Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΗΠΑ-Γαλλία: Ο τρομοκράτης πέρασε από τη Λέρο με πλαστό διαβατήριο



Δεν υπήρχε στέλεχος της Frontex να ελέγξει την πλαστότητα του διαβατηρίου, δικαιολογούνται τώρα απ' την Αθήνα


Τι λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι - Γάλλοι αστυνομικοί λένε ότι είναι όντως πλαστό και ότι εκδόθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Channel 4 - Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ελέγχονται για ευθύνες οι Ελληνικές αρχές - «Σφραγίδες» στα διαβατήρια και από Κροατία - Απ' το εξωτερικό τα μαθαίνει το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Σε συντονισμό με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεργάζονται με τις γαλλικές αρχές για τη συγκέντρωση πληροφοριών που ενδέχεται να σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.



Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Γαλλίας και προσφέρουν την πλήρη συνεργασία τους, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί υπήκοοι των ΗΠΑ τραυματίστηκαν και μια Αμερικανίδα σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Λαμβάνουμε τα αρμόζοντα μέτρα για αυτό, και η Υπηρεσία Δικαιοσύνης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στο Εξωτερικό υποστηρίζει τη βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση στα θύματα και στις οικογένειές τους διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του FBI», τονίζει σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times» ανάμεσα στα στελέχη του FBI που θα βρεθούν στο Παρίσι για να ξεκινήσουν τις έρευνες βρίσκονται και ειδικοί στη συλλογή πληροφοριών από ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα.

Ενας ακόμη λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν τους... ανθρώπους τους εκεί, είναι το γεγονός ότι επιθυμούν την άμεση μεταφορά πληροφοριών από τις γαλλικές αρχές στα γραφεία των αμερικανών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν μέσω ειδικών προγραμμάτων τυχόν επικοινωνίες σε υπολογιστές μεταξύ των δραστών και ανθρώπων στις αμερικανικές πολιτείες. Τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι ακόμη σαφή.


Νέα στοιχεία για τους μακελάρηδες του Παρισιού

Την ίδια ώρα ενα ακρωτηριασμένο δάχτυλο, που βρέθηκε στο θέατρο Μπατακλάν, βοήθησε τις γαλλικές αρχές να αναγνωρίσουν τον έναν από τους δράστες του μακελειού στο Παρίσι, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 129 ανθρώπους, ενώ 325 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, πρόκειται για τον Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάι, έναν 30χρονο αλγερινής καταγωγής, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις που έκαναν την έφοδο στο συναυλιακό χώρο, όπου έγινε η πιο αιματηρή από τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ποιος ήταν ο δράστης


Ο δράστης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο φτωχό νότιο προάστιο του Παρισιού, Κουρκουρόν, όπου βρίσκεται το σπίτι του στο οποίο έγινε έρευνα το Σάββατο. Σύμφωνα με έναν Γάλλο βουλευτή, τον Ζαν Πιερ Τζορτζ, ο τρομοκράτης επίσης έζησε στο Σαρτρ, έως το 2012.

Ο Μοστεφάι είχε ποινικό μητρώο, έχοντας καταδικαστεί οχτώ φορές από το 2004 έως το 2010, αλλά ποτέ δεν φυλακίστηκε. Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες το 2010 τον είχαν επισημάνει ως επικίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης.

Ο αδερφός του- ο οποίος παραδόθηκε μόνος του στην Αστυνομία όταν έμαθε την εμπλοκή του Μοστεφάι στην επίθεση- και ο πατέρας τους είναι υπό κράτηση, ενώ έγινε έρευνα στα σπίτια τους. Ο 34χρονος αδερφός του δράστη δήλωσε στο AFP ότι δεν είχε δει τον Μοστεφάι για πολλά χρόνια. «Είναι τρελό. Παράλογο. Ημουν ο ίδιος στο Παρίσι χθες το βράδυ, είδα τι χαμός έγινε», είπε. Οι τελευταίες πληροφορίες που είχε για τον αδερφό του ήταν πως πήγε στην Αλγερία με την οικογένεια και την κόρη του. «Δεν είχα νέα του εδώ και καιρό. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα μου, δεν ήξερε τίποτα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στις έρευνες, την οποία επικαλείται ο Guardian, ο Μοστεφάι πήγαινε συχνά σε τζαμί. Οι αρχές προσπαθούν να ανακαλύψουν αν είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2014. Πρόκειται για τον δράση ο οποίος έφτασε με ένα μαύρο ή γκρι Volkswagen Polo, με βελγικές πινακίδες, στο Bataclan. Οι άλλοι δύο δράστες της επίθεσης στο συναυλιακό χώρο δεν έχουν αναγνωριστεί.

Το protothema.gr σε παγκόσμια αποκλειστικότητα έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας τα ονόματα και τα εισιτήρια των Σύρων βομβιστών που πέρασαν από τη Λέρο. Ένα συριακό διαβατήριο που βρέθηκε έξω από το Stade de France, εκεί όπου το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη με την οποία ξεκίνησε η ακολουθία της τυφλής βίας και του τρόμου στο Παρίσι, ήταν το στοιχείο που οδήγησε τις αρχές στον εντοπισμό ενός εκ των υπόπτων δραστών των τρομοκρατικών υποθέσεων.

Οπως βεβαιώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, «ο κάτοχος του διαβατηρίου αυτού είχε πέρασει από τη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου «όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα». Διαβάστε όλο το πλούσιο ρεπορτάζ ΕΔΩ.


Πλαστό το διαβατήριο;

Από τη δεύτερη ομάδα των τριών που επιτέθηκαν στο Stade de France, αυτά που έχουν γίνει γνωστά είναι πως βρέθηκε ένα Συριακό διαβατήριο και ένα αιγυπτιακό. Το πρώτο, ανήκει σε 25χρονο ο οποίος πέρασε από τη Λέρο, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο και το επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας.

Ομως, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι μπορεί το συριακό διαβατήριο να είναι πλαστό. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο CBS, ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία ελέγχονται για ευθύνες οι ελληνικές αρχές. Την ίδια στιγμή πρέπει να σημειωθεί ότι βρέθηκαν «σφραγίδες» στα διαβατήρια και από Κροατία.

Γάλλοι αστυνομικοί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λένε ότι είναι όντως πλαστό και ότι εκδόθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Channel 4.

Δεν υπήρχε άνθρωπος της Frontex να ελέγξει την πλαστότητα..., διαρρέουν από το υπ.Δημόσιας Τάξης

Οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς μοιάζουν σαν να επιβεβαιώνουν ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μαθαίνει τις εξελίξεις της υπόθεσης από το εξωτερικό.

Μάλιστα, όταν γαλλικές και αμερικανικές πηγές αναφέρθηκαν στο σχεδόν βέβαιο ενδεχόμενο το διαβατήριο του Σύριου που πέρασε από τη Λέρο να είναι πλαστό, από το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης έλεγαν ότι στις αρχές Οκτωβρίου δεν υπήρχε άνθρωπος της Frontex να ελέγξει την πλαστότητα των εγγράφων του υπόπτου. 

Χθες Σάββατο, σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφερόταν ότι «ο κάτοχος του διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ» και σχεδόν πανηγύριζαν για την υποτιθέμενη ταυτοποίηση αφού πρόσθεταν την επισήμανση: «Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος».

Αυτά βεβαίως προτού Αμερικανοί και Γάλλοι πουν ότι το διαβατήριο με το οποίο ο Σύριος πέρασε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ήταν πλαστό...

Τουλάχιστον ο ένας από τους επιτιθέμενους είχε εισιτήριο για τη φιλική αναμέτρηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και προσπάθησε να μπει στο στάδιο, αλλά όταν τον ανακάλυψαν πυροδότησε τα εκρηκτικά που φορούσε. Οι ταυτότητες των άλλων δύο δραστών σε αυτό το σημείο παραμένουν άγνωστες, όπως και του έβδομου ο οποίος ανατινάχθηκε σε δρόμο κοντά στο Bataclan.

Εξι συλλήψεις

Ηδη έξι που είναι ύποπτοι ως συνεργοί έχουν συλληφθεί. Πρόκειται για τρεις Γάλλους που ζουν σε προάστιο των Βρυξελλών, όπου έγιναν έφοδοι το Σάββατο. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι ένας από τους συλληφθέντες μπορεί να βρισκόταν στο Παρίσι την Παρασκευή.

Τρεις ακόμη συνελήφθησαν στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο, σε όχημα το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, οι αρχές του Μονάχου ανακοίνωσαν ότι ο 51χρονος Μαυροβούνιος που είχε συλληφθεί στις 5 Νοεμβρίου κοντά στα αυστριακά σύνορα, ενδεχομένως να προσπαθούσε να προμηθεύσει με όπλα και εκρηκτικά τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Σε έρευνα στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν αυτόματα όπλα, 200 γραμμάρια δυναμίτη, χειροβομβίδες και άλλα πυρομαχικά.

Πώς βοήθησε ένα εισιτήριο πάρκινγκ


Ενα εισιτήριο πάρκινγκ, που βρήκαν οι αστυνομικοί στο Polo με τις ξένες πινακίδες το οποίο εντόπισαν κοντά στο Bataclan, βοήθησε σημαντικά την έρευνα όπως προκύπτει. Ηταν από πάρκινγκ στο προάστιο Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών. Μία περιοχή που συχνά περιγράφεται ως «φωλιά τρομοκρατών», καθώς εκεί καταφεύγουν τα τελευταία χρόνια όσοι επιστρέφουν από τη Συρία.

Μετά από αυτό, οι βελγικές αρχές άνοιξαν αντιτρομοκρατική έρευνα και οι έλεγχοι γαλλο-βελγικά σύνορα έγιναν πιο αυστηροί. Μέσα σε λίγες ώρες, σταμάτησαν εκεί ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις και είναι καταχωρημένο σε Γάλλο πολίτη. Οι τρεις επιβαίνοντες που φαινόταν ότι επέστρεψαν στο Μόλενμπεεκ συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF έγιναν τρεις έφοδοι στο Μόλενμπεεκ και η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι συνελήφθησαν 3 Γάλλοι που ζούσαν εκεί.

Από πού ξεκίνησαν όλα

Από έναν μικρό πυρήνα τρομοκρατών σε μια γειτονιά των Βρυξελλών ξεκίνησε η επίθεση που αιματοκύλησε το Παρίσι, λένε πηγές από την ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ στην εφημερίδα Los Angeles Times. Οι τρομοκράτες κατά πάσα πιθανότητα στρατολογήθηκαν εκεί, όπου σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν οι επιθέσεις, λένε οι ίδιες πηγές, μετά από επαφές που είχαν με τις γαλλικές αρχές.

Οι αμερικανικές πηγές αυτές, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στην εφημερίδα, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστήριξαν επίσης πως είναι εξίσου πολύ πιθανό οι τρομοκράτες να είναι εξοικειωμένοι με την γαλλική κουλτούρα και το Παρίσι συγκεκριμένα, και ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό», κάποιοι από αυτούς να έχουν ζήσει στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου