Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Σήμερα η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό



Τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία


Η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει στη μια και μισή το μεσημέρι αντί από το πρωί - Αναμένονται οι τοποθετήσεις όσων υπουργών δεν έχουν έως τώρα μιλήσει

Η παραδοσιακά και θεσμικά κορυφαία κοινοβουλευτική μάχη των πολιτικών αρχηγών  αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το βράδυ κατά την κορύφωση της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Ωστόσο, η δίωρη ανταλλαγή πυρών των πολιτικών αρχηγών θα είναι πιθανότατα και το μόνο που θα αφήσει η πενθήμερη διαδικασία που κινήθηκε σε μάλλον υποτονικούς ρυθμούς.

Το σύνολο σχεδόν των βουλευτών που πήραν το λόγο χρησιμοποίησαν ήπιους τόνους αποφεύγοντας τις εντάσεις και τους διαξιφισμούς.

Από την μια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων βρέθηκαν στην δύσκολη θέση να υποστηρίξουν τον πρώτο «αριστερό» αλλά μνημονιακό προϋπολογισμό που προβλέπει επώδυνα μέτρα για τους πολίτες. Από την άλλη η «μηχανή» της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε σημάδια αποσυντονισμού λόγω κυρίως των εσωκομματικών διαδικασιών και της έλλειψης ηγεσίας που θα μπορούσε να οργανώσει την κατά μέτωπο επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση, η απροθυμία της συμπολίτευσης από την μια και η αποδιοργάνωση της Νέας Δημοκρατίας από την άλλη είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει το προεδρείο της Βουλής σε κλείσιμο της συνεδρίασης στις έξι το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά η συνεδρίαση διακόπτεται πριν βραδιάσει! Ενδεικτικό επίσης  είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει στη μια και μισή το μεσημέρι αντί από το πρωί ως συνήθως.

Αυτό γιατί ο κατάλογος των μόλις 178 ομιλητών εκ των οποίων οι του ΣΥΡΙΑ περιορίστηκαν στους 75 είχε εξαντληθεί από την Παρασκευή.


Το πρόγραμμα


Στην σημερνή διαδικασία αναμένονται οι τοποθετήσεις όσων υπουργών δεν έχουν εως τώρα μιλήσει. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και στην τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. Επίσης, το λόγο θα λάβουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.

Από το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για να ολοκληρωθούν με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία ενώ από τις έως τώρα τοποθετήσεις των εισηγητών τον προϋπολογισμό θα ψηφίσουν μόνο οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου