Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι αγρότες κατεβαίνουν Αθήνα - Χωρίς νέες προτάσεις η κυβέρνηση




Ο Τσίπρας δήλωσε έτοιμος για αλλαγές χωρίς, όμως, να δώσει στοιχεία


Από το Μαξίμου ποντάρουν στην κόπωση και την διάσπαση του αγροτικού - Διαμηνύουν ότι δεν θα αφήσουν κανένα τρακτέρ να περάσει στην πρωτεύουσα - Απογοητευμένοι οι αγρότες από την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Σκληρή γραμμή έναντι των αγροτών επιλέγει η κυβέρνηση ποντάροντας στην κόπωση, στις διαφορές μεταξύ των μπλόκων και στον κοινωνικό αυτοματισμό, ενώ επιχειρεί να εμφανίσει τις κινητοποιήσεις ως καθοδηγούμενες από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ οι αγρότες από τα 68 μπλόκα της χώρας ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα για την τριήμερη κινητοποίησή τους που αρχίζει αύριο, η αστυνομία ετοιμάζει τα δικά της μπλόκα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο των τρακτέρ στην πόλη. Οι αγρότες επιθυμούσαν μία συνεννόηση με την κυβέρνηση ώστε κάποια τρακτέρ να φθάσουν στο Σύνταγμα για συμβολικούς λόγους. Η απάντηση της κυβέρνησης όμως προς το παρόν είναι κανένα τρακτέρ ενώ η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι θα επιληφθεί η τροχαία.

Η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο απογοήτευσε τους αγρότες που περίμεναν μία πιο γενναία κίνηση, προκειμένου να μπουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να εξειδικεύσει την βελτιωτική πρότασή του, λέγοντας ότι αυτή θα την αναπτύξει στους ίδιους τους αγρότες εφόσον προσέλθουν σε διάλογο.
Είπε: «Είμαστε ανοιχτοί για έναν ουσιαστικό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Μπορούμε να βρούμε λύσεις για τις εισφορές τους, την μεταβατικότητα των διατάξεων, για την προστασία των εισοδημάτων τους».

Ο κ. Τσίπρας όμως ξεδίπλωσε την τακτική του για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων και κάλεσε τους αγρότες να συγκρίνουν την πρότασή της κυβέρνησης με εκείνη της ΝΔ και αφετέρου τους κάλεσε να αναλογισμούν γιατί τους στηρίζουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης που σε παλαιότερες εποχές τους πολεμούσαν.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να εμφανίσει ότι τις κινητοποιήσεις των αγροτών που είναι η αιχμή του δόρατος των ευρύτερων αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό της κυβέρνησης, τις καθοδηγούν και τις εκμεταλλεύονται άλλοι παράγοντες για δικούς τους λόγους. Κυρίως οι δυνάμεις της διαπλοκής που αντιδρούν για την αδειοδότηση των καναλιών. Ειδικά για την πρόταση της ΝΔ είπε: “Τους καλώ να σκεφτούν ποια ήταν η πρόταση της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα ; Την ανέλυσε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή όταν πρότεινε τον συμψηφισμό των αγροτικών επιδοτήσεων με τους φόρους”.

Μετά από αρκετές συσκέψεις το κυβερνητικό επιτελείο προέκρινε την σκληρή στάση απέναντι στους αγρότες. Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στην φυσιολογική κόπωση των αγροτών, από την πολυήμερη παραμονή στους δρόμους, και στην εσωτερική διάσπαση καθώς μεταξύ των μπλόκων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την συνέχεια. Ορισμένα μπλόκα είναι υπέρ του διαλόγου εγκαταλείποντας την αρχική θέση ότι πρέπει η κυβέρνηση να αποσύρει προηγουμένως την πρότασή της, ώστε να γίνει από μηδενική βάση.

Έκκληση για διάλογο και ψυχραιμία έκανε χθες ο Νίκος Παππάς. Αναφερόμενος στις σκληρές δηλώσεις απαξίωσης των αγροτών που έχουν γίνει από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: “Νομίζω ότι όλες οι τοποθετήσεις θα πρέπει να είναι ψύχραιμες, όλος ο κόσμος που κινητοποιείται δεν είναι υποκινούμενος. Με ψυχραιμία κάνουμε εκ νέου μία έκκληση”. Αποδοκίμασε τον παραλληλισμό των τρακτέρ με τα τανκς και πρόσθεσε ότι επίσης δεν θα πρέπει να κλείνουν τα σύνορα και να αποφεύγονται ακραίες ενέργειες και από την άλλη πλευρά.

Τις διαθέσεις του κύριου όγκου των αγροτών εξέφρασε χθες ο Βαγγέλης Μπούτας,  επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας και του συντονιστικού του «μπλόκου των 68». Στις δηλώσεις του ανέφερε: «Ο αγώνας των αγροτών θα έχει συνέχεια, ενώ περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης για το αν θα υπάρξει συμφωνία για την κάθοδο τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας με συμβολικό χαρακτήρα». Υπογράμμισε δε ότι «τα προβλήματα του προβάλουμε είναι αιτήματα επιβίωσης του κλάδου των αγροτών και δεν θα πάμε σε ένα διάλογο για να κερδίσουμε τσάι και συμπάθεια. Είμαστε οργανωμένοι και θα παραμείνουμε στα μπλόκα».

Το αδιέξοδο περιέγραψε ο κ. Μπούτας απαντώντας στην ερώτηση αν θα κατέβουν σε διάλογο με την κυβέρνηση: «αν δεν βλέπω ότι θα ζω αύριο δεν μπορώ να διαπραγματευτώ πως θα πεθάνω, διαπραγματεύομαι ότι θα ζω αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει όμως και δεύτερη άποψη που εκφράζεται από το μπλόκο των Τεμπών και των Μικροθηβών, και έχουν και τις υπογραφές 20 ακόμη μπλόκων, οι οποίοι δέχονται τον διάλογο στην βάση ενός κειμένου προτάσεων που έχουν αποστείλει στον πρωθυπουργό. Δήλωσαν έτοιμοι για κάθοδο στην Αθήνα, όχι για να διαδηλώσουν, αλλά για να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο όλα είναι ρευστά, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να καταφύγει ακόμη και στην καταστολή προκειμένου να εμποδίσει τα τρακτέρ, ενώ μεταξύ των αγροτών υπάρχουν και οι πιο δυναμικοί που προκρίνουν σύγκρουση ακόμη και σε αυτό το πεδίο.

Παράλληλα με την κάθοδό τους στην Αθήνα οι αγρότες προχωρούν σε κινήσεις κλιμάκωσης με αποκλεισμούς κυκλοφορίας, τελωνείων και δημόσιων υπηρεσιών.

Το βασικό διεκδικητικό πλαίσιο των 68 μπλόκων όπως το περιέγραψε ο Βαγγέλης Μπούτας είναι:

Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ - Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης - Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί - Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
Αφορολόγητο πετρέλαιο - Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος - Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου