Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Όλη η αλήθεια για την παραίτηση Κοτζιά: Ο καβγάς, το SMS στον Τσίπρα και η οργή του πρωθυπουργού




Πώς φτάσαμε στην οριστική ρήξη – Όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες – Οι αιχμές Καμμένου για επαφές με τον Σόρος, ο θιγμένος εγωισμός του Κοτζιά και το γεγονός που έκανε έξαλλο τον πρωθυπουργό....

Ήταν προφανές εδώ και αρκετό καιρό πως το κλίμα στην κυβέρνηση ήταν βαρύ.
Οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και η συμφωνία των Πρεσπών είχε βγάλει στην επιφάνεια τις ουσιαστικές διαφορές των κομμάτων της συγκυβέρνησης και όσο κι αν επέμεναν από το Μαξίμου ότι δεν υφίσταται κόντρα, το χάσμα μεγάλωνε επικίνδυνα.

Το φυτίλι σιγόκαιγε και όλοι περίμεναν την… μεγάλη έκρηξη.

Η φωτιά άναψε μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες περί εναλλακτικού σχεδίου για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Παρά την προσπάθεια των περασμένων ημερών για να πέσουν οι τόνοι, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο επήλθε σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Ο πρώην, πλέον, υπουργός Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε για τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον υπουργό Άμυνας να αντιδρά έντονα στην κριτική που του ασκήθηκε.

Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς χρέωσε εμμέσως στον Πάνο Καμμένο μια σειρά από δημοσιεύματα που έλεγαν ότι ο Τζορτζ Σόρος προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών χρηματοδοτεί πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους και ότι εσχάτως έχει μπει και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς αποφάσισε, χωρίς να έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό, να απαντήσει στο υπουργικό συμβούλιο. Έτσι, πήρε το λόγο και ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος όλων των υπουργείων που διαχειρίζονται μυστικά κονδύλια. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος από το 2016 έχει φτιάξει μια επιτροπή η οποία ελέγχει τα μυστικά κονδύλια -στην οποία συμμετέχουν νομικοί και θεσμικοί παράγοντες- και κάλεσε και τον Πάνο Καμμένο που το υπουργείο του έχει μυστικά κονδύλια να κάνει το ίδιο.

Η έκρηξη του υπουργού Άμυνας ήταν τόσο έντονη που οι φωνές ακούγονταν μέχρι έξω. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι για να προχωρήσει την συμφωνία των Πρεσπών έχει πάρει χρήματα από τον Τζορτζ Σόρος, και ότι υπάρχει κακοδιαχείριση στα μυστικά κονδύλια.

Όπως είναι λογικό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έγινε έξαλλος με αποτέλεσμα η αίθουσα του υπουργικού να πάρει «φωτιά» και τους ψυχραιμότερους, όπως ο Νίκος Παππάς να προσπαθούν να ηρεμήσουν την κατάσταση.

Στο επεισόδιο παρενέβη ο πρωθυπουργός σε ρόλο πυροσβέστη, όμως τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο φαινομενικά, καθώς, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να υποβάθμισε μια σημαντική πολιτική διαφωνία σε προσωπική αντιπαράθεση, κάτι που έκανε τον Νίκο Κοτζιά να ενοχληθεί περαιτέρω.

Ο εκνευρισμός και η παραίτηση μέσω… SMS

Αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Νίκος Κοτζιάς δεν έκρυβε τη δυσφορία του, με συνεργάτες του να διαρρέουν πως είναι ικανός ακόμα και να παραιτηθεί.

«Είναι δυνατόν να δέχομαι τέτοια επίθεση και να μην με καλύπτει ο Τσίπρας;», φέρεται να έλεγε ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δηλώνοντας αποφασισμένος να πάει στα άκρα.
Τελικά, αυτό ακριβώς έκανε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού από το απόγευμα της Τρίτης, στέλνοντας μάλιστα SMS στον Αλέξη Τσίπρα ενώ, κατά την επίσκεψή του στο προεδρικό Μέγαρο ενημέρωσε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκνευρισμένος ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός βλέποντας το μήνυμα Κοτζιά έγινε έξαλλος. Μάλιστα, φέρεται να είπε σε συνεργάτες του πως ο υπουργός Εξωτερικών συμπεριφέρεται αλαζονικά καθώς, το μόνο που προσπάθησε να κάνει ως πρωθυπουργός ήταν να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο κορυφαίων υπουργών του και να χαμηλώσει τους τόνους στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Για το λόγο αυτό μάλιστα, είπε σε στενούς του συνεργάτες να μην υπάρξει καμία διαρροή προς τα ΜΜΕ σχετικά με την παραίτηση Κοτζιά, ελπίζοντας πως η κατάσταση θα εκτονωθεί και ο υπουργός θα ηρεμήσει.

Οι πληροφορίες όμως που έφταναν στο Μαξίμου από τη Βασιλίσσης Σοφίας έλεγαν ότι ο Κοτζιάς επιμένει στην παραίτηση. Αυτό ήταν και το γεγονός που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να πάει… παρακάτω.

Ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι «όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο».

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της τηλεοπτικής συνέντευξης του κ. Τζανακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, έσκασε η βόμβα. «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Από κει και πέρα όποιος δεν θέλει να φτάσει στον προορισμό του ή όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, τότε μπορεί να κατέβει από το τρένο».
Τα υπόλοιπα… είναι πλέον γνωστά.

Ο Κοτζιάς παραιτήθηκε, ο Τσίπρας ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών για να προχωρήσει, όπως είπε, η συμφωνία των Πρεσπών και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί πολιτικά παιχνίδια.

Η κρίση προς το παρόν οδεύει προς αποκλιμάκωση… μέχρι πότε όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου