Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Μυρίζει μπαρούτι στην Ειδομένη με 7.000 μετανάστες στα σύνορα




Μόνο 500 άτομα πέρασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας


Πετροπόλεμος και ένταση μεταξύ όσων περιμένουν να περάσουν το πρωί της Παρασκευής - Οι 3.500 είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί και μπορούν να περάσουν προς τα Σκόπια - Κλειστή η πόρτα των συνόρων για τους 3.500 άλλων εθνικοτήτων - 24 λεωφορεία περιμένουν να φτάσουν στην περιοχή από το Πολύκαστρο

Εξακολουθεί να μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής βρίσκονταν στο σημείο περίπου 7.000 μετανάστες. Οι 3.500 από αυτούς είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί και μπορούν να περάσουν προς τα Σκόπια καθώς οι σκοπιανές αρχές επιτρέπουν τη διέλευση στις τρεις αυτές εθνικότητες. Αντίθετα άλλοι 3.500 από άλλες εθνικότητες δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη καθώς οι αρχές των Σκοπίων κρατούν κλειστές τις πόρτες για όσους δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Νωρίς το πρωί επικράτησε και πάλι ένταση, καθώς μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν μαζί με πρόσφυγες από το σημείο διέλευσης, γεγονός που δεν επέτρεψαν οι Σκοπιανοί. Ακολούθησε πετροπόλεμος και μικροεπεισόδια, με την παρέμβαση της αστυνομίας να κατευνάζει τα πνεύματα, με τα πράγματα πάντως να παραμένουν έκρυθμα. Εν τω μεταξύ σήμερα αναμένεται να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των εμπορικών τρένων, που παραμένουν αποκλεισμένα στην Ειδομένη από τις 18 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, πέρασαν τα σύνορα περίπου 500 άτομα, αλλά η κατάσταση δεν αναμένεται να εκτονωθεί σύντομα καθώς άλλα 24 λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν στο Πολύκαστρο με προορισμό την Ειδομένη.

Σκηνές έντασης τη νύχτα στην Ειδομένη, όταν έκλεισαν και πάλι τα σύνορα οι Σκοπιανοί


Την Πέμπτη χρειάστηκε να φτάσει 20:00 το βράδυ προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, καθώς τότε ήταν που οι Έλληνες αστυνομικοί έπεισαν μετανάστες από το Ιράν και το Μαρόκο που βρίσκονταν μπροστά στην ουδέτερη ζώνη και την είχαν αποκλείσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή τους έχει απαγορευθεί η διέλευση, να φύγουν από τα σύνορα, ώστε αυτά να ανοίξουν ξανά για τους πρόσφυγες.

Νωρίτερα, η κατάσταση στο σημείο δυναμιτίστηκε και παραλίγο να βγει εκτός ελέγχου, έπειτα από το θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού μετανάστη από ηλεκτροπληξία, σε συνέχεια των επεισοδίων μεταξύ μεταναστών και Σύρων προσφύγων. Ο 22χρονος άντρας ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, στο σημείο που παραμένουν ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ, και σκοτώθηκε επί τόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη ομάδα μεταναστών κατευθύνθηκε προς το σημείο διέλευσης, από εκεί όπου έχασε νωρίτερα τη ζωή του ο 22χρονος Μαροκινός, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας τη σορό του άτυχου νέου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με μαύρο πανί, την οποία είχαν αρπάξει νωρίτερα από την αστυνομία. Περίπου 500 από αυτούς προσπάθησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα από μη περιφραγμένο σημείο με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να «απαντήσουν» με περιορισμένη χρήση χημικών.


Δύσκολη νύχτα για τους πρόσφυγες στα σύνορα
Αν και περίπου στις 20:00 το βράδυ της Πέμπτης η κατάσταση έδειχνε να αποκλιμακώνεται, αργότερα οι αρχές των Σκοπίων προχώρησαν εκ νέου σε κλείσιμο των συνόρων περιορίζοντας ελάχιστα τη ροή, με αποτέλεσμα το κλίμα να δυναμιτιστεί ξανά.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη, έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν τον παγετό, ενώ ο συνδυασμός του κρύου με τις αναθυμιάσεις στην ατμόσφαιρα από τα κάθε λογής αντικείμενα που καίνε για να ζεσταθούν, δημιουργεί μια αποπνικτική κατάσταση.

Βίντεο από την δύσκολη νύχτα στην Ειδομένη:

Πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου