Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κυριακίδης

 

Απεβίωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο θρυλικός φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κυριακίδης στα 92 του χρόνια.

Ο φωτορεπόρτερ ο οποίος απαθανάτισε για επτά ολόκληρες δεκαετίας με το δικό του τρόπο τα δρώμενα έφυγε, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως θα μείνει για πάντα στις καρδιές όλων.
Ο «μύθος» της Θεσσαλονίκης, όπως τον χαρακτήρισαν πολλοί, γεννήθηκε στις 10 Μαΐου στην Καλαμαριά. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη του:
Φωτογράφισα τη γέννηση και το θάνατο, φωτογράφισα τις φεγγαρόστρατες του Θερμαϊκού, φωτογράφισα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όλους τους καλλιτέχνες, όλες τις επίσημες – ιστορικές διοργανώσεις της πόλης, γεγονότα εντυπωσιακά, λαμπερά και θλιβερά
Αξίζει να τονιστεί, πως ο Κυριακίδης πάντα είχε μαζί του μια σκάλα την οποία χρησιμοποιούσε έτσι ώστε να καλύπτει τα γεγονότα από ψηλά.
«Κυριακίδη, είσαι ο μοναδικός τύραννος που απέμεινε στη δημοκρατία» του είχε φωνάξει το Σεπτέμβριο του 1964 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ενώ, επίσης: «Κυριακίδη, είσαι ο τελευταίος δικτάτορας» του είχε πει το 1984 ο  Ανδρέας Παπανδρέου γοητευμένος από τη δουλειά του.
Ο θρύλος της φωτογραφίας, Κυριακίδης ήταν γνωστός και με το παρατσούκλι «Αρκούδας» το οποίο απέκτησε στη Μακρόνησο όπου πέρασε τρία σχεδόν χρόνια εξόριστος, επειδή φορούσε συνεχώς μπλουζάκια με κοντό μανίκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου