Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με τις ομαδικές απολύσεις

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΤΡΑ

Λίγο πριν από το Eurogroup με έκθεσή του το ΔΝΤ ζητά δραστική ρύθμιση του ελληνικού χρέους από τώρα και χωρίς προϋποθέσεις, αποκαλύπτοντας τη βαθιά δυσπιστία του στις προβλέψεις για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ επί 10 χρόνια.


Το Ταμείο μεταθέτει τις ευθύνες για το παρελθόν στην Ευρωζώνη επειδή δεν έκανε κούρεμα το 2010 φοβούμενη συστημικό κίνδυνο, αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας ιδιαιτέρως φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους καθώς μάλιστα δεν υπάρχει ευρεία πολιτική στήριξη.
AdTech Ad
Ακολούθως διαψεύδει ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τους αδύναμους ισολογισμούς τους. Εν κατακλείδι το ΔΝΤ ζητά πολλά που δεν πρόκειται να κάνουν οι Ευρωπαίοι.

Από την άλλη όσον αφορά την Ευρωζώνη, όπως αποκάλυψε χθες το Bloomberg, το  Μνημόνιο της Κομισιόν, αναφέρει ότι έως τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να ευθυγραμμίσει τα πλαίσια των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την καλύτερη πρακτική στην Ευρώπη. 

Ετσι η Ευρώπη δείχνει ότι ενστερνίζεται τις απόψεις του Ταμείου στο συγκεκριμένο θέμα και επιμένει στην προώθηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις.
Μάλιστα το μνημόνιο επισημαίνει επίσης, όπως γράφουν τα Νέα, οποιεσδήποτε αλλαγές στο πλαίσιο των πολιτικών της αγοράς εργασίας θα γίνονται έπειτα από διαβούλευση και με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Οι αλλαγές αυτές δεν πρέπει να συνιστούν επιστροφή στο παρελθόν και σε πολιτικές που δεν είναι συμβατές με την προώθηση της ανάπτυξης.
 Το μνημόνιο επισημαίνει ακόμη ότι η πιθανότερη αντικατάσταση κάποιων μελών των ΔΣ τραπεζών θα γίνει χωρίς πολιτική ανάμειξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου