Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Φουκουσίμα: 5 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή




Είχαν περάσει 25 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Κανείς δεν φανταζόταν πως ο κόσμος θα ζούσε τόσο σύντομα ένα δεύτερο πυρηνικό δυστύχημα. Ήταν 11 Μαρτίου του 2011. Μετά τον απίστευτα ισχυρό σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία και το τσουνάμι που ακολούθησε η Ιαπωνία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα.

Εκρήξεις σε αντιδραστήρες του σταθμού στη Φουκουσίμα και απίστευτη διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Ο βασικός παράγοντας για την καταστροφή ήταν η αδυναμία λειτουργίας του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων λόγω του ανεπαρκούς σχεδιασμού προστασίας περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους.
Επιπλέον παράγοντες που συνετέλεσαν στα πυρηνικά ατυχήματα ήταν η κακή κατάσταση των αντιδραστήρων, (παλαιότητα, ρωγμές, προηγούμενα ατυχήματα που συγκαλύφθηκαν) και η αύξηση της παραγωγής (καταπόνηση), με ταυτόχρονες οικονομικές περικοπές (ανεπαρκής συντήρηση) εις βάρος της ασφάλειας. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο ήταν προγραμματισμένο να τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2011 έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του αλλά πήρε δεκαετή παράταση λειτουργίας ένα μήνα πριν την καταστροφή.
Σήμερα στις 14:46 τοπική ώρα (07:46 ώρα Ελλάδος) τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη την Ιαπωνία στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.
Στην επίσημη τελετή που έγινε στο Τόκιο, το αυτοκρατορικό ζεύγος και ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέτισαν φόρο τιμής μαζί με τους εκατομμύρια συμπατριώτες τους στους 18.500 νεκρούς του τσουνάμι και τους περίπου 3.000 που έχασαν αργότερα τη ζωή τους από τις συνέπειες της τραγωδίας.
"Πέντε χρόνια πέρασαν από την καταστροφή (...) περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι (...), είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε", δήλωσε ο αυτοκράτορας Ακιχίτο, έχοντας δίπλα του την αυτοκράτειρα.
Την ομιλία του αυτή εκφώνησε όρθιος μπροστά σε ένα τεράστιο παρτέρι από λευκά και κίτρινα λουλούδια που είχαν τοποθετηθεί γύρω από μια στήλη στη μνήμη "των θυμάτων της μεγάλης καταστροφής του Τοχόκου", στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
"Η Ιαπωνία είναι προικισμένη με μια όμορφη φύση, αλλά μερικές φορές αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη", σημείωσε ο Ακιχίτο. "Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεχάσουμε τις εικόνες της τηλεόρασης που έδειχναν ένα τείχος από μαύρο νερό" να σαρώνει τα χωριά που καταστράφηκαν από το τσουνάμι, σημείωσε ο Ιάπωνας αυτοκράτορας.
Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες προσκεκλημένους που ήταν ντυμένοι στα μαύρα και τα γκρι στην επίσημη αυτή τελετή για τα θύματα της καταστροφής της 11ης Μαρτίου, ο αυτοκράτορας ευχαρίστησε τους στρατιώτες, τους πυροσβέστες και τους άλλους ανθρώπους που συνέβαλαν στο έργο των οργανώσεων παροχής βοήθειας στις οικογένειες των θυμάτων και των πληγέντων.
Πριν από τον αυτοκράτορα είχε μιλήσει ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν μαρτυρίες από μέλη των οικογενειών των θυμάτων από τις τρεις περιφέρειες που επλήγησαν χειρότερα, τη Μιγιάγκι, την Ιουάτε και τη Φουκουσίμα.
Ήταν 14:46 τοπική ώρα της 11ης Μαρτίου του 2011, και τότε Παρασκευή, όταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 9 βαθμών συγκλόνισε μεγάλο τμήμα της Ιαπωνίας, προκαλώντας ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα σε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού.
Η φυσική αυτή καταστροφή και το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα που ακολούθησε του σεισμού και του τσουνάμι χαρακτηρίστηκαν το "μεγαλύτερο εθνικό δράμαπου έζησε η Ιαπωνία μετά τον πόλεμο" .

Όπως και μετά το 1945, η Ιαπωνία παλεύει να επανέλθει και να ανοικοδομηθεί, όπου αυτό είναι δυνατό, το οποίο ωστόσο δεν έχει κατορθωθεί παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να καταβάλει όλες τις δυνατές προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζωνών που επλήγησαν.

Τι συμβαίνει 5 χρόνια μετά

Πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δύο οργανώσεις γιατρών προειδοποιούν σε σχετική έκθεσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ ότι μπορεί να εμφανιστούν 10.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου στη χώρα λόγω της ραδιενέργειας.

Η μελέτη, που έκαναν οι δύο οργανώσεις γιατρών που αγωνίζονται κατά της πυρηνικής ενέργειας "Physicians for social responsibility" (PSR) και "International Physicians for the Prevention of Nuclear War" (IPPN), στηρίχθηκε, όπως επισημαίνουν οι ΜΚΟ, στα επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα που υπάρχουν για τα παιδιά, το προσωπικό που μετείχε στις επιχειρήσεις καθαρισμού και για τα μέλη των σωστικών συνεργείων, όπως και τον πληθυσμό της Ιαπωνίας εν γένει.


Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν, 116 παιδιά στην περιφέρεια της Φουκουσίμα έχουν ήδη διαγνωστεί με μια επιθετική ή άλλη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. Σε έναν πληθυσμό αυτού του μεγέθους καταγράφεται φυσιολογικά ένα ως πέντε κρούσματα το χρόνο, επισημαίνεται στην έκθεση.
Παράλληλα όσον αφορά το προσωπικό καθαρισμού και τα μέλη των σωστικών συνεργείων "περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι έλαβαν τις πιο υψηλές δόσεις ακτινοβολίας οι οποίες εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους", σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές αυτές οργανώσεις.


Τα στοιχεία που δόθηκαν από την εταιρεία διαχείρισης του σταθμού της Φουκουσίμα, την TEPCΟ, δείχνουν ότι περίπου 100 εργαζόμενοι στον σταθμό θα εμφανίσουν καρκίνο λόγω των υπερβολικών δόσεων ακτινοβολίας στην οποία εκτέθηκαν και ότι περίπου 50 από αυτά τα κρούσματα θα είναι θανατηφόρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση των δύο ΜΚΟ, οι δόσεις ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκαν μπορεί να ήταν πολύ πιο υψηλές, ενώ επίσης, όπως επισημαίνουν, στα δεδομένα για τους υπαλλήλους μπορεί να μην έχουν ληφθεί υπόψη αυτοί που εργάζονταν προσωρινά στον σταθμό.
Τέλος όσον αφορά το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, αυτός εκτέθηκε σε αυξημένες δόσεις ακτινοβολίας από τα ραδιενεργά κατάλοιπα όπως και το νερό και τα τρόφιμα που μολύνθηκαν, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Αυτό βάσει των υπολογισμών τους μεταφράζεται σε έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων καρκίνου σε όλη την Ιαπωνία, τα οποία υπολογίζονται από 9.600 ως 66.000, ανάλογα με τις δόσεις ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκαν.

"Τα επακόλουθα για τη δημόσια υγεία της Φουκουσίμα θα στοιχειώνουν την Ιαπωνία για χρόνια και αυτή η κληρονομιά δεν θα πρέπει να κρυφτεί κάτω από το χαλί από τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας", σημειώνει η γιατρός Κάθριν Τόμασον, η οποία συνέταξε μαζί με άλλους την έκθεση αυτή και είναι επίσης διευθύντρια των Physicians for Social Responsibility.

Επίσης για τον Ρόμπερτ Αλβάρες, έναν ειδικό πολιτικών ενέργειας του Institute for Public Studies και πρώην σύμβουλο του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, η καταστροφή της Φουκουσίμα δημιούργησε "ντε φάκτο ζώνες οι οποίες δεν είναι πλέον δυνατό να κατοικηθούν από ανθρώπους για καιρό".


Το Νοέμβριο του 2011, το ιαπωνικό υπουργείο Επιστημών ανακοίνωσε ότι 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην Ιαπωνία --έκταση που αντιστοιχεί σε αυτήν της πολιτείας του Κονέκτικατ-- μολύνθηκαν από καίσιο, το οποίο παραμένει ραδιενεργό για περίπου 30 χρόνια.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σταμάτησε τη λειτουργία 14 εκ των 54 αντιδραστήρων της χώρας που λειτουργούσαν πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα καθώς είχαν χτιστεί πάνω σε σεισμικά ενεργά ρήγματα. Από το 2015 τέσσερις άλλοι αντιδραστήρες τέθηκαν ξανά σε λειτουργία.
Πηγή: Wikipedia, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου