Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Μετά την έφοδο στην Ειδομένη φέρνουν τους μετανάστες στην Αθήνα

 

 

Περίπου 1.200 μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και μεταφέρονται στην πρωτεύουσα - Πληροφορίες για 30 προσαγωγές, ενώ νωρίτερα προσήχθησαν δημοσιογράφοι - Εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια παραμένουν στις αποκλεισμένες γραμμές για σχεδόν 20 μέρες - Ήδη πολυεθνικές απεύφευγαν την Ελλάδα για τα δρομολόγιά τους προς την Κεντρική Ευρώπη

Ξεκίνησε στις 07:30 το πρωί της Τετάρτης η αστυνομική επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, παρουσία εισαγγελέα και 14 διμοιριών των ΜΑΤ. Εδώ και 20 ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη, είχαν αποκλείσει τη γραμμή, μη επιτρέποντας την διέλευση των τρένων.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, τους απομάκρυναν, ενώ η επιχείρηση εξελίχθηκε ήρεμα, στο μεγαλύτερο μέρος της. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως έγιναν 30 προσαγωγές μεταναστών που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις σκηνές τους, ενώ σε ένα περιστατικό τραυματίστηκε ένας Ιρανός υπήκοος, πιθανότατα όμως σε συμπλοκή με ομοεθνή του.

Υπολογίζεται πως στην περιοχή είχαν μείνει περίπου 1.200 μετανάστες (από τους 5.000 που βρίσκονταν εκεί το τελευταίο διάστημα), οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και ταξιδεύουν για την Αθήνα. Τελευταίο εκκαθαρίστηκε το σημείο διέλευσης, ακριβώς δίπλα στα σύνορα, όπου είχαν κατασκηνώσει δεκάδες μετανάστες, ελπίζοντας να περάσουν στα Σκόπια.

Η αστυνομία εκκαθάρισε την κατασκήνωση των μεταναστών στο σημείο διέλευσης σε λιγότερο από δέκα λεπτά, μεταδίδει δημοσιογράφος από την Ειδομένη:


Τα λεωφορεία, 14 τον αριθμό, με τους μετανάστες έχουν πλέον ξεκινήσει για την Αθήνα, με τελικό προορισμό το γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο, ενώ με το πέρας της επιχείρησης αναμένεται να ξεκινήσει και το πρώτο δρομολόγιο του τρένου.

Δημοσιογράφοι μεταδίδουν πληροφορίες για 10 συλλήψεις, που όμως δεν επιβεβαιώνονται


Εν τω μεταξύ, αμέσως πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές δημοσιογράφων που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, μεταξύ αυτών εργαζομένων στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Associated Press, όπως καταγγέλλεται. Κατά την επιχείρηση εκδιώχθηκαν και εθελοντές και μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην περιοχή.

Κρατούνται δημοσιογράφοι του Reuters και του Associated Press


Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημερώνουν πως τους έχουν αποκλείσει από την κατασκήνωση των μεταναστών


Η περιοχή είναι αποκλεισμένη και επετράπη η πρόσβαση μόνο στον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό. Μετά τις 11 επετράπη και στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να προχωρήσουν και να περιθάλψουν όσους πρόσφυγες παραμένουν εκεί για να περάσουν στα Σκόπια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε προαναγγείλει την επιχείρηση με συνεντεύξεις του τις τελευταίες, όταν μάλιστα, χαρακτηριστικά είχε πει πως η κυβέρνηση δεν θέλει αιματοχυσία, αλλά η εκκαθάριση της Ειδομένης δεν πρόκειται να είναι «βόλτα στο δάσος για κολεγιόπαιδα».

Υπενθυμίζεται ότι η σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας μεταφέρονται εμπορεύματα προς την Κεντρική Ευρώπη παρέμενε αποκλεισμένη για 20 ημέρες από μετανάστες που διαμαρτύρονταν με αυτόν τον τρόπο γιατί δεν τους επιτρέπουν οι αρχές των Σκοπίων να περάσουν τα σύνορα. Οι Σκοπιανοί από τον Νοέμβριο δεν επιτρέπουν την είσοδο στην χώρα παρά μόνο σε όσους έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες, δηλαδή προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αποτέλεσμα του αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν η απόφαση της εταιρείας Hewlett Packard να αλλάξει προορισμό σε 100 εμπορευματοκιβώτιά της, που επρόκειτο να μεταφερθούν στον Πειραιά και μέσω Ειδομένης στην Κεντρική Ευρώπη. Η εταιρεία αναπροσάρμοσε το δρομολόγιό της προς την Σλοβενία, ενώ στην ίδια λογική κινούνταν και άλλες πολυεθνικές.

Μόλις χθες Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θ. Ζηλιασκόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του, υποστηρίζοντας πως η ζημιά της κρατικής εταιρείας από το μπλόκο των μεταναστών στις γραμμές είναι τεράστια, όπως και οι αποζημιώσεις που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μεγάλες επιχειρήσεις με τις οποίες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει συμβάσεις.

Γερμανός, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης που βρίσκεται στην Ειδομένη το τελευταίο διάστημα, τουίταρε στις 08:00 το πρωί: «Η Ειδομένη είναι περικυκλωμένη από την αστυνομία, φαίνεται πως αρχίζει η εκκένωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου