Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

«Φρούριο» η Αθήνα για την επέτειο Γρηγορόπουλου - Επεισόδια στα Εξάρχεια τη νύχτα



Επτά χρόνια από τη νύχτα της μοιραίας δολοφονίας


Τραυματίστηκε Πορτογάλος τουρίστας που περνούσε με το αυτοκίνητό του από την περιοχή και δέχτηκε επίθεση με πέτρες - Περιγράφει στο protothema.gr τις στιγμές που έζησε - Βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών - 6.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σήμερα στους δρόμους - Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ

«Μπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα λόγω της σημερινής επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ τα επεισόδια ξεκίνησαν από το βράδυ του Σαββάτου, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας θα είναι δρακόντεια, με περίπου 6.000 αστυνομικούς στους δρόμους.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με συγκέντρωση μαθητών στις 12:00 στα Προπύλαια, ενώ στις 14:00 ξεκινούν και οι συγκεντρώσεις οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Θα ακολουθήσει πορεία.

Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές, όλες οι διμοιρίες των ΜΑΤ θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό και με τις άλλες δυνάμεις. Σε συσκέψεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για τις συγκεντρώσεις και πορείες των μαθητών, αλλά και των αριστερών οργανώσεων και αναρχικών, η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε και στην πορεία του Πολυτεχνείου, δηλαδή στενή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, ώστε να μην δοθεί ευκαιρία για επεισόδια.

Ο σχεδιασμός των μέτρων στοχεύει στο να αποτραπούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Για το λόγο αυτό, από τις προηγούμενες ημέρες, αστυνομικοί της Ασφάλειας συλλέγουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών, ενώ την Κυριακή θα πετάει και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, απ' όπου θα δίνονται κατευθύνσεις.

Οι εντολές είναι τα ΜΑΤ να φρουρούν καλά το Πολυτεχνείο, το υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, πολιτικά γραφεία και άλλα κτίρια και υπηρεσίες, ενώ θα μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε «πολιορκημένη» περιοχή, χωρίς όμως να μπουν μέσα και να προκαλέσουν.

Ταυτόχρονα, έχουν δοθεί οδηγίες να δράσουν αποτελεσματικά σε περίπτωση καταστροφών, ενώ ομάδες συλλήψεων είναι σε επιφυλακή από το πρωί της Κυριακής. Επίσης, διεξάγονται έλεγχοι σε όλη την Αθήνα.

Ανάλογα μέτρα έχουν προγραμματιστεί και για τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πορτογάλος τουρίστας τραυματίστηκε στα επεισόδια του Σαββάτου
Στα Εξάρχεια, το βράδυ του Σαββάτου, νεαροί πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένας τραυματίας. Πρόκειται για έναν Πορτογάλο τουρίστα που πέρναγε τυχαία με αυτοκίνητο από την περιοχή και δέχτηκε βροχή από πέτρες.

Ο τραυματίας λέγεται Ριχάρντο Φερνάντο είναι 58 χρόνων, γυναικολόγος από την Πορτογαλία και έφτασε σήμερα στην Ελλάδα μαζί με τη σύζυγό του κι ένα φιλικό τους ζευγάρι για διακοπές στη χώρα μας. Είπε στο protothema.gr: «Είχα νοικιάσει ένα αυτοκίνητο, οδηγούσα εγώ. Θέλαμε να πάμε στο ξενοδοχείο μας και το GPS μας έβγαλε σε αυτή την περιοχή. Μας πέταξαν πέτρες στα παράθυρα και θραύσματα γυαλιών πετάχτηκαν στο πρόσωπό μας. Δεν είχα ιδέα τι γίνεται, σοκαρίστηκα. Τα γυαλιά και πέτρα που με χτύπησε μου προκάλεσαν το τραύμα αυτό. Σταμάτησα αιμόφυρτος και ζήτησα βοήθεια από τους αστυνομικούς. Καλέσαμε ασθενοφόρο αλλά θα πάμε στο ξενοδοχείο να με πάρουν από εκεί».



Νωρίτερα στην οδό Στουρνάρη, ομάδα νεαρών που εμφανίστηκε από την πλατεία Εξαρχείων και τους γύρω δρόμους, εκτόξευσε πέτρες και βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη επτά ατόμων.

Οι νεαροί είχαν στήσει οδοφράγματα σε δρόμους των Εξαρχείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προπηλακίστηκαν δύο φωτορεπόρτερ.

Τα μέτρα της αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων είναι δρακόντεια, με το σχέδιο να προβλέπει κυρίως τη φύλαξη και επιτήρηση των ιδρυμάτων που βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να μην υπάρξουν περιστατικά καταλήψεων και έξαρσης των επεισοδίων σήμερα, Κυριακή, που αναμένεται να κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου