Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Με 6 «καυτά θέματα» στην ατζέντα ο Κέρι στην Αθήνα




Θα έχει συνάντηση με Τσίπρα και Κοτζιά


Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, ονομασία των Σκοπίων, αγωγός ΤΑΡ, ασφάλεια και οικονομία θα συζητήσει ο αμερικανός ΥΠΕΞ στις επαφές του στην Αθήνα - Δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο

Με βαριά ατζέντα επισκέπτεται την Ελλάδα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στην Κύπρος. Μετά την αναβληθείσα επίσκεψη προ σχεδόν ένα μήνα, λόγω εξελίξεων στην Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτεται την Αθήνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του πρόκειται να έχει συναντήσεις τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Επιγραμματικά τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις συναντήσεις του κ. Κέρι με την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι τα ακόλουθα:

-          Οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό
-          Η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων
-          Οι εκκρεμότητες για το όνομα των Σκοπίων
-          Η ασφάλεια
-          Η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ
-          Η απομείωση του χρέους


Συγκεκριμένα χθες ο Τζον Κέρι από την Λευκωσία όπου βρέθηκε εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του Κυπριακού.  Ο κ. Κέρι είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σαφές ότι το έδαφος πραγματικά κινείται και έχει υπάρξει απτή πρόοδος και είμαι περισσότερο από ποτέ πεπεισμένος ότι μια λύση στη μακροχρόνια διαίρεση της Κύπρου είναι εφικτή και μαζί της τα πολλά οφέλη της ενότητας για όλο το λαό του νησιού», υπογράμμισε ο κ. Κέρι σε δηλώσεις του.

Ενθάρρυνε, δε, τις δύο πλευρές προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται για μια λύση:

«Είμαι ήδη εντυπωσιασμένος τόσο από τον Νίκο, όσο και από τον Μουσταφά, που εργάζονται πολύ σκληρά για την ειρήνη και κάνουν τους σκληρούς και δημιουργικούς συμβιβασμούς που απαιτούν οι στιγμές».

Επιπλέον  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκαθάρισε:

«Το μήνυμά μου σήμερα είναι απλό: Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες και θα παραμείνουν δεσμευμένες στην Κύπρο και το λαό της και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ηγέτες καθώς αξιοποιούν στο έπακρο αυτήν τη στιγμή, καθώς εργάζονται για μια λύση και για ένα καλύτερο μέλλον στο νησί. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή της Κύπρου και είμαστε αισιόδοξοι ότι όντως έτσι θα είναι»

Πέραν αυτού, η στάση της Ελλάδας στην ειρήνευση και την σταθερότητα στην περιοχή κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική, ιδίως μετά της διαταραχή που έχει σημειωθεί στις ρωσοτουρκικές θέσεις, ύστερα από την  κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Su-24. Συνδυαστικά η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο στην ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα του Αμερικανούς.  

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η «θερμοκρασία» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε μια στιγμή που οι δύο χώρες καλούνται να συνεργαστούν προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας την περασμένη Κυριακή και την πολιτική νίκη (τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας) που κατάφερε η Άγκυρα, καμία τρίτη πλευρά δεν επιθυμεί αναμόχλευση των διαφορών, είτε πρόκειται για τις Βρυξέλλες, είτε για την Ουάσιγκτον. Οι ελληνικές θέσεις είναι σταθερές στα ανοιχτά ζητήματα και δεν αναμένονται εκπλήξεις, κάτι που συμβαίνει και για την περίπτωση της ονομασίας των Σκοπίων.

Ένα ακόμα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί είναι αυτό της ενέργειας και συγκεκριμένα οι εκκρεμότητες με τον αγωγό TAP. Υπογραμμίζεται πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για αυτό το θέμα είναι μεγάλο, κάτι που εξάλλου απασχόλησε, τον Οκτώβριο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Άμος Χοκστάιν και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος, η ελληνική πλευρά θα αισθανθεί ικανοποιημένη αν ο Τζον Κέρι επιβεβαιώσει την αμερικανική θέση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου