Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση για το Mega



Ολο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στο MEGA καθώς στα ήδη γνωστά προβλήματα προστίθενται καθημερινά όλο και περισσότερα. Νέες στάσεις εργασίας από την Τετάρτη


Ολο και πιο δύσκολη γίνεται η κατάσταση στο MEGA καθώς στα ήδη γνωστά προβλήματα προστίθενται καθημερινά όλο και περισσότερα, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωση του πρώτου καναλιού της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Κυλιόμενες στάσεις εργασίας. 

Με αφορμή το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα – εκτός από ένα μέρος του μισθού τους για τον Μάρτιο - η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε κυλιόμενες στάσεις εργασίας από σήμερα Τετάρτη και έως την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαϊου.
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τετάρτης δεν μεταδόθηκε λόγω της πρώτης στάσης εργασίας. Η νέα στάση που κηρύχθηκε για την Πέμπτη το πρωι από τις 06:00 έως τις 10:00 σημάινει ότι δεν θα βγειθ στον αέρα και η ενημερωτική εκπομπή των Καμπουράκη- Οικονομέα. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι.
Την ερχόμενη Δευτέρα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εργαζομένων προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το τελεσίγραφο της DIGEA

Το κλίμα έχει γίνει εξαιρετικά βαρύ και από την προειδοποιητική επιστολή που έστειλε η Digea στην διοίκηση του MEGA, λέγοντας ότι από την 1η Μαΐου είναι υποχρεωμένη να αρχίσει σταδιακά την υποβάθμιση του τηλεοπτικού σήματος, διαδικασία η οποία θα καταλήξει στην οριστική διακοπή της μετάδοσης, καθώς το κανάλι δεν έχει πληρώσει την εταιρεία-πάροχο του ψηφιακού σήματος τους τελευταίους έξι μήνες της συνδρομής του, ένα ποσό που κυμμένεται στα 500.000 – 600.000 ευρώ.

Οι δανειστές και οι μέτοχοι

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες εξακολουθούν να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς του καναλιού, όπου, όπως λέγεται υπάρχουν μετρητά άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και οι βασικοί μέτοχοι δηλώνουν ότι έχουν έρθει σε συμφωνία μεταξύ τους για να προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά Βαρδινογιάννη θα συμμετάσχει με 5 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 5 εκατομμύρια θα δοθούν από την πλευρά Μπόμπολα. Το επενδυτικό σχήμα υπό τον κ. Θεοχάρη Φιλιππόπουλο θα εισφέρει 10 εκατομμύρια.
Η ΑΜΚ ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ ενδεχομένως να είναι υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου, καθώς οι μέτοχοι καλούνται σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία να διαθέσουν τα συγκεκριμένα ποσά χωρίς – την ίδια στιγμή να είναι ξεκάθαρο αν το Mega θα ζητήσει και θα πάρει την μία από τις τέσσερις άδειες λειτουργίας που προκηρύσσει η κυβέρνηση.

Οι σκόπελοι του διαγωνισμού

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι οι συμμετέχοντες είναι ενήμεροι σε ό,τι αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις, κάτι που πρακτικά δεν συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην περίπτωση του Mega. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που κλείσει η συγκεκριμένη «τρύπα», οι μέτοχοι πρέπει αν προβούν σε νέες δαπάνες για να βρουν τα χρήματα για την τηλεοπτική άδεια, με την διαδικασία της πλειοδοσίας να ξεκινά από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, και με τους ιδιοκτήτες των τριών άλλων καναλιών (ANTI1, STAR και ΣΚΑΪ) να είναι αποφασισμένοι να μπουβν δυναμικά στο παιχνίδι.

Οι φόβοι για φαινόμενο «ντόμινο»

Εκτός από τα χρήματα για την διάσωση και την αδειοδότηση, οι μέτοχοι πρέπει να βρουν πόρους για να αποπληρώσουν τους προμηθευτές του καναλιού, στους οποίους αυτή τη στιγμή τα χρέη φτάνουν στα 28 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, στην εταιρεία παραγωγής Ανωση οφείλονται περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 8-9 εκατομμύρια οφείλονται στη Sony. Οι προμηθευτές θα πρέπει να αποδεχθούν κούρεμα στις απαιτήσεις τους και πρόγραμμα σταδιακής εξόφλησης βάσει των χρηματορροών του καναλιού.
Ζητούμενο είναι επίσης να αποφευχθεί η κατάρρευση του καναλιού καθώς, όπως εκτιμάται, κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ΔΟΛ και τον Πήγασο, οι οποίοι έχουν ενεχυριάσει μετοχές του καναλιού έναντι άλλων δανείων τους. Με άλλα λόγια αν η εταιρία Τηλέτυπος Α.Ε., οι τράπεζες θα πρέπει να ζητήσουν από τους δύο εκδοτικούς οίκους να αντικαταστήσουν τα ενέχυρά τους.
Με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι το κανάλι παρουσίασε πέρυσι ζημιές ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, σημαίνει πρακτικά ότι θα απαιτηθεί ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο με δραστικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους απασχολούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου