Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν τη μισή Ελλάδα



Δύο γυναίκες νεκρές από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου


Παπαζάχος: Πάνω από 100 μετασεισμοί αναμένονται στη Λευκάδα - Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι - Λέκκας: Συνέχεια του σεισμού της Κεφαλονιάς, η σεισμική δόνηση 

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, εκτιμά ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.



Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ της Τρίτης που στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες (μια 60χρονη και μια 82χρονη) και ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα, ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα «Λευκάδας - Κεφαλλονιάς» στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αφάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι.



Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104.9 FM» ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα «κινείται» νότιο - νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο – βορειοανατολικά, γι'αυτό το λόγο αυτό δεν «κουνάνε» το θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας.

Ο κ. Παπαζάχος συνιστά στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά από παλιές κατασκευές που φαίνονται ετοιμόρροπες, σπίτια που έχουν πρόβλημα δεν πρέπει να κατοικηθούν, σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν προτού ελεγχθούν ενδελεχώς και προτού κοπάσει και η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και επισήμανε ότι το πιο βασικό είναι οι κάτοικοι να μην ακούσουν τη φημολογία και τη γνωστή παραφιλολογία που αναπτύσσεται αυτές τις μέρες.



Από την πλευρά του ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε:

«Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι πολύ παλιά η έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα η να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».



Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση θεωρείται συνέχεια του σεισμού της Κεφαλονιάς και εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή.

Μεγάλες ζημιές από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Τα 6,1 Ρίχτερ που «χτύπησαν» τη Λευκάδα προκάλεσαν τρόμο στους κατοίκους του νησιού και μεγάλες καταστροφές στις υποδομές του. Σημαντικά προβλήματα σημειώθηκαν τόσο στα σπίτια όσο και στα κτίρια του νησιού, όσο και στο οδικό δίκτυο λόγω των κατολισθήσεων.  Οι πιο σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν κυρίως στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται και τα χωριά Αθάνι και Βασιλική, στα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο δύο γυναίκες.

Η 60χρονη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν ένας βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε στο σπίτι της στη Βασιλική, με αποτέλεσμα να την καταπλακώσει η στέγη, ενώ η 82χρονη στο Αθάνι εντοπίστηκε από τους συγχωριανούς της νεκρή στο στάβλο της όπου επίσης καταπλακώθηκε από τοιχίο.

Στο χωριό Αθάνι έχουν πέσει σπίτια, ενώ πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη η εκκλησία του χωριού. Σε αρκετά ακόμα χωριά έχουν πέσει σπίτια, έχουν καταρρεύσει μάντρες και υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε πλατείες, όπως στον Άγιο Πέτρο, το Δράγανο, το Νικολί, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων.


Ολοσχερώς καταστράφηκε η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι - Φωτογραφίες από lefkadapress.gr

Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνιών, Χρήστος Κατηφόρης, έκανε γνωστό ότι μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου παρουσιάζουν ρωγμές. «Το δομικό σύνολο δεν φαίνεται να έχει βλάβες μακροσκοπικά Παλιά σπίτια έχουν αρκετές βλάβες μια εκκλησία στο Αθάνι, η Αγία Παρασκευή, γκρεμίστηκε και στο Δράγανο αρκετά πλινθόκτιστα επίσης σπίτια γκρεμίστηκαν» είπε.

Ο κ. Γιάννης Καρτάνος από το Νυδρί της Λευκάδας μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Ήταν ένας πάρα πολύ δυνατός σεισμός, μας τρόμαξε πάρα πολύ και είχε και διάρκεια. Απ'ότι μαθαίνουμε ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ. Απ'όσο γνωρίζω έχουμε υλικές ζημιές στο χωριό Αθάνι, προς το Πόρτο Κατσίκι εκεί έχουμε και πολλά παλιά σπίτια που πρέπει να έπεσαν τοίχοι».

«Τεράστιες ζημιές σε σπίτια σημειώθηκαν, ήταν πολύ δυνατός σεισμός μακάρι να τελειώσει, εδώ υπάρχει αναστάτωση παντού και σε όλους στο νησί», λέει ο κ. Νίκος ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λευκάδα.


Ολοσχερώς καταστράφηκε η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι - Φωτογραφίες από lefkadapress.gr

Ζημιές και στην Ιθάκη

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο της βόρειας Ιθάκης, που επίσης βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, μιλώντας στο protothema.gr, είπε: «Ήταν πολύ ισχυρός ο σεισμός. Μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού αλλά υπάρχουν και σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια. Ακόμη δεν έχω κάποια ενημέρωση για τραυματίες».

Πληροφορίες αναφέρουν ζημιές και στο δίκτυο της ύδρευσης, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε παραλίες και αγροτικές εκτάσεις στα βόρεια του νησιού.

 
Κλειστά σχολεία σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη

Με απόφαση των περιφερειακών αρχών, λίγα λεπτά μετά την σεισμική δόνηση, δόθηκε η εντολή να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σπίτια τους από τα σχολεία και των τριών νησιών, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Σήμερα άλλωστε οι μαθητές δεν επρόκειτο να κάνουν μάθημα, αλλά να τιμήσουν με εορτασμούς την επέτειο του Πολυτεχνείου.

 




   


























Φωτογραφία από τον επαρχιακό δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα


Φωτογραφία από τον επαρχιακό δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα


Φωτογραφία από τον επαρχιακό δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα


Φωτογραφία από τον επαρχιακό δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου