Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Δραματική η κατάσταση στα νησιά: 1.000 περισσότεροι οι μετανάστες σήμερα!

 

Ασφυκτική κατάσταση στους καταυλισμούς όλης της χώρας


Αν και αναχώρησαν 1.100 για Πειραιά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων αυξήθηκε κατά άλλους τόσους, ανεβάζοντας το νούμερο στις 7.000 χιλιάδες - Σχεδόν 12.000 στην Ειδομένη, 2.500 στον Πειραιά - Αβραμόπουλος: Διορία μέχρι τον Μάιο στην Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορα

Ασφυκτική είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών ανά την Ελλάδα, την ώρα που οι «Γιατροί του Κόσμου» κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση επιδημιών, και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως έως χθες, βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος πάνω από 32.000 άτομα, σχεδόν 12.000 στην Ειδομένη και 7.000 στα νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται 1.000 περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες σε σχέση με χθες, αν και σήμερα έφτασαν στον Πειραιά περίπου 1.100 άνθρωποι. Το γεγονός σημαίνει πως βάσει των γενικών υπολογισμών, το τελευταίο 24ωρο έφυγαν από τα νησιά 1.000, όμως ήρθαν περίπου 2.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία!

Αναλυτικά, σήμερα Παρασκευή στις 9 το πρωί μόνο σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, πιστοποιημένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά βρίσκονται 6.238 μετανάστες και πρόσφυγες. Ο αριθμός όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο αν και έχουν πιστοποιηθεί ανερχόταν στους 4067. Όλο το προηγούμενο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί ο αριθμός των όσων πιστοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας έφτασε στους 1.127. Στη Χίο, χθες και μέχρι στις 9 σήμερα το πρωί, πιστοποιήθηκαν 706 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.507 άτομα. Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 223 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 664 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Στην Ειδομένη, όπου χθες έβρεχε για αρκετές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά, η κατάσταση είναι σήμερα ακόμα πιο δύσκολη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, περίπου 1.500 από τους περισσότερους από 12.000 που βρίσκονται στον απέραντο καταυλισμό, δεν έχουν ούτε σκηνή και πέρασαν το βράδυ αναζητώντας καταφύγιο από τη βροχή ακόμα και κάτω από τα δέντρα... Οι χαρακτηριστικές εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης σήμερα που βγήκε ο ήλιος είναι άνθρωποι να απλώνουν τα ρούχα τους όπου μπορούν για να τα στεγνώσουν... Μετά τη χθεσινή νεροποντή, ο καταυλισμός έχει μετατραπεί σε απέραντο βαλτότοπο, με παιδιά να παίζουν στην λάσπη και να προσπαθούν να στεγνώσουν και να ζεσταθούν σε μικρές εστίες φωτιάς.

Φωτογραφίες που ανέβασε στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC Piers Scholfield




Το τελευταίο 24ωρο, οι αρχές των Σκοπίων, επέτρεψαν τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, σε μόλις 320 πρόσφυγες, ενώ αυτή την ώρα, η ουδέτερη ζώνη είναι κλειστή.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής με τρία πλοία από τα νησιά έφτασαν στον Πειραιά περίπου 1.100 άνθρωποι. Στους τρεις επιβατικούς σταθμούς που έχει παραχωρήσει η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων, βρίσκονται από χθες περίπου 2.500 άτομα. Πολλοί από τους πρόσφυγες έχουν εγκαταστήσει σκηνές στην Ε2 λόγω του μεγάλου συνωστισμού στους επιβατικούς σταθμούς, που στερούνται συνθηκών υγιεινής, ενώ μόνον εθελοντές βρίσκονται εκεί προκειμένου να σιτίσουν και να ανακουφίσουν όπως μπορούν τους ταλαιπωρημένους και απελπισμένους αυτούς ανθρώπους.

Συγκινητικό είναι το μήνυμα που έγραψαν πρόσφυγες και μετανάστες για την προσφορά των Ελλήνων πολιτών σε χαρτόνι που έχουν κολλήσει στην πόρτα ενός από τους σταθμούς επιβατών: «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την απέραντη καλοσύνη και αγάπη που μας προσφέρετε...μας καλωσορίσατε σαν να είμαστε παιδιά σας, μας ανοίξατε την αγκαλιά σας και την καρδιά σας!!!Είστε άγγελοι, παρά την κρίση που περνά η Ελλάδα, οι Έλληνες για άλλη μια φορά δείχνουν τη μεγαλοψυχία τους!!!Αχ!Ελλάδα σ'αγαπώ!!!Ευχαριστούμε Ελλάδα!!!».



Οι περίπου 100 άνθρωποι που παρέμειναν την βροχερή νύχτα στην πλατεία Βικτωρίας προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο κάτω από μια τέντα, ένα δέντρο ή στις εισόδους των πολυκατοικιών... Αρκετοί ήταν εκείνοι που έφυγαν με τα λεωφορεία για το Ελληνικό, ώστε να περάσουν την κακοκαιρία σε ένα πιο ανθρώπινο περιβάλλον.


Αβραμόπουλος: Διορία μέχρι τον Μάιο στην Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορα
Η Ευρώπη θα δώσει στην Ελλάδα προθεσμία έως τις 12 Μαΐου για να καταγράψει όλους τους μετανάστες μεθοδικά, αλλιώς θα επιβάλλει μεγαλύτερους συνοριακούς ελέγχους, δήλωσε στην Die Welt ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η Ελλάδα θα έχει (προθεσμία) μέχρι τον Μάιο για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα», είπε ο Αβραμόπουλος στη γερμανική εφημερίδα. «Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση στις 12 Μαΐου. Εάν δεν δούμε πρόοδο έως τότε, δεν θα διστάσουμε να δημιουργήσουμε κανόνες έτσι ώστε να μπορέσουν να επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη», είπε. Ο κύριος Αβραμόπουλος είπε ακόμα στην Die Welt ότι ο στόχος ήταν να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι που είχαν τεθεί ως αποτέλεσμα της μεταναστευτικής κρίσης στο εσωτερικό της ελεύθερης ζώνης Σένγκεν, έως τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει στα μέσα Μαρτίου προσχέδια νόμου για την μεταρρύθμιση του συγκεκριμένου κανονισμού της συμφωνίας του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο οι αιτήσεις ασύλου πρέπει να εξεταστούν στη χώρα όπου ζητείται αρχικά το άσυλο. «Εξακολουθούμε να τηρούμε τα σχέδια για μια μόνιμη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Θα συνδέεται με τα σχέδια μεταρρύθμισης του Δουβλίνου. Επιπλέον, θα παρουσιάσουμε σχέδια για το πώς μπορούν να εναρμονιστούν καλύτερα οι κανονισμοί ασύλου στην Ευρώπη», είπε.


Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκπέμπουν SOS - Προειδοποιούν για κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών
Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δηλώνουν απαισιόδοξοι για την προοπτική ανοίγματος των ελληνοσκοπιανών συνόρων, οι περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη συνεχίζουν να ελπίζουν, παρότι ζουν σε άθλιες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η διέλευση των προσφύγων από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς, με μόλις 500 άτομα να έχουν περάσει το τελευταίο 24ωρο από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Όπως είναι λογικό, η υπομονή αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων εξαντλείται και δεν λείπουν οι εντάσεις. Το απόγευμα της Πέμπτης εκατοντάδες άνθρωποι κατέλαβαν ξανά την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, κρατώντας μάλιστα, στα χέρια πλακάτ με συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά με τα οποία απηύθυναν έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας να τους βοηθήσει.

Την ίδια ώρα, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» εκπέμπουν SOS από την Ειδομένη και προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε φαγητό και νερό, ενώ οι σκηνές δεν επαρκούν για όλους. Πολλά παιδιά είναι άρρωστα, από το κρύο και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για εξάπλωση επιδημιών στην περιοχή, αφού οι τουαλέτες και οι ντουζιέρες δεν επαρκούν πια για τα χιλιάδες άτομα που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Η εικόνα στην περιοχή μάλιστα προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.


«Για εμάς η Ειδομένη έχει κλείσει» λένε Βίτσας-Μουζάλας αλλά χαρακτηρίζουν «διαχειρίσιμη» την κατάσταση
Την ίδια στιγμή που τα περιθώρια από την ΕΕ δείχνουν να στενεύουν, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δηλώνουν ότι όποιος στρατηγικός σχεδιασμός γίνεται από δω και πέρα, θα είναι με δεδομένο ότι τα σύνορα τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι κλειστά.

«Για μας η Ειδομένη έχει κλείσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νεοσυσταθέντος συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, υπό την ηγεσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα συμμετέχουν μια πλειάδα υπηρεσιών των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Βορείου Ελλάδος και Ναυτιλίας.

Όπως πρόσθεσε ο Γιάννης Μουζάλας, μέσα στην επόμενη μια εβδομάδα αναμένεται να δημιουργηθούν επιπλέον 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Βίτσας, χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σημεία στα οποία θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει έως τώρα στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση, στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 24.985 στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά.

«Ολοκληρώσαμε την πρώτη υποχρέωση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν η δημιουργία των hotspots στα νησιά και τα δυο κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στα Διαβατά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας ότι οι «απαράδεκτες αποφάσεις των κρατών των Βαλκανίων, με το κλείσιμο των συνόρων μας έδωσαν μια νέα κατάσταση». Όπως τόνισε, η τακτική της κυβέρνησης θα κριθεί και μετά τις αποφάσεις που θα παρθούν στις 7 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.«Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, το κράτος παρεμβαίνει με όλες τις δομές του», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα διαχειρίσιμη.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό όμως χρησιμοποίησε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρόλο που παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη. «Πρόκειται για μια άσχημη κατάσταση, ωστόσο αυξάνεται η υγειονομική βοήθεια προς τους πρόσφυγες και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν», είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, «η εικόνα θα αλλάξει. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχουμε δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα».


Κοντά σε συμφωνία ΕΕ και Τουρκία για τους μη Σύρους πρόσφυγες
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την επαναπροώθηση όσων προσφύγων δεν δικαιούνται άσυλο, ή δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία για την «επιστροφή» στην Τουρκία των προσφύγων που δεν προέρχονται από τη Συρία. Η Άγκυρα επίσης, φέρεται να έχει αποδεχθεί τον όρο επιστροφής σε τουρκικό έδαφος όσων προσφύγων διασώζονται σε τουρκικά ύδατα, ενώ δόθηκε ρητή δέσμευση να ενταθούν οι δράσεις για την αντιμετώπιση των διακινητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου