Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Το αιγυπτιακό μυστικό στον τάφο της Αμφίπολης!

 

 

- Η χρονολόγηση του τάφου της Αμφίπολης στο τελευταίο τέταρτο του 3ου π.Χ. αιώνα δεν είναι τυχαία
- Συνδέεται τόσο με τον... ένοικο του τάφου, όσο και με τον τρόπο που σφραγίστηκε το ίδιο το μνημείο
- Μένει ανοιχτό το ερώτημα αν έχει συληθεί ο τάφος

Ο ίδιος ο τάφος αν και μακεδονικός έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν στοιχεία που ... δείχνουν Αίγυπτο και αυτά δεν έχουν να κάνουν με τον τεράστιο όγκο που παραπέμπει στις ταφές Φαραώ...


Οι δύο σφίγγες – φύλακες του τάφου έχουν άρωμα Αιγύπτου, όμως δεν είναι το μόνο στοιχείο. Ειδικοί στις ανασκαφές λένε ότι το σφράγισμα του τάφου είναι αιγυπτιακής μορφής και μάλιστα μοναδικό ως τώρα.

Αρχαιολόγοι που μιλούν στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος εξηγούν ότι στον τάφο της Αμφίπολης μετά την αρχική σφράγιση του μνημείου, τυπική των μακεδονικών τάφων, με ογκόλιθους ακολουθεί μια δεύτερη σφράγιση στα πρότυπα των Αιγυπτίων.

Δηλαδή το μνημείο κατασκευάστηκε και στη συνέχεια μέχρι τον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο “παραγεμίστηκε” με χώμα και άμμο ώστε να μπλοκάρει τελείως ο χώρος και οι πιθανοί τυμβωρύχοι να βρουν αλλεπάλληλα εμπόδια που θα του αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους.


Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες κατά την διάρκεια της ανασκαφής. Αρχικά πίσω από τις σφίγγες της εισόδου φαινόταν ένας χώρος γεμάτος χώματα που έκανε τους αρχαιολόγους να έχουν φόβους ότι το μνημείο έχει υποστεί εκτεταμένη φθορά στην πάροδο του χρόνου και ότι υπήρξε κάποια καθίζηση.

Προχωρώντας όμως η ανασκαφή αποκαλύφθηκε ότι το μνημείο, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο είναι αλώβητο και πως η επιχωμάτωση ήταν ανθρώπινο έργο.

Μάλιστα όλα δείχνουν ότι τα τμήματα που λείπουν δεν ήταν παρά οπές μέσω των οποίων έγινε η επιχωμάτωση.

Κάπως έτσι ενισχύεται η άποψη ότι ο τάφος τουλάχιστον κατά την αρχαιότητα έμεινε ασύλητος, ακριβώς όπως είχαν σχεδιάσει οι κατασκευαστές του.

Το ερώτημα όμως για την σύληση του τάφου παραμένει καθώς είναι γνωστό από άλλες περιπτώσεις ότι οι τυμβωρύχοι σπάνια ακολουθούν διαδρομή μέσω της εισόδου του τάφου συνηθίζοντας να εισέρχονται τουλάχιστον στους θολωτούς τάφους από την πάνω πλευρά σκάβοντας ουσιαστικά ένα “πηγάδι” προς τα κάτω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου