Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Νέο επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα



 Μια ημέρα έπειτα από το θερμό περιστατικό στο Αιγαίο


Ενα ρωσικό καταδρομικό και ένα ταχύπλοο της ρωσικής ακτοφυλακής χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να απομακρύνουν ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Τουρκίας

Μια μόλις ημέρα έπειτα από το θερμό επεισόδιο με το ρωσικό πολεμικό πλοίο και το τουρκικό αλιευτικό στο Αιγαίο και λίγες ώρες αφότου η Άγκυρα διεμήνυσε πως η υπομονή της με την Μόσχα εξαντλείται, ένα νέο περιστατικό σημειώθηκε μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Russia Today, ένα ρωσικό καταδρομικό και ένα ταχύπλοο της ρωσικής ακτοφυλακής χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να απομακρύνουν ένα εμπορικό πλοίο με σημαία Τουρκίας καθώς, όπως υποστηρίζουν, παρεμπόδιζε τη διέλευση ρωσικής νηοπομπής που μετέφερε γεωτρύπανα σε μια τοποθεσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως το τουρκικό πλοίο προσπάθησε να εμποδίσει την μετεγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.

Όλα αυτά λίγη ώρα αφότου η Άγκυρα προειδοποιεί τη Μόσχα ότι η υπομονή της εξαντλείται, χαρακτηρίζοντας «υπερβολική» την αντίδραση της Ρωσίας την Κυριακή.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» τη Δευτέρα, ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξήγησε πως Ρωσία και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντα αλλά, όπως τόνισε, «η υπομονή μας έχει και ένα όριο».

«Το δικό μας πλοίο ήταν απλά ένα αλιευτικό. Μου φαίνεται ότι η αντίδραση του ρωσικού πολεμικού πλοίου ήταν υπερβολική», είπε ο  Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η Μόσχα «έχει ήδη βάλει τον εαυτό της σε μια γελοία θέση» με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να κατηγορεί την Τουρκία ότι κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να προστατεύσει τις προμήθειες πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου