Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: Στάση εργασίας αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ!

 

Η στάση εργασίας αφορά στα ιδιωτικά κανάλια, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη μία το βράδυ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.


Στάση εργασίας από τις 18.00 έως τις 01.00 μετά τα μεσάνυχτα αποφάσισε η ΕΣΗΕΑ αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία σήμερα το απόγευμα στην Βουλή για την δημοπράτηση 4 τηλεοπτικών αδειών, ανεξαρτήτως περιεχομένου.

Η στάση εργασίας αφορά στα ιδιωτικά κανάλια, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη μία το βράδυ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Λίγες ώρες πριν ψηφιστεί η τροπολογία στην Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες μετά τις... "βόμβες" του Νίκου Παππά για τέσσερα κανάλια, ανεξαρτήτως περιεχομένου ο υπουργός Επικρατείας με ανακοίνωσή του μας ενημερώνει ότι συναντήθηκε με την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και υπήρξε διάσταση απόψεων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παππάς αυτό το όνομάζει διαβούλευση. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:
«Ολοκληρώθηκε σήμερα ο κύκλος της διαβούλευσης του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της υλοποίησης των προβλέψεων του νέου νόμου για τα media και εν όψει της διενέργειας του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Συνολικά, ο Υπουργός Επικρατείας πραγματοποίησε συναντήσεις με τις διοικήσεις έντεκα φορέων, προκειμένου να καταγραφούν όλες οι απόψεις και οι προστάσεις ώστε η διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου της χώρας, με τη χορήγηση αδειών για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, να συντελεστεί με όρους απόλυτης διαφάνειας και αντικειμενικότητας.
Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ). Στη διάρκεια της συνάντησης, διαπιστώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της ΕΙΤΗΣΕΕ κ. Πάνος Κυριακόπουλος (STAR), ο Αντιπρόεδρος κ. Νικόλαος Πεφάνης (MEGA), ο Γενικός Γραμματέας κ. Στρατής Λιαρέλλης (ANT1), ο Ταμίας κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ), η Εφορος κυρία Άννα Σούρπη (ALPHA), το Μέλος Δ.Σ. κ. Γεώργιος Ζώης (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV), ο Γενικός Διευθυντής κ. Μανώλης Δραϊνάκης και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Κωστής Φιλιππόπουλος».

Η ΕΙΤΗΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, έκανε λόγο για ουσιαστικά μη υπαρκτό διάλογο και ειλημμένες αποφάσεις από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ σε σκληρό τόνο χαρακτήρισε «υπέρτατο θεσμό» και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού τον κ. Παππά, ο οποίος έχει αναλάβει την αποστολή διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Οι εκπρόσωποι των καναλιών επισημαίνουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για ύπαρξη μόνο τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, ενώ θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να κλείσει τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για να υπάρξει διάλογος και να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας), ενώ η τιμή εκκίνησης της δημοπράτησης θα ορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας, στα 3,5 εκατ. ευρώ κατά δήλωση του Νίκου Παππά, και θα είναι για δέκα χρόνια.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η οικονομική βιωσιμότητα των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για να μη δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά ή υπερδανεισμός με τις τακτικές του παρελθόντος.


Σύμφωνα με τη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας απαιτούν την καλύτερη ποιότητα περιορίζοντας τις δυνατότητες του φάσματος, απαντώντας εμμέσως στις φωνές που μιλούν για απεριόριστο φάσμα.
Στόχος, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, όλοι οι υποψήφιοι, είτε υφιστάμενες επιχειρήσεις, είτε νέες, να ξεκινούν από μηδενική βάση προκειμένου να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να αδειοδοτηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, με εργαζόμενους οι οποίοι θα προστατεύονται καθώς ο νόμος 4339/2015 προβλέπει το εύνομο των εργασιακών σχέσεων που θα συνάπτονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου