Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Παραίτηση- "βόμβα" του Μητροπολίτη Σεραφείμ-Συγκαλείται ιστορική Σύνοδος μετά το σχίσμα του 1053!


Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών, την πρώτη μετά το σχίσμα των Εκκλησιών του 1053, η οποία ήδη προκαλεί διεθνές ενδιαφέρον και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος δημοσιογράφων, από όλο τον κόσμο, στην Κρήτη ,τον Ιούνιο.

Περισσότεροι από 400 επίσκοποι - που εκπροσωπούν πάνω από 300 εκατ. Ορθόδοξους χριστιανούς παγκοσμίως - κληρικοί, λαϊκοί, άνδρες, γυναίκες, θεολόγοι, παρατηρητές και ακαδημαϊκοί, θα συναντηθούν στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης, στο Κολυμπάρι, από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αν και ως αρχικό σημείο συνάντησης είχε οριστεί ο ναός της Αγίας Ειρήνης - σύμβολο για τον Χριστιανισμό στην Κωνσταντινούπολη-,το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, καθώς και η ανησυχία για ζητήματα ασφαλείας στη γείτονα, οδήγησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη,κ. Βαρθολομαίο,να επαναπροσδιορίσει τον τόπο της Συνόδου, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συμμετοχή και των 14 Εκκλησιών.

Χρειάστηκαν 40 έτη Διορθόδοξων Προπαρασκευαστικών Επιτροπών και Πανορθόδοξων Προσυνοδικών Συμβουλίων, για να δοθεί η τελική έγκριση από τη Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Ιανουάριο του 2016. Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Βαρθολομαίος αγνόησε τον θόρυβο και τους επικριτές -ακόμη και στους κόλπους του Πατριαρχείου- και επικεντρώθηκε στον στόχο.

Οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών θα συνεδριάσουν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, Ορθόδοξη Διασπορά, Αυτονομία και τρόπος της Διακήρυξης,

το Μυστήριο του Γάμου και κωλύματα γι' αυτόν,

η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της στην εποχή μας,

οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες: τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων,τα νεότερα Πατριαρχεία Ρωσίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, καθώς και οι Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, Πολωνίας και Τσεχίας και Σλοβακίας. 

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ 

Την παραίτησή του από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών, την πρώτη μετά το σχίσμα των Εκκλησιών του 1053, ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, για λόγους τους οποίους αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι διαφωνεί τόσο με τη θεματολογία όσο και με τη διαδικασία. Στην επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, προκειμένου “ἡ Πανορθόδοξος αὐτή Σύνοδος νά εἶναι Ἁγία καί Μεγάλη καί νά ἀποτελεῖ Ἱερά συνέχεια τῶν Ἁγίων Οἰκουμενικῶν Συνόδων στόν 21ο αἰώνα καί ἐπέκεινα”, θα έπρεπε μεταξύ άλλων “να ἐκλέξει, νά χειροτονήσει καί νά ἐνθρονίσει στό πάλαι ποτέ περίπυστο Πατριαρχεῖο τῆς Ρώμης καί τῆς Δύσεως,νέο Ὀρθόδοξο Πάπα Ρώμης, καί Ὀρθόδοξη Ἱεραρχία μή ἀναγνωρίζουσα τόν σημερινό καταληψία τοῦ Πατριαρχείου τῆς Δύσεως καί αἱρεσιάρχη κ. Φραγκῖσκο”.

Πηγή:antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου