Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

«Κόκκινη γραμμή η εγκατάσταση προσφύγων στον Έβρο» - Πυρά κατά της κυβέρνησης από το δήμαρχο Χίου



Σύσκεψη με αφορμή τις αυξανόμενες ροές μεταναστών στον δήμο Αλεξανδρούπολης και στόχο τον συντονισμό του συνόλου των συναρμόδιων φορέων για την όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα του Έβρου, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Πέτροβιτς διευκρίνισε ότι η εκφρασμένη και σήμερα διάθεση συνεργασίας των φορέων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων «αφορά όσους έρχονται από τα θαλάσσια ή χερσαία σύνορα στην περιοχή μας και όχι μετανάστες ή πρόσφυγες που θα μεταφερθούν από άλλη περιοχή της Ελλάδας προκειμένου να φιλοξενηθούν στον Έβρο». «Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν μιλούμε για εγκαταστάσεις αλλά για διαχείριση του φαινομένου στη διάρκεια ενός 24ωρου», συμπλήρωσε και χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στον νομό, τονίζοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει διγλωσσία απέναντι στην κοινωνία της Θράκης, τη στιγμή που η κυβέρνηση δια του κ. Τόσκα, αλλά και στο παρελθόν δια του κ. Πανούση και προσφάτως δια του κ. Μουζάλα, διαμήνυσε προς εμάς ότι στη Θράκη δεν θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Είναι ξεκάθαρο, και όπως αντιλαμβάνεστε τέτοιου είδους αντιμετώπιση, η οποία θα υποκρύπτει και άλλες λογικές, θα μας βρει κάθετα αντίθετους».
AdTech Ad
Για απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ των φορέων ως προς το να είναι όλοι συντεταγμένοι στο θέμα της καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης, μίλησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. «Η Θράκη εξαιρείται από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων, και οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και η εξαίρεση πρέπει να παραμείνει στο διηνεκές... Όσοι δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει εδώ λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία και των υφισταμένων ισορροπιών μέσα στη Θράκη, ας έρθουν να το διαπιστώσουν. Η εξαίρεση είναι υπεσχημένη από έξι υπουργούς και από το σύνολο των βουλευτών της Θράκης», επισήμανε.
Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, γνωστοποίησε την απόφαση υποβολής αιτήματος από πλευράς δήμου και αντιπεριφέρειας για ενίσχυση των ανδρών του λιμενικού, καθώς και των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή του Φυλακίου Ορεστιάδας, όπου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Πρώτης Υποδοχής του νομού, ενώ έκανε λόγο για υποκατάσταση του κράτους από τους δήμους σε βάρη και υποχρεώσεις. «Ευτυχώς, εδώ υπάρχει το 5,85 ευρώ ημερησίως ως σίτιση από το λιμενικό και την αστυνομία. Στην Καβάλα και την Ελευθερούπολη τα πληρώνουν οι δήμοι. Χθες η ΠΕΔ έδωσε 15.000 ευρώ στους δύο δήμους προσωρινά για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών του επόμενου δεκαήμερου, ενώ συνολικά έχει δαπανήσει από τον προϋπολογισμό της 75.000 ευρώ. Υπάρχουν και οι δικοί μας αδύναμοι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια, οι άνθρωποι από τους οποίους έχουμε ψηφιστεί για να τους παρέχουμε αυτά που χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ανησυχία πως «μπορεί να δημιουργηθούν ακόμη και συγκρουσιακές δυναμικές αρνητικές μέσα στο γηγενή πληθυσμό».
Τέλος, ο κ. Λαμπάκης διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο το οποίο να μας υποχρεώνει να αναλάβουμε την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, και μάλιστα μας υποχρεώνει για το ανάποδο, δηλαδή να μη δημιουργούμε δαπάνες οι οποίες δημοσιονομικά δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τον επίτροπο», προσθέτοντας: «Αλλά εδώ λειτουργεί η ψυχή των Ελλήνων. Κανείς δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος αλλά όμως υπάρχουν και όρια που έχουν να κάνουν με το εθνικό θέμα, με τα όρια της αρνητικής οικονομίας που μαστίζει το νομό μας».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, ο λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης, ο διευθυντής Μεταναστευτικού της Αστυνομίας, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, οι προϊστάμενοι δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Μυτιλήνη: Επικρίσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό, από τον δήμαρχο Χίου - Ζητά να αυξηθεί η ροή από τα νησιά προς την ενδοχώρα
«Το πλοίο πρέπει σήμερα να πάρει 1.500 άτομα κι άλλα τόσα αύριο», δήλωσε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς στη Χιώτικη εφημερίδα «Αλήθεια» φανερά χολωμένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
«Από χθες έχουμε διαρκείς επαφές με το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να ανοίξουν τα πλάνα εισιτηρίων στα πλοία της γραμμής ή να εκτελεστεί έκτακτο δρομολόγιο, χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση» ανέφερε ο Δήμαρχος αποδίδοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη στην κυβέρνηση, γιατί χθες το βράδυ υπήρξαν στη Χίο 300 με 400 πρόσφυγες που δεν είχαν πού να πάνε. Κι αυτό γιατί όλοι οι υπό διάθεση στεγασμένοι χώροι ήταν πλήρεις.
Έντονα επικριτικός ήταν ο δήμαρχος και σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον συντονισμό για τη διαχείριση του προβλήματος.
«Απαιτείται συνεργασία. Είμαι στεναχωρημένος που δεν υπάρχει κοινός νους», είπε, βάζοντας επί τάπητος τους χειρισμούς που έγιναν για τη διαμόρφωση του hot spot στη ΒΙΑΛ. Εκεί, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Δήμου θα μπορούσαν να στεγαστούν μέχρι και 1.800 άτομα, όμως στη συνέχεια, η κυβέρνηση περιόρισε τον αριθμό αυτό. Επίσης ο κ. Βουρνούς έθεσε ζητήματα που αφορούν τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων για την παραχώρηση του χώρου από τον Δήμο, τη μη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, τη μη ολοκλήρωση περίφραξης και τέλος ερωτηματικά για τη διοχέτευση των ομβρίων.
Ο δήμαρχος, καταλήγοντας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν κι άλλοι κλειστοί χώροι για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας ότι λύση στο πρόβλημα υπάρχει και μπορεί να τη δώσει η κυβέρνηση αυξάνοντας τις ροές με τα πλοία.
Ας σημειωθεί ότι στη Χίο σήμερα και σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 2.081 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου