Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

O οδικός χάρτης Τσίπρα μέχρι τις εκλογές τον Μάη του 2019

 

 

Ο ανασχηματισμός του Σεπτέμβρη, η διεύρυνση και η ψήφος εμπιστοσύνης

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για διπλές εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές) το Μάη του 2019 (για τον οποίο σας έχουμε ενημερώσει εδώ και μήνες) δεν έχει αλλάξει.
Αυτό μας μετέφερε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπό την προϋπόθεση –πρόσθεσε- ότι δεν θα συμβεί κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο, κάτι που πάντως αποκλείει.


Η έξοδος απ’ τα μνημόνια λύνει τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, για να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο να φτάσει στις εκλογές του Μάη στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι σε μικρό βάθος χρόνου θα κατευναστούν οι αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια και η αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα, της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Ειδικά στο τελευταίο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει κεντρική σημασία. Εκτιμά πως η βελτίωση της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τη βελτίωση οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών (όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η απόδοση του υπερπλεονάσματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) θα οδηγήσουν σε αντιστροφή του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος.

Απ’ την άλλη, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες μας, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος και την σταθεροποίηση της προσωπικής του πολιτικής υπεροχής.

Κεντρική προς τούτο πρωτοβουλία θα είναι ο ανασχηματισμός, που θα οδηγήσει στην εκλογική κυβέρνηση.

Οι τελευταίες πληροφορίες μας για τον ανασχηματισμό επιμένουν ότι θα πραγματοποιηθεί μετά την οριστική έξοδο απ’ τα μνημόνια. Πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να κάνει τις αλλαγές στην κυβέρνησή του τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, χωρίς μέχρι τώρα να έχει επιλέξει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ (8 Σεπτέμβρη).

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι θα είναι ανασχηματισμός διεύρυνσης, ειδικά προς το χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά και σε προσωπικότητες του χώρου της αγοράς.
Θα είναι «ανασχηματισμός εκπλήξεων», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού.
Ήδη στο μυαλό του υπάρχει λίστα ονομάτων απ’ τους χώρους αυτούς. Ωστόσο είναι νωρίς ακόμα για βολιδοσκοπήσεις, αν και κάποιες έχουν γίνει…
Και μάλιστα αυτή η διεύρυνση θα σηματοδοτήσει και το εύρος αλλά και την ποιότητα των συνεργασιών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη του 2019. Αυτό ας το κρατήσουμε…

Σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας με τα Σκόπια, την προδιέγραψε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο Μαξίμου υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα ψηφιστεί σίγουρα απ’ την ελληνική Βουλή, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχει κερδίσει ο κ. Ζάεφ το δημοψήφισμα και θα έχει περάσει την αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εδώ έπεσε απ’ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στο βαθμό που οι ΑΝΕΛΛ δεν ψηφίσουν τη Συμφωνία, αυτό δηλαδή που διακηρύσσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου σε όλους τους τόνους.

Ο πρωθυπουργός εκφράζει βεβαιότητα, πως εάν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί, η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και θα πάει έτσι στις εκλογές μέσα σε ένα ευνοϊκό γι’ αυτήν πολιτικό τοπίο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου