Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Γυναίκες σε κρίση!

Αμβλώσεις, αποβολές, εξωσωματικές. Θέματα που πονάνε, ταμπού - δυστυχώς - μιας κοινωνίας που
εκσυγχρονίζεται αργά και βασανιστικά, τα οποία εσχάτως σερβίρονται στο τηλεοπτικό μενού.

Είναι το νέο τηλεοπτικό trend να εξομολογείσαι μεταξύ άλλων και μια δυσάρεστη στιγμή από την πορεία στη μητρότητα on camera. Να πετάς ένα βεγγαλικό για να προκαλέσεις θόρυβο, για να σοκάρεις τα πλήθη και να ασχοληθούν μαζί σου. Για πόσο; Για όσο διαρκεί η παραμονή σε ένα καφέ με το περιοδικό στο χέρι και οσονούπω στην ξαπλώστρα ή για όσο διαρκεί η στάση στο ζάπινγκ, η αναπαραγωγή από το κουτσομπολαριό. Τόσο απλά και τόσο απερίσκεπτα.

Υπάρχει η καλή πλευρά. Το δυσάρεστο γεγονός της αποβολής, εξομολογούμενο,
απενοχοποιεί και βοηθά ψυχολογικά μια γυναίκα η οποία έχει βιώσει ανάλογο γεγονός. Ναι, σε όλες μας μπορεί να συμβεί και ψυχολογικά προκαλεί τραύμα. Ξεπερνώντας το μια γυναίκα προχωρεί παρακάτω, ξαναπροσπαθεί και ευτυχώς συχνά καταφέρνει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί. Καλώς λοιπόν κάποιες κυρίες από τις εκπομπές μίλησαν για την εμπειρία τους και προσπάθησαν να περάσουν ένα θετικό μήνυμα. Είναι λάθος όμως αν το χρησιμοποιείς για να πετύχεις έναν «πιασάρικο» τίτλο στο περιοδικό.

Υπάρχει και η κακή πλευρά. Δεν μιλάς για άμβλωση σαν να αφηγείσαι ότι πέρασες κι εσύ μαγουλάδες. Ειδικά αν στη συνέχεια έφερες στον κόσμο παιδιά. Οταν σε παρακολουθούν έφηβες και πάρα πολλές νέες γυναίκες που ζουν σε μια χώρα η οποία σε επίπεδο διδασκαλίας αντισύλληψης προσπαθεί να βγει από τον Μεσαίωνα προκαλείς λάθος συνειρμούς: η τάδε κυρία έκανε δύο-τρεις αμβλώσεις, μετά έκανε και δύο-τρία παιδιά, άρα μικρό το κακό.

Δεν συζητούνται αυτά τα θέματα έτσι χαλαρά στην τηλεόραση. Δεν είσαι μόνη σου. Είσαι απέναντι από ανθρώπους που επηρεάζεις, νέα παιδιά που δεν έχουν ενημέρωση, γυναίκες που δεν είναι σε θέση και σε ηλικία να αξιολογήσουν σωστά την κατάσταση. Δείχνεις με αυτόν τον τρόπο πως δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό σου ή δεν υπολόγισες πως σε ακούνε άνθρωποι που προσπαθούν χρόνια με κόπο και πόνο να αποκτήσουν ένα παιδί και δεν μπορούν, την ώρα που για εσένα δεν ετέθη ποτέ ως θέμα.

Η εκ των υστέρων μεταμέλεια σίγουρα κάτι δείχνει αλλά το λάθος έχει γίνει. Επιπλέον, για ποιον λόγο πρέπει να μοιραστείς με τους τηλεθεατές αν θες ή όχι να κάνεις παιδί, αν μπορείς ή όχι να τεκνοποιήσεις, αν θα επιλέξεις την εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι μια διαδικασία αυστηρά προσωπική και σίγουρα μια διαδρομή που απαιτεί ηρεμία και καλή ψυχολογία. Αυτή δεν μπορείς να την κατακτήσεις με την κάμερα να παραμονεύει και τον κάθε παρουσιαστή να επιθυμεί να τρυπώσει στην κρεβατοκάμαρά σου για να κάνει νούμερα η εκπομπή του. Αλλάξτε trend. Ηταν πιο ανώδυνο όταν στις συνεντεύξεις ουδείς παρέλειπε να ρωτήσει αν «σε επηρέασε η κρίση» ή αν «η Ζέτα Μακρυπούλια είναι καλή ηθοποιός». Η μητρότητα αλλά και η πατρότητα δεν προσφέρονται για κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου