Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Μαγειρική αλλά καλή...

Είναι γεγονός ότι οι μαγειρικές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση είναι πολλές. Αν σε αυτές προστεθούν και οι ενότητες μαγειρικής σε εκπομπές, τότε ο αριθμός ανεβαίνει επικίνδυνα. Αυτό όμως που παρατηρείται ειδικά εφέτος είναι ότι το περιεχομένο των συγκεκριμένων προγραμμάτων άλλαξε, με αποτέλεσμα η τηλεθέασή τους να είναι κάτι περισσότερο από καλή. Τι είναι αυτό που «ερεθίζει» την περιέργεια του τηλεοπτικού κοινού; Οχι η συνταγή. Υπάρχει σαφής στροφή στη φύση, στην ύπαιθρο, στα ελληνικά προϊόντα, στους παραγωγούς, στη δημιουργικότητα. Με το «Χωρίς συνταγή» (Mega, 19.00) ο Δημήτρης Σκαρμούτσος δεν μαγειρεύει απλά. Επιχειρεί να αναδείξει λιγότερο δημοφιλή υλικά, ενώ βασικός στόχος της εκπομπής του από την αρχή ως το τέλος είναι η ανάδειξη της σχέσης γης - κουζίνας.

Εκτός από τη συνταγή, η κάμερα παρακολουθεί τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων, την προσπάθεια από πλευράς των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αποκαλύπτει μυστικά της φύσης. Κάτι παρόμοιο επιχειρεί και η Ντίνα Νικολάου με το «Ελλήνων γεύσεις» (Σκάι, Κυριακή, 15.00). Δεν εγκλωβίζεται στον πάγκο μιας κουζίνας σε στούντιο, ανοίγει την πόρτα και ταξιδεύει στην Ελλάδα. Το αφιέρωμά της στο Πήλιο ήταν άρτιο και συνδύαζε την ιδιαιτερότητα της γεωγραφίας της περιοχής με τις τοπικές γεύσεις και τη δημιουργικότητα της σεφ.

Στην ίδια λογική και ο Βασίλης Καλλίδης, ο οποίος διατηρώντας το προσωπικό στυλ του «εισβάλλει» σε παραδοσιακές τρύπες, συναντά ανθρώπους στις πόλεις και στα νησιά που επισκέπτεται, εμπνέεται από τα τοπικά ήθη και έθιμα και τα μπολιάζει με τις γνώσεις του στο «Νόστιμη γη» (Alpha).

Από αυτό το Σαββατοκύριακο επιστρέφουν δύο εκπομπές που προβάλλονταν και πέρυσι: το «Τι θα φάμε σήμερα μαμά» με την Ντάιαν Κόχυλα στον Alpha κάθε Σάββατο βράδυ στις 20.00 και το «Dr. Cook» με τον Γιάννη Λουκάκο στο Mega την Κυριακή στις 18.00. Στην πρώτη περίπτωση μία Ελληνοαμερικανίδα, ορμώμενη από τον ρόλο της μαμάς, συνδυάζει τη σεφ με την οικογένεια και δημιουργεί ένα οικείο τηλεοπτικά περιβάλλον.

Στην εκπομπή του Γ. Λουκάκου ακολουθείται η λογική του μαθήματος, κάτι που ομολογουμένως εισήγαγε πρώτος ο Στέλιος Παρλιάρος στα μαθήματα ζαχαροπλαστικής των «Γλυκών αλχημειών». Ο σεφ έχει ιδιαίτερη μεταδοτικότητα, είναι αρκετά μεθοδικός και εκτός από τη συνταγή αυτή καθαυτή καταφέρνει και δίνει μικρές χρηστικές συμβουλές τόσο για τα υλικά όσο και για τα εργαλεία της κουζίνας.

Την Κυριακή όμως θα κάνει πρεμιέρα και μία ακόμη περιπλάνηση στα μυστικά της κουζίνας, με αέρα κωνσταντινουπολίτικο. Πρόκειται για το «Από την Πόλη έρχομαι», το οποίο θα προβάλλεται κάθε Κυριακή από το Mega στις 18.50 με παρουσιάστρια τη Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία καλεί τους τηλεθεατές σε ένα ταξίδι στα αρώματα και στις γεύσεις της Κωνσταντινούπολης. Μία από τις κορυφαίες μαγείρισσες της Πόλης γυρίζει στα στενά, μαγειρεύει παντού και το ενδιαφέρον, εκτός από τη συνταγή, εστιάζεται στις περιπλανήσεις της στα μαγαζιά, στη συναναστροφή με τους εμπόρους, στις εικόνες της Πόλης, στα μυστικά του ξεριζωμένου Ελληνισμού που διατηρούνται αναλλοίωτα εδώ και δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου