Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και κόβουν την Ελλάδα στα δύοΣυνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών και μετά τη χθεσινή κίνηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών να καταθέσουν τις προτάσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και να αρχίσει ο διάλογος με την κυβέρνηση, για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού με την Πανελλήνια Επιτροπή Αγροτών που εκπροσωπεί περισσότερα από 30 μπλόκα, την ώρα που διάλογο ζητούν 52 ακόμα μπλόκα.
AdTech Ad
Από την άλλη, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την κίνηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών, τονίζοντας ότι δεν την αναγνωρίζουν και υπογραμίζουν ότι οι ίδιοι είχαν στείλει την προηγούμενη Τρίτη τις δικές τους προτάσεις στην κυβέρνηση και αναμένουν πρόσκληση για διάλογο.

Δυσαρέσκεια προκλήθηκε και στους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, να την εκφράζει λέγοντας - σε συνέντευξή του στο Mega- ότι όσοι πήγαν σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι κομματικά υποκινούμενοι.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας δηλώνουν αποφασιμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, σημειώνοντας ότι δεν έχουν λάβει ακόμα απαντήσεις στα αιτήματα που κι εκείνοι έχουν θέσει.
Για τις 19:00 σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τη συνέχεια της κινητοποίησής τους.
Η χθεσινή πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών, ήταν η αφορμή για έναν άγριο τσακωμό στον τηλεοπτικό «αέρα» του Mega σήμερα το πρωί, μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών Βαγγέλη Μπούτα και Γιάννη Παναγή.

Κόβουν στα δύο την Ελλάδα οι αγρότες της Φθιώτιδας

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στη Φθιώτιδα και αποφάσισαν να κλείσουν για τουλάχιστον 3 ώρες την εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στο 200ό χλμ, στο ύψος του κόμβου του Μπράλου.
Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί αγρότες από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Δομοκού, της Ανθήλης και έχουν προσδιορίσει ότι στις δύο το μεσημέρι θα κλείσουν την εθνική οδό και τους παράδρομους με συνέπεια τη Ελλάδα να «κοπεί» στη μέση, καθώς δεν υπάρχει κάποια διέξοδος.
Η αστυνομία προσπαθεί να δημιουργήσει διεξόδους μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα μέσα από αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους με μεγάλες παρακάμψεις, ενώ σε ό,τι αφορά τα βαριά οχήματα και τα λεωφορεία αυτά θα ακινητοποιηθούν περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός.
Συγκεκριμένα, τα φορτηγά που κατεβαίνουν από βόρειο Ελλάδα προς Αθήνα θα ακινητοποιηθούν στο ύψος της Λαμίας, εκείνα που έρχονται από την περιοχή της Πάτρας διαμέσου της Άμφισσας προς Λαμία, θα ακινητοποιηθούν στη Γραβιά και όσα κινούνται στο εθνικό δίκτυο από Αθήνα προς Λαμία θα ακινητοποιηθούν κατά μήκος της εθνικής οδού από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Αγίας Τριάδας.
Παράλληλα, παραμένει αποκλεισμένη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας, καθώς και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην περιοχή παλιός Λεβέντης.
Τα μπλόκα σήμερα
Οι αγρότες της Νίκαιας, θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα και για τρεις ώρες, την παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ για ένα τρίωρο ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων και έπεται και συνέχεια.
Κλειστό παραμένει το τελωνείο του Προμαχώνα αλλά και τα Τέμπη με τους εκεί αγρότες να περιμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μαζί του κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.
Πάντως, διαφωνούν με την προοπτική η συνάντηση να γίνει με εκπροσώπους όλων των μπλόκων καθώς επιθυμούν στη συνάντηση που θα κάνουν οι ίδιοι με τον Πρωθυπουργό να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των 33 μπλόκων που έχουν υπογράψει το κοινό πλαίσιο αιτημάτων το οποίο συνέταξαν τα μπλόκα Τεμπών και Μικροθηβών και έχουν γνωστοποιηθεί στην Κυβέρνηση και τους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων από την προηγούμενη Τετάρτη.
Εν τω μεταξύ, τα μπλόκα που στήνονται στο επαρχιακό δίκτυο του νομού και αφορούν σε εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης (Γερακάρι, Μελούνα, Μεγάλο Ελευθεροχώρι), ετοιμάζονται να αυξήσουν σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού ημερησίως ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός πίεσης προς την Κυβέρνηση.
Μακεδονία
Τα Μάλγαρα και τα Γιαννιτσά έκλεισαν επ' αόριστον, το μπλόκο της Χαλκηδόνας και σήμερα θα είναι σε ισχύ από τις 10:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.
Στο Δερβένι οι αγρότες θα κλείσουν τον δρόμο, από τις 11 έως τις 15:00, ενώ από τις 15:00 έως τις 18:00 η κυκλοφορία θα πραγματοποιείται από μια λωρίδα.
Τα Κερδύλια, από τις 12:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το βράδυ θα είναι κλειστά.
Πελοπόννησος
Οι αγρότες της Δυτικής Αχαϊας, συνεχίζουν τον 12ωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, στο μπλόκο της Κάτω Αχαϊας.
Και σήμερα ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός από τις 10.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, ενώ υπάρχουν σκέψεις για έλευση των τρακτέρ ξανά στην πόλη της Πάτρας την Πέμπτη το πρωί, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.
Στην Ηλεία, ανυποχώρητοι είναι οι αγρότες στο μπλόκο του Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με τρίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου. Στη θέση τους παραμένουν τα μπλόκα σε Μαραθιά, Κουρτέσι.
Επ' αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.
Κλειστό επ' αόριστον κρατούν από τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα το δρόμο στο Καλό Νερό οι αγρότες της Τριφυλίας.
Η κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία, αλλά και των οχημάτων που κατευθύνονται από Τρίπολη και Καλαμάτα προς Πύργο - Πάτρα, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού, γίνεται μετ' εμποδίων από τους παράδρομους, από τους οποίους δεν μπορούν να διέλθουν μεγάλα και βαριά οχήματα.
«Γι' αυτόν τον τύπο των οχημάτων ενδέχεται να υπάρξει αποκλιμάκωση και κατά χρονικά διαστήματα να επιτρέπεται η διέλευσή τους, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής, Νίκος Σινάνης.
Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, ενώ και οι Λάκωνες αγρότες θα κλείσουν από τις 6.00 έως τις 7.00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.
Εν τω μεταξύ με πρωτοβουλία των αγροτών της Αρκαδίας, τo Συντονιστικό Όργανο στο οποίο συμμετέχουν ο Ιατρικός σύλλογος, ο Οδοντιατρικός σύλλογος, ο Φαρμακευτικός σύλλογος, ο Δικηγορικός σύλλογος, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το Οικονομικό Επιμελητήριο, αποφάσισαν στα πλαίσια των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους ενάντια στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, να συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία, μεθαύριο Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.
Η αιμοδοσία οργανώνεται με την φροντίδα του συλλόγου «Άξιον Εστί», για παιδιά με νεοπλασματικές παθήσεις και θα διεξαχθεί από κινητή μονάδα του γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Γ. ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ», στο Πνευματικό Κέντρο του ναού της Μεταμορφώσεως στην Τρίπολη, από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα.
Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστή επ’ αόριστον παραμένει η Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο Κεφαλοβρύσου.
Επίσης, σήμερα από τις 12.00 έως τις 14.00 οι αγρότες θα κλείσουν τον κόμβο Αγίου Νικολάου.
Για δυο ώρες θα παραμείνει κλειστή και η Εθνική οδός στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευήνου.
Εν τω μεταξύ, το βασικό άξονα των αιτημάτων τους έστειλαν στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων σήμερα, οι εκπρόσωποι των ανεξάρτητων μπλόκων Πελοποννήσου, εκπροσωπώντας δεκατρία μπλόκα από τους έξι νομούς, έντεκα συνεταιρισμούς κι αγροτικούς συλλόγους, ενώ το κείμενο προσυπογράφει και ο ενιαίος αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας από την Κρήτη.
Στο κείμενο αυτό οι αγρότες επισημαίνουν ότι, «ο βασικός άξονας των αιτημάτων μας είναι το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αυτόνομο ΟΓΑ, το φορολογικό μια και συνδέεται άμεσα με το ασφαλιστικό όπου ζητάμε αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, το ξεκαθάρισμα των αγροτών (μητρώο, κριτήρια κατά κύριο επάγγελμα) μιας και αυτό συνδέεται άμεσα και με το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό».
Σημειώνουν πως για το κατά κύριο επάγγελμα «η έννοια του αγρότη πρέπει να καθορίζεται με κριτήριο την εγγραφή του στον ΟΓΑ» και για την εγγραφή να απαιτείται το 51% του εισοδήματος να είναι γεωργικό λαμβάνοντας υπόψη το μέσο όρο 5ετίας, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται χρονιές με ελάχιστη παραγωγή ή φυσικές καταστροφές, όπου ένας αγρότης για να ζήσει την οικογένειά του μπορεί να χρειαστεί να κάνει άλλες δουλειές όχι απαραίτητα γεωργικής φύσης.
Για το ασφαλιστικό ζητούν αυτονομία του ΟΓΑ με «ξεκαθάρισμα των δικαιούχων οι οποίοι δεν μπορούν παρά να είναι μόνο αγρότες» και συγκεκριμένα ζητούν, «να παραμείνουν έως το 2020 οι 7 κατηγορίες ασφάλισης που ήδη υπάρχουν χωρίς αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κόστους ασφάλισης. Παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΓΑ και βάσει αυτής να συζητήσουμε όποια διορθωτικά μέτρα μπορεί να χρειαστεί να παρθούν».
Επιπλέον για την ενίσχυση των εσόδων του ΟΓΑ προτείνουν να ενταχθούν οι εργάτες γης χωρίς χαρτιά που τους υπολογίζουν σε πάνω από 500.000, να πληρωθεί ΕΝΦΙΑ σε γεωργική γη που δεν παράγει και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είναι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, αλλά έχουν γεωργικό εισόδημα να αποδίδουν ποσοστό υπέρ του ΟΓΑ.
Ακόμη καταθέτουν έξι συγκεκριμένες προτάσεις και για το εργόσημο, ενώ για το φορολογικό υπογραμμίζουν πως, «βασικό μέλημα πρέπει να είναι ο σαφής προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος. Σ' αυτό θα πρέπει και να υπολογιστούν σωστά τα πραγματικά έξοδα μιας αγροτικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με διεθνή πρότυπα».
Ειδικότερα, ζητούν, να παραμείνει και για τα επόμενα έτη ο συντελεστής φορολόγησης 13%. Για εισοδήματα πέραν των 25.000 να υπάρχει κλιμακωτή αύξηση και η προκαταβολή φόρου να μείνει στο 27,5% και το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, ενώ οι αποσβέσεις μηχανημάτων να καλύπτουν όλο το ποσό και να υπάρξει αναγνώριση όλο του ποσού σαν έξοδο, με κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Ζητούν ακόμη να παραμείνει το 12.000 ευρώ αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, να απαλλαχθούν του τέλους επιτηδεύματος και ΕΝΦΙΑ γης και μικρών εγκαταστάσεων, να τους χορηγηθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση αγροτικού ρεύματος, καθώς και να αποσυρθεί η πρόσφατη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
Επιπρόσθετα ζητούν να επανέλθει στο 13% ο ΦΠΑ για τα γεωργικά εφόδια. Να λυθεί το πρόβλημα της επιλεξιμότητας βοσκοτόπων και να δοθεί λύση και σε επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με τα "κόκκινα" δάνεια και τον ΕΛΓΑ. Τέλος, επιθυμούν «να σταματήσουν να δίνονται επιδοτήσεις σε γήπεδα γκολφ κι αεροδρόμια».

Ήδη, οι αγρότες της Ρόδου, επέκλεισαν τη ΔΟΥ της πόλης με τρακτέρ και οχήματα, ζητώντας την απόσυρση το ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Από τα ξημερώματα, ομάδα αγροτών του νησιού περικύκλωσε το κτίριο της ΔΟΥ με τρακτερ στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων της επιτροπής αγώνα.

agrotes2
Ενδεχομένως μάλιστα ο αποκλεισμός να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.
Κρήτη
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, αποκλείοντας δύο φορές την ημέρα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας.
Οι συγκεκριμένοι αγρότες παραμένουν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» κλείνοντας, από σήμερα Τρίτη, την εθνική οδό από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 5.30 το απόγευμα.
Έληξε τελικά σήμερα το μεσημέρι ο αποκλεισμός της ΔΟΥ Ηρακλείου, από αγρότες οι οποίοι άρχισαν να αποχωρούν. Οι αγρότες μετά από μέρες που είχαν κάνει κατάληψη στη ΔΟΥ αποφάσισαν την αποχώρηση τους, δηλώνοντάς όμως ότι ο αγώνας τους δεν σταματά εδώ περιμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις εξελίξεις από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται σε συνέλευση να επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Την ίδια ώρα παραμένει το μπλόκο των Πραιτωρίων καθώς και το μπλόκο των αγροτών στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου