Διαφορετικές ερμηνείες για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση
Η αποκωδικοποίηση της ψήφου των ανεξάρτητων βουλευτών και οι υπολογισμοί των επιτελείων για την προεδρική εκλογή - Πρωτοφανείς χαρακτηρισμοί και καταγγελίες στη σύγκρουση των αρχηγών - ‘Μικρό Ναπολέοντα» είπε ο κ. Σαμαράς τον κ. Τσίπρα, «η χώρα μπορεί να προχωρήσει και χωρίς εσάς στις καρέκλες» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Με εντελώς αντίθετες ερμηνείες και φυσικά προβλέψεις για το μέλλον, υποδέχθηκαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έδωσε η Βουλή προς την κυβέρνηση τα μεσάνυχτα τη Παρασκευής. Η ένταση δε της σύγκρουσης ανάμεσα σε Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ήταν απλά ενδεικτική των όσων προφανώς θα ακολουθήσουν στο τετράμηνο έως ότου κριθεί εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή ή θα πάμε σε πρόωρες εκλογές.Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας άφησε και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες: Η μεν κυβέρνηση γιατί δεν είχε καμία διαρροή, ενώ προσέθεσε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τον μέχρι πρότινος ανεξάρτητο βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη (155 ψήφισαν «ναι»), η δε αξιωματική αντιπολίτευση γιατί αυτός ο αριθμός (των 155 «ναι») απέχει κατά πολύ από τον μαγικό αριθμό 180, που χρειάζεται για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας από τη σημερινή Βουλή.
Ο μεν κ. Σαμαράς δεν συσχέτισε διόλου τις δύο διαδικασίες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έως τον Φεβρουάριο θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 – γι’ αυτό και δήλωσε αμέσως μετά ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2016.
Ο δε κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να δει τους 180, «ούτε με κυάλια», γι’ αυτό και επισήμανε ότι ο χρόνος της τελειώνει σε ένα τετράμηνο.
Το αποτέλεσμα πάντως της ψηφοφορίας (πέρα από τα 155 «ναι», υ0πήρξαν 131 «όχι», 2 «παρών» και 12 απουσίες) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς διαφάνηκε ότι η μάχη για την προεδρική εκλογή θα κριθεί στο νήμα.
Η κυβέρνηση μπορεί να έχει πια τη βεβαιότητα ότι οι δύο που δήλωσαν «παρών» (Ψαριανός και Μάρκου) θα ψηφίσουν τελικά για πρόεδρο Δημοκρατίας. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν κι άλλοι ανεξάρτητοι, έστω κι αν τώρα καταψήφισαν, καθώς είχαν δηλώσει από πριν ότι αποσυνδέουν τις δύο διαδικασίες (μεταξύ αυτών οι Αηδόνης, Οικονόμου, Λυκούδης, Κασαπίδης, Κουράκος κ.α).
Από την άλλη ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε την επίσημη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης – όλα διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική και το άθροισμα των δυνάμεών τους είναι καθαρά πάνω από 121 βουλευτές, που χρειάζονται για να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή.
Πώς ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, «Όχι» ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Βύρων Πολύδωρας, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Μίκα Ιατρίδη, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης
Ο Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου δήλωσαν «Παρών»
Ο Γιώργος Νταβρής επέλεξε να απέχει, όπως και ο κ. Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ενώ απών ήταν και ο προφυλακισμένος βουλευτής, Στάθης Μπούκουρας.
«Μικρό Ναπολέοντα» είπε τον Τσίπρα ο Σαμαράς
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή και υποστήριξε ότι από τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκύπτει ότι είναι ματαιότητα κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Πάντως κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας: «Ελάτε να βγάλουμε μαζί Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα το κάνουμε και χωρίς εσάς. Θα ήταν καλύτερα να το κάνουμε μαζί».
Ξεκινώντας την επίθεση στον κ. Τσίπρα τον χαρακτήρισε «μικρό Ναπολέοντα για τα όσα είπε στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι αυτά είναι ντροπή και πολιτική αθλιότητα. Δεν καταφέρνετε όμως να τρομοκρατείτε τους βουλευτές. Εκτοξεύετε λάσπη στον ανεμιστήρα και όταν σας ρωτάμε ποιός πότε δεν κάνετε κουβέντα. Τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς τους έχετε εύκολους».
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι «είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω. Ακούω το ένα ψέμα μετά το άλλο τη μία λανθασμένη πρόβλεψη μετά την άλλη. Η ψήφος εμπιστοσύνης δίνει την σταθερότητα που χρειάζεται για να βγούμε στο ξέφωτο και όχι για να δημιουργείται στους ξένους τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργήσατε σήμερα».
Κατά τον κ. Σαμαρά «επιτέλους η οικονομία παίρνει μπροστά. Δεν θα αφήσουμε την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια γι αυτό διαχωρίζουμε την σημερινή διαδικασία από την προεδρική εκλογή που θα γίνει κανονικά. Για κάποιους το μπάχαλο είναι αρετή και όχι η σταθερότητα. Για κάποιους η λέξη ανταγωνιστικότητα δεν έχει νόημα αλλά η καθημερινή αναταραχή αλλά αυτά τελειώσανε. Η ασφάλεια του πολίτη για κάποιους είναι ανυπόφορη. Με αυτές τις τριτοκοσμικές γελοιότητες τελειώσαμε οριστικά».
Ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:
«Στις προτάσεις τους υπάρχει η αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση, το ευρώ δεν το θέλουν ίσως το θέλουν αλλά δεν το θεωρούν φετίχ. Το χρέος θα ζητήσουν να το κουρέψουν κι άλλο ή θα το μειώσουν ή θα το παγώσουν; Ο κ. Τσίπρας έχει πρόγραμμα ή έχει όσα προγράμματα έχουν και οι συνιστώσες; Βρίσκονται σε μόνιμη σύγχυση. Βγάζουν μία τοξική γεύση αλαζονείας. Δεν μπορούν καν να μετρήσουν τις συνέπειες των προτάσεών τους. Αυτό που παρουσίασαν δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα είναι λίστα γάμου. Τί περιμένουν ότι θα εκβιάσουν την Ευρώπη για το χρέος; Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρα δεν είναι διαπραγμάτευση είναι σύγκρουση από θέση απόλυτης αδυναμίας. Δεν έχουν καταλάβει ότι απέναντί τους δεν έχουν ορισμένες κυβερνήσεις αλλά 27 κοινοβούλια. Η αντιπολίτευση αγωνιά μήπως πετύχει η Ελλάδα. Φαντασιώνεστε την κυβέρνηση ενώ δεν έχετε ασκήσει τον ρόλο σας ως αντιπολίτευση. Εμείς κλείσμαμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, εσείς είσαστε το παρελθόν».
Κλείνοντας είπε: «Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφικές και θα ακύρωναν την πορεία που έχει γίνει. Το συμφέρον της χώρας είναι η σταθερότητα και όχι η εκλογολογία και η αστάθεια. Αυτή την κρίσιμη στιγή δεν πρέπει να βάλλουμε μπουρλότο σε όλα. Είμαστε το μόνο προπύργιο σταθερότητας στον περίγυρό μας, όσοι θέλουν πρόωρες εκλογές βλάπτουν το συμφέρον της χώρας. Ακούστηκε ότι καμαρώνεται για τις δημοσκοπήσεις. Πρώτον οι δημοκρατίες δεν κυβερνώνται από τις δημοσκοπήσεις αλλά από τις εκλογές και θα γίνουν όταν προβλέπει το Σύνταγμα. Μην προεξοφλείται την ψήφο του λαού, είναι αλαζονικό. Όταν η χώρα βγαίνει από την κρίση και έχει μπροστά της μόνο καλά γι αυτό βιάζεστε να γίνουν εκλογές. Είσασταν αντίθετοι και υπονομευτικοί σε όλα».
Τσίπρας: τελειώνει ο χρόνος σας
Άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν την έναρξη των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου, όπως είπε, «η νέα κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή, να διαχειριστεί τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «τον πολυπόθητο αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν θα τον δείτε ούτε με τα κυάλια» και πρόσθεσε: «Φανείτε θαρραλέοι. Σήμερα θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τους 180. Προχωρήστε συντεταγμένα και ομαλά στη λαϊκή ετυμηγορία».
Επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για «ευρεία συναίνεση στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ώρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Οι αναφορές του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Έβλαψε τα πάντα. Υπονόμευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιτυχή διαπραγμάτευση»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να παραμείνει στην «καρέκλα της εξουσίας για τέσσερις μήνες τουλάχιστον, με πρακτικές του 1965». Εκτίμησε ότι «συναίνεση 180 βουλευτών δεν μπορεί να υπάρξει» ενώ, απευθυνόμενος προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, είπε: «Συναίνεση από την παρούσα Βουλή θα είναι ισοδύναμη με συναίνεση για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων. Θαρρώ πως, όποιος θέλει να δώσει τέτοιου είδους συναίνεση, θα έχει το θάρρος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα».
«Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις κυβερνητικές καρέκλες. Μπορεί η χωρά να εχει μέλλον και χωρίς εσάς» είπε, για να προσθέσει: «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία σας να χειριστείτε τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας. Ακόμα και αυτοί που θα σας ψηφίσουν, σας ζητούν κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Με ποιον; Με το "δαίμονα" ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εσάς στο τιμόνι. Πώς εσείς θα πάτε να διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό, όταν από το εσωτερικό του εσωτερικού σας αμφισβητήστε. Όταν δεν έχετε πλατιά κοινωνική συμμαχία για διαπραγμάτευση -και το γνωρίζουν έξω ότι είστε κυβέρνηση και πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης το Φεβρουάριο του 2015-πώς θα έχετε διαπραγματευτικό κύρος;».
Αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για έξοδο από τα Μνημόνια, λέγοντας ότι «το προσχέδιο προϋπολογισμού δεν σηματοδοτεί την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά τα μετατρέπει από σύμβαση ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου... Δεν υπάρχουν δύο μέρη στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν διαφωνείτε με την κυρία Μέρκελ. Μερκελ και Σαμαράς είναι σε πλήρη συμφωνία… Προσπαθείτε στην αγωνία σας με την πρόταση εμπιστοσύνης να παίξετε τα ρέστα σας, αλλά χωρίς να το καταλαβαίνετε, είναι η ενέργειά σας που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου