Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Γιώργος Μπαλταδώρος: Συγκλονιστική μαρτυρία! «Ξαφνικά, χάθηκε ο ήχος του Mirage»

Ήταν περίπου 12.15 το μεσημέρι της Πέμπτης, 12.04.2018, όταν ο χρόνος σταμάτησε. Εκείνη την ώρα το στίγμα του Mirage 2000 – 5 που πιλοτάριζε ο Γιώργος Μπαλταδώρος, χάθηκε. Λίγη ώρα μετά ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωνε αυτό που κανείς δεν ήθελε να πιστέψει: Ο 34χρονος πιλότος είχε χάσει την ζωή του.


Όλα συνέβησαν βορειοανατολικά της Σκύρου. Ο σχηματισμός των δύο ελληνικών μαχητικών είχε απογειωθεί μετά από συναγερμό για αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών που έκαναν τις γνωστές παραβιάσεις πάνω από την Μυτιλήνη.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο Νο1 του σχηματισμού, με τους τούρκους να αποχωρούν πριν οι δύο Έλληνες «φρουροί του Αιγαίου» φτάσουν στο σημείο. Έτσι οι δύο Έλληνες πιλότοι ξεκίνησαν να επιστρέφουν στην Σκύρο, ωστόσο λίγο μετά συνέβη το μοιραίο…

Ενώ η ηγεσία των Ενόπλεων Δυνάμεων προσπαθεί να ρίξει «φως» στα αίτια της τραγωδίας, μια συγκλονιστική μαρτυρία έρχεται σητν επιφάνεια. Ο Γιώργος Πανταζής είναι ο ψαράς που ήταν με το σκάφος του κοντά στο σημείο της της πτώσης του Mirage 2000-5. Στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Μπαλταδώρος. Και συγκλονίζει με όσα λέει, αφού κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά…

«Ξαφνικά, χάθηκε ο ήχος του Mirage»

Μιλώντας στο Epsilon, περιέγραψε πως του φάνηκε περίεργο το γεγονός πως ξαφνικά δεν άκουγε τον ήχο του μαχητικού. Ήταν λίγα μίλια μακριά. Αλλά εξαιτίας του καιρού και της ομίχλης, δεν μπορούσε να δει. «Από τον ήχο κατάλαβα ότι έπεσε το αεροπλάνο. Ο ήχος ακουγόταν από μακριά και ξαφνικά εξαφανίστηκε από τα αυτιά μου», είπε. Λίγα λεπτά αργότερα, είδε το Super Puma να πετά στην περιοχή. Ήταν εκείνος που έδωσε στο Λιμενικό το στίγμα όπου είχε πέσει το Mirage…



Τα μαύρα κουτιά και οι έρευνες στο βυθό

Σήμερα, 24 ώρες μετά την τραγωδία, συνεχίζονται αδιάκοπα οι έρευνες από δύτες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Εκτιμάται ότι βρίσκεται σε βάθος 200 – 300 μέτρων στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής ανοιχτά της Σκύρου.

Ομάδα δυτών προχωράει σε κατάδυση στο σημείο της συντριβής προκειμένου να εντοπίσει το «μαύρο κουτί» του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ο καταγραφέας πτήσης θα φωτίσει κάθε πτυχή της «βουτιάς θανάτου» που έκανε το  Mirage2000-5 ενώ προσέγγιζε την αεροπορική βάση της 135 Σμηναρχίας Μάχης. Όπως από χθες έγραψε το OnAlert.gr επικρατέστερο θεωρείται το σενάριο του χωρικού αποπροσανατολισμού. Το λεγόμενο «vertigo«.
Η ελληνική σημαία δεσπόζει στο σπίτι του άτυχου σμηναγού στην Πετρούπολη – Φωτογραφία Eurokinissi
Το μοιραίο Mirage 2000-5 πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, κάτω των 6.000 ποδών ή των 2.000 μέτρων. Όταν προσέγγισε την 135 Σμηναρχία της Σκύρου στην περιοχή επικρατούσε υψηλής πυκνότητας υγρασία που περιόριζε δραστικά την ορατότητα. Αυτό φέρεται να δυσχέρανε σημαντικά τα δεδομένα της πτήσης και να προκάλεσε στον εμπειρότατο σμηναγό ένα είδος παραίσθησης αναφορικά με την πραγματική θέση του αεροσκάφους.

Το vertigo και ο Γιώργος Μπαλταδώρος

Ο λεγόμενος «χωρικός αποπροσανατολισμός» είναι άλλωστε όπως τόνιζαν στο OnAlert.gr έμπειροι διερευνητές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει για τους πιλότους. Και δη αυτούς των μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως ανέφεραν εάν η «βουτιά θανάτου» που διέγραψε το μαχητικό της πολεμικής μας αεροπορίας, οφειλόταν στο επονομαζόμενο «Vertigo» και την παραίσθηση που αυτό δημιουργεί, τότε ο 34χρονος σμηναγός λόγω αυτής νόμιζε ότι η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν ήταν η σωστή και «διόρθωσε» την δήθεν λανθασμένη πορεία, με αποτέλεσμα να συντριβεί.
Όπως εξηγούν εξαιτίας του vertigo μπορεί ο Γιώργος Μπαλταδώρος να έχασε το λεγόμενο σημείο αναφοράς στο χώρο. Αυτό μπορεί να τον οδήγησε στην αντικατάσταση της πραγματικότητας με μια παραίσθηση για το που βρίσκεται αλλά κυρίως για το που πηγαίνει. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, το φαινόμενο συνήθως δημιουργείται είτε ύστερα από απότομες στροφές με μεγάλη ταχύτητα και ευδοκιμεί σε πτήσεις με χαμηλή ορατότητα, νυχτερινές ή μέσα σε νέφωση.

Στο 251 ΓΝΑ η σορός του

Η σύζυγος του άτυχου σμηναγού ήταν εκείνη που ανέλαβε το βάρος της αναγνώρισης της σορού του. Από το απόγευμα της Πέμπτης (12.04.2018), η σορός του έχει μεταφερθεί στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου εξετάζεται.
Ο Γιώργος Μπαλταδώρος θα κηδευτεί αύριο, Σάββατο (14.04.2018). Θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Καρδίτσα και συγκεκριμένα στο χωριό του, το Μορφοβούνι. Η κηδεία του θα γίνει στις 14:00 το μεσημέρι. Στο τελευταίο αντίο στον ήρωα της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να παρευρεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου