Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Παραμένουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα - Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες




«Αλέξη θυμήσου τι είπες στα τρακτέρ, ο Μπράλος θα γίνει το νέο Κιλελέρ»


Με «μπαλώματα» προσπαθεί να τους πείσει  η κυβέρνηση -Για τη Δευτέρα στις 12  έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό - Νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή

Για το μεσημέρι της Δευτέρας ορίστηκε η συνάντηση εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση ετοιμάζει βελτιωτικές προτάσεις προς τους αγρότες, την ώρα που τα μπλόκα παραμένουν σε όλη τη χώρα. Νέα πανελλαδική σύσκεψη συγκαλούν την Κυριακή οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας.

Οι βελτιωτικές προτάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε σειρά συσκέψεων που θα γίνουν εντός του Σαββατοκύριακου.

Η αντιπρόταση θα ανακοινωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στο ραντεβού που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας με εκπροσώπους των αγροτών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Ημερησίας» επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, εντός του Σαββατοκύριακου οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και ο πρωθυπουργός θα έχουν σειρά συσκέψεων, ούτως ώστε να οριστικοποιηθεί το νέο «πακέτο μέτρων» που θα προταθεί στους αγρότες.

Μεταξύ αυτών φέρεται ότι εξετάζονται τα ακόλουθα:

Φορολογικός συντελεστής εισοδήματος 10% για τη διετία 2017-18

Φορολογικός συντελεστής 15% για τη διετία 2019-2020

Τελικός συντελεστής 20% από το 2021 και μετά.

Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.

Σταθερά κατά της συνάντησης και της έναρξης διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι συγκαλούν και νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Βαγγέλης Μπούτας, «εφόσον δεν συζητηθούν τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας 'διάλεξης' για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά». Στην πανελλαδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Νίκαια, το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί είχε ως ακολούθως:

1. Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Η εικόνα στα μπλόκα

Κλειστά θα παραμείνουν τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα ανοίξουν την Δευτέρα, ημέρα συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα.

Όπως αποφασίστηκε, στην συνάντηση της Δευτέρας θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών.

Μετά τη νέα πανελλαδική συνάντηση που συγκαλείται για την Κυριακή στη Νίκαια δημιουργούνται νέα δεδομένα, καθώς θα πρέπει να γίνει γνωστό και το αποτέλεσμα της εν λόγω συνάντησης προκειμένου να καθοριστεί εν τέλει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Θετική στάση θα κρατήσουν οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, στην πρόσκληση του Μεγάρου Μαξίμου και θα συμμετάσχουν στην συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας.

Στην συνέλευση που πραγματοποίησαν αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα και να εκπροσωπηθούν με επιτροπή που θα την απαρτίζουν 3 αγρότες από το μπλόκο.

Πρόκειται για τα μέλη του συντονιστικού οργάνου των Μικροθηβών Χρήστο Πάντσιο, Μίλτο Μπασδάνη και Φάνη Πρασσά.

Οι αγρότες έχουν κλείσει τον κόμβο Μαρκοπούλου στην Βάρης-Κορωπίου, ενώ κλειστή είναι και η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου από τον κόμβο Αγίων Θεοδώρων έως τον κόμβο Επιδαύρου.

Στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής έχουν πέσει στο κενό οι συζητήσεις για την αποσυμφόρηση της κατάστασης.

Σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το τελωνείο των Κήπων έχουν φτάσει τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, φορτηγά επί του ελληνικού εδάφους, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα από την πλευρά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις από πλευράς των επαγγελματιών οδηγών των φορτηγών, οι αγρότες του νοτίου Έβρου, παραμένοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον επ' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση.

Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι από το αντι-μπλόκο τους είναι και οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου Ορεστιάδας. Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων-Ριζίων και Διδυμοτείχου.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στον νομό Θεσσαλονίκης.

Υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στα νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με τους αγρότες του νομού Χαλκιδικής, να έχουν κλείσει με τρακτέρ την είσοδο, από τις 7 το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο

Την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν στην αστυνομική διεύθυνση αγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων της αερογέφυρας Θέρμης και αυτού που βρίσκεται στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί το μπλόκο στο Δερβένι, που είναι το εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη.

Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις θέσεις τους εμφανίζονται και οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία.

Το πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι:

Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την ΠΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί και στα δύο, για τέταρτη ημέρα σήμερα).
Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.
Σε 24ωρο αποκλεισμό προχώρησαν νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Σε αποκλεισμό του κεντρικού υποκαταστήματος τράπεζας στην πόλη των Γιαννιτσών, προχώρησαν οι αγρότες.

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός (13:00- 15:00 και 20:00- 23:30) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:30 έως τις 23:30.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη συνεχίζεται ο επ΄αόριστον αποκλεισμός.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ στο χρονικό διάστημα 12:00-00:00 κλείνει και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας. Σε πεντάωρο αποκλεισμό της παλιάς Ε.Ο στο ύψος της Αμφίπολης, από 16:00-21:00, θα προχωρήσουν οι αγρότες από τον μπλόκο της Παλαιοκώμης. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στα διόδια των Μαλγάρων, συνεχίζεται ο επ' αόριστον αποκλεισμός. Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, με αποκλεισμούς των εθνικών οδών Αντιρρίου - Ιωαννίνων, Πατρών - Αθηνών και Πατρών Πύργου.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες από τα μπλόκα Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Λούρου Πρέβεζας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου από 12:00 -16:00.

Επίσης, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου εκτός από τέσσερις ώρες κάθε πρωί, προκειμένου να περνούν βαρέα οχήματα και φορτηγά που μεταφέρουν ιατρικοφαρμακευτικό υλικό. Επίσης, από 18:00- 20:00, θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Πελοπόννησος

Το απόγευμα συνεχίζεται το κλείσιμο των εθνικών οδών στην Πελοπόννησο από τους αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων, ενώ τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο με ανακοίνωσή τους ζητούν «ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί».

Ειδικότερα, σήμερα το απόγευμα θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, ενώ 7.00 με 8.00 το βράδυ οι αγρότες θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα στην Σπάρτη.

Εν τω μεταξύ είναι κλειστός επ' αόριστον από τους αγρότες ο Ισθμός σε παλαιά και νέα εθνική οδό στην εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τα μπλόκα Αγ. Γεωργίου στην Ηλεία, Αιγίου, Δαλαμανάρας Αργολίδας και Χανδρινού Μεσσηνίας, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως συντονίζονται με το μπλόκο της Νίκαιας και ζητούν «ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση».

Επιπλέον αναφέρουν, «διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ' όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε με τα δίκαια αιτήματά μας, όπως τα διαμορφώσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη στις 7 Φλεβάρη στην Νίκαια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου