Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Συμβόλαια Θανάτου: Οι μαύρες επενδύσεις της κρίσης

 

 

Η ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΟΔΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΡΔΗ- ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΖΩΗΣ

Θα πουλάγατε την ασφάλεια ζωής σας εδώ και τώρα για να εισπράξετε μέρος του ποσού παραχωρώντας την υποχρέωση δόσεων και τη μεγάλη αποζημίωση σε κάποιους επενδυτές; Πολλοί εν μέσω κρίσης, θα έλεγαν μετά χαράς, αφού θα απαλλάσσονταν από τις δόσεις του συμβολαίου και θα έπαιρναν κάποιο μέρος του κεφαλαίου.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Αν όμως ξέρατε ότι ο θάνατός σας να εξασφαλίζει κέρδη σε κάποιους που θα βγαίνουν πολύ περισσότερο κερδισμένοι στην περίπτωση ενός πρόωρου θανάτου π.χ. από εγκεφαλικό ή από ένα τροχαίο δυστύχημα;
Και πάλι πολλοί το κάνουν, αναγκασμένοι από την κρίση και τη μείωση εισοδημάτων, και έτσι κάποιοι επενδυτές συγκεντρώνουν τα συμβόλαια αυτά όχι για να τα εισπράξουν αλλά για να εισπράξουν πολλαπλάσια δημιουργώντας ένα ομόλογο με ελκυστικές αποδόσεις, το οποίο βασίζεται στις αποζημιώσεις των συμβολαίων. .. Τα συμβόλαια αυτά πακετάρονται και εκδίδεται ένα ομόλογο, που έχει τα χαρακτηριστικά παραγώγου, έτοιμου προς πώληση, με απόδοση υψηλότερη από ένα μέσο επιτόκιο.
Η μόδα που ξεκίνησε τη Μ.Βρετανία έρχεται στην Ελλάδα της κρίσης όπου συνωστίζονται επενδυτικά κεφάλαια αναζητώντας να αγοράσουν και να πουλήσουν....τα πάντα. Τα προϊόντα αυτά διαδόθηκαν ιδιαίτερα στην Αμερική της δεκαετίας του ’80, με την εμφάνιση του ιού HIV, που υποχρέωσε πολλούς ανθρώπους να πωλήσουν το ασφαλιστήριο πρόγραμμα που είχαν για να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα νοσηλείας. Σχεδιασμένα με την τεχνογνωσία των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που πυροδότησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση των ΗΠΑ το 2007, τα παράγωγα αυτά χρησιμοποιούνται από τις ασφαλιστικές για να μειώσουν το κόστος που προκύπτει από την καταβολή σύνταξης με δεδομένο την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Η ολλανδική ασφαλιστική Aegon για κάθε χρόνο επιπλέον που ζουν οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει συμβολαίων ζωής η εταιρεία καταβάλλει 4% μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές δαπάνες.
Με τα παράγωγα αυτά οι ασφαλιστικές μοιράζονται το αυξημένο συνταξιοδοτικό κόστος με τους επενδυτές που αγοράζουν αυτά τα ομόλογα. Οι επενδυτές από την πλευρά τους , τα αγοράζουν, τόσο για το ελκυστικό τους επιτόκιο όσο και γιατί οι αποδόσεις αυτών των προϊόντων δεν σχετίζονται με τις τάσεις της αγοράς και δεν ελέγχονται από κερδοσκοπικές κινήσεις. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όμως προειδοποιεί ότι δεν είναι ασφαλή αυτά τα προϊόντα και ότι δεν έχει δώσει την έγκρισή της. Η αρχή έγινε με το επενδυτικό σχήμα Aurora Defined Benefits Funds που έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά, επιχειρώντας να προωθήσει τα ομόλογα θανάτου ή Traded Life Policies σε υποψήφιους επενδυτές.

Η εμφάνισή του προκάλεσε αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με ανακοίνωσή της ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι τέτοιου είδους προϊόντα δεν έχουν λάβει την έγκρισή της.
Η Επιτροπή, με στόχο να προστατέψει όσους σκέφτονται να επενδύσουν σε τέτοια ομόλογα, ενημερώνει ότι πρόκειται για επενδύσεις υψηλού ρίσκου καθώς:
• Χρησιμοποιούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές που βασίζονται σε υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων, οι προβλέψεις των οποίων μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένες, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μικρότερες των προβλεπομένων.
• Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα πρέπει να διατηρούν μεγάλα αποθέματα διαθεσίμων για να συντηρούνται οι επενδύσεις σε Traded Life Policies. Εάν ο διαχειριστής του επενδυτικού σχήματος χρειαστεί χρηματοδότηση και επιχειρήσει να πουλήσει μέρος των επενδύσεων σε Traded Life Policies, ενδέχεται να μη βρει αγοραστή ή να αναγκαστεί να πουλήσει με ζημία. Εάν αυτό γίνει σε μεγάλη έκταση δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο μπορεί να δυσχεράνει την εξαγορά μεριδίων εκ μέρους των επενδυτών ή και να μειώσει σημαντικά την αξία των επενδύσεών τους.
• Συχνά οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν πολλές εταιρείες σε διαφορετικές χώρες, κάτι που δημιουργεί δυσκολία στη διαχείριση των επενδύσεων με τρόπο που να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών. Γι’ αυτό είναι εν γένει δύσκολο για τους επενδυτές αλλά και τους διανομείς των προϊόντων να αντιληφθούν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους και τους κινδύνους που εμπεριέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου