο, εφόσον υπάρξει συμφωνία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, απάντησε: «Γιατί είστε παραιτημένοι;» και χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» το ενδεχόμενο να περάσει η συμφωνία ως ένα άρθρο και με εξπρές διαδικασία.

«Η συνέχιση αποπληρωμής των δανείων είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Τέλος, η κυρία Κωνσταντοπούλου επισήμανε για μια ακόμα φορά τα ευρήματα του προκαταρκτικού πορίσματος της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος, σύμφωνα με τα οποία «όλο το μνημονιακό χρέος είναι παράνομο».

Η πρόεδρος εξήγησε ότι τα ευρήματα των ερευνών «δείχνουν πως η μετατροπή του ιδιωτικού χρέους σε δημόσιο είναι άκυρη», ενώ τόνισε ότι «η συνέχιση αποπληρωμής συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου