Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Κάθοδος των μυρίων τρακτέρ στην Αθήνα - Οι αγρότες ετοιμάζονται για την τελική μάχη

 

 

Κρίσιμη σύσκεψη στη Νίκαια - Συμμετέχουν αγρότες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη - Δεν συμμετέχουν οι αγρότες των Τεμπών, οι οποίοι άνοιξαν το μπλόκο αλλά θα το ξανακλείσουν στις 6 το απόγευμα - Ανοιξε και η Αθηνών-Λαμίας στη Φθιώτιδα - Χάος στα τελωνεία

Η Νίκαια Λάρισας αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων όσον αφορά στο μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς εκεί στην ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους, με την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προτάσεων.

Μάλιστα η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι μιλά για κάθοδο με τρακτέρ στην πρωτεύουσα την Παρασκευή όπου και θα παραμείνουν για δύο ημέρες.

Η συμμετοχή στην σύσκεψη είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς, στο κάλεσμα του μπλόκου της Νίκαιας έχουν ανταποκριθεί μπλόκα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη. Βασικό στόχος της σημερινής πανελλαδικής συνάντησης είναι ο συντονισμός και συγχρονισμός για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Από νωρίς έχει συρρεύσει πλήθος αγροτών στην περιοχή.

Στη συνάντηση, πάντως, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του, χθες το βράδυ, δεν θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών. Επίσης, μετά από σχετική τους απόφαση, τα Τέμπη ανοίγουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι μετά από 24ωρο αποκλεισμό και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρις τις 6 το απόγευμα, οπότε και θα ξανακλείσουν εκ νέου, επίσης, για 24 ώρες.


Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεννόηση και με άλλα μπλόκα αναμένεται, σήμερα, τελικά, να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό όσο και το κόστος παραγωγής. Το κείμενο θα απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και θα κοινοποιείται τόσο προς τον πρόεδρο της Βουλής όσο και προς τα κόμματα, και όπως λένε οι αγρότες αναμένουν μία κίνηση «καλής θέλησης» από πλευράς της κυβέρνησης.

Παράλληλα, απορρίπτουν τελικά την πρόταση που τους απηύθηνε για διάλογο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που εκ των πραγμάτων έχει διακομματικό χαρακτήρα και όπως είχε πει θα μπορούσε να ακούσει τους αγρότες.

Αίτημα των αγροτών παραμένει η σύγκληση διακομματικής επιτροπής η οποία επί τούτου θα ασχοληθεί με το αγροτικό ζήτημα και τα κόμματα θα εκπροσωπούνται σε αυτή σε ανώτατο επίπεδο. Εκφρράζουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι έχουν σταλεί «ονομαστικές» προσκλήσεις σε αγρότες προκειμένου να μετάσχουν στην συνεδρίαση της ως άνω θεσμοθετημένης επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν τους ζητήθηκε να ορίσουν οι ίδιοι εκπροσώπους των μπλόκων τους και ότι σε κάθε περίπτωση δεν αναγνωρίζουν αυτού τους είδους την διαδικασία και όσους ενδεχομένως μετάσχουν σε αυτή.

 Σήμερα το πρωί άνοιξαν δύο μπλόκα στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας στη Φθιώτιδα. Το ένα μπλόκο που είχε στηθεί στον κόμβο του Μπράλου στο 200ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και είχε κόψει κάθε κίνηση του εθνικού δικτύου άνοιξε καθώς οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ και ο δρόμος δόθηκε σε κυκλοφορία. Εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί στους δρόμους γύρω από την Λαμία άρχισαν σιγά σιγά να κινούνται για τον προορισμό τους αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού θα χρειαστούν ώρες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Επίσης, στο 140ο χλμ του δρόμου Αθηνών-Λαμίας οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ και από τα δύο ρεύματα και η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί. Στο 210ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, ο δρόμος παραμένει κλειστός, αλλά οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από τους παράδρομους με συνέπεια με μικρές παρακάμψεις να διεξάγεται η κυκλοφορία.

Παραμένει κλειστός ο δρόμος στο 90ό χιλιόμετρο στο ύψος της Θήβας αλλά και στο 110 χλμ. στο ύψος του Κάστρου της Βοιωτίας.


Σκληραίνουν τη στάση τους …στο τελωνείο του Προμαχώνα

Κλειστό παραμένει για έβδομη ημέρα σήμερα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνει πλέον τα 30 χλμ, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος στη συντονιστική.

Το συγκεκριμένο μπλόκο, με τη δύναμη των τρακτέρ να ξεπερνά τα 1.400, αποτελεί ένα από τα πιο σθεναρά και όπως μας επισήμανε ο κ. Λίτος «δεν είναι στόχος μας να ταλαιπωρούμε την κοινωνία και τους απλούς πολίτες, απλώς θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της εξαθλίωσης στην οποία θα περιέλθουμε εάν προχωρήσουν τα μέτρα».

Στο μεταξύ, το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα, θα δώσει «ελευθέρας» στις 12 το μεσημέρι, οπότε και λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός, αλλά στις 15.00 το μεσημέρι θα κλείσει και πάλι το τελωνείο. Στο μεταξύ, όπως μας ανέφερε ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, «στις 20.00 το βράδυ έχουμε γενική συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στην Νίκαια και να καθορίσουμε το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής».

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ από τις 12.00 το μεσημέρι και μέχρι νωρίς το απόγευμα θα ελευθερωθεί η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Παναγή.

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός 12.00-15.00 και 19.00-22.00, ενώ στο δεύτερο που ακολούθησε τον 24ωρο αποκλεισμό, στις 12.00 θα ανοίξει το τελωνείο και θα κλείσει και πάλι στο διάστημα 19.00-22.00, οπότε και θα συνεδριάσουν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Γιώργος Τερζής. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε χθες στις 12.00 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και τη Δευτέρα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00 το πρωί και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30 το βράδυ.
Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-18.00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (12.00-16.00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα, όπως μας ανέφερε ο αγρότης, μέλος της συντονιστικής στα πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».

Στις 12 το μεσημέρι λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός στο μπλόκο στην Χαλκηδόνα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ. «Δεν αποκλείεται να παραμείνουμε κλειστά άλλο ένα 12ωρο», μας υπογράμμισε.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, με περίπου 600 συνολικά τρακτέρ ,ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως είπε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου από τις 10.00 το πρωί και δέκα ώρες και θα διανέμονται τοπικά προϊόντα στους αυτοκινητιστές που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις παράπλευρες οδούς.

Μόνο δύο ώρες, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 2:00 μετά το μεσημέρι, θα μείνει ανοικτή σήμερα η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου στην Αιτωλοακαρνανία, αφού οι αγρότες αποφάσισαν νέο πολύωρο αποκλεισμό του δρόμου, από τις 2:00 το μεσημέρι, μέχρι τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.

Εκτός, όμως,από τον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, θα συνεχιστούν και σήμερα οι πολύωροι αποκλεισμοί εθνικών οδών σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία. Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αμφιλοχίας - Λευκάδας, από τις 11:00 σήμερα το πρωί, έως τις 5:00 το απόγευμα, στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου.
Επίσης, αγρότες της Ναυπακτίας, θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιτέας, από τις 12:00 σήμερα το μεσημέρι, έως τις 3:00 μετά το μεσημέρι, στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου. Ακόμη, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, θα αποκλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, από τις 5:00 σήμερα το απόγευμα, έως και τις 8:00 το βράδυ, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου. Στην Αχαΐα, αγρότες θα αποκλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από τις 4:00 το απόγευμα, έως τις 10:00 το βράδυ, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας. Επίσης, αγρότες της Αιγιάλειας, αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, από τις 7:00 σήμερα το βράδυ έως και τις 10:00 το βράδυ, στο ύψος του Αιγίου. Στην Ηλεία, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από τις 12:00 το μεσημέρι, έως τις 8:00 το βράδυ, στους κόμβους του Κουρτεσίου και της Μαραθιάς. Τέλος, αγρότες από την περιοχή του Πύργου, αναμένεται να κλείσουν τις απογευματινές ώρες, τον κόμβο Αγίου Γεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου