Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ολοκλήρωση αξιολόγησης: Ανάπτυξη και επενδύσεις, η επόμενη μέρα λέει η κυβέρνηση



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 - Πηγή: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης



H «επόμενη μέρα» από το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκει την κυβέρνηση ικανοποιημένη μεν για την έκβαση του Eurogroup, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν ως την τελευταία στιγμή, αλλά και αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα στην ίδια της την πολιτική.


Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να αξιοποιήσουν τον «κενό χρόνο», δηλαδή το διάστημα που απομένει ως την επιστροφή της τρόικας το φθινόπωρο, για να δείξουν ότι παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει ώθηση στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης και συγχρόνως να παρουσιάσει και την δική της ατζέντα επικεντρωμένη σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.
Στην κυβέρνηση λένε ότι η δυνατότητα να εκταμιευθούν επιπλέον χρήματα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες θα προκαλέσει μεγάλη τόνωση στην αγορά, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των waivers από την ΕΚΤ και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να προωθηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση στη Βουλή όσα νομοσχέδια είναι έτοιμα με αιχμή τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.
Το θέμα του χρέους εξακολουθεί να αποτελεί ένα κορυφαίο στοίχημα για την κυβερνηση ποντάρει στην ουσιαστικη διευθέτησή του για να επιχειρήσει σταδιακά έξοδο στις αγορές, με το επιχείρημα ότι καθίσταται πλέον βιώσιμο.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις εξελίξεις του Eurogroup τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο υποδέχεται το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πάντως, με βάση τα όσα έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στον σχεδιασμό Τσίπρα δεν βρίσκεται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός. Ο πρωθυπουργός θα ήθελε να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αρχές Ιουλίου, όμως είναι γεγονός πως συναντάει αντιστάσεις από διάφορους κομματικούς, που θεωρούν ότι δεν είναι αρκετός ο χρόνος για την πραγματοποίηση του συνεδρίου μέσα στο καλοκαίρι και προτείνουν μετάθεσή του για το Φθινόπωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου