Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Βρέθηκε υπόγειος «τάφος» 8,40 τ.μ.




Νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού


Πώς συνεχίζονται οι εργασίες στον Τύμβο Καστά - Εντοπίστηκε, σε καλή κατάσταση, και το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο

Η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου), διαπιστώθηκε κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου, όπου επικεντρώνεται τα τελευταία 24ωρα το ανασκαφικό έργο στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.



Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε μαρμάρινο θυρόφυλλο, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμιση τόνου, σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα. Η απομάκρυνση του θυρόφυλλου από το σημείο, όπου βρέθηκε, επιχειρείται σήμερα.

Η ανασκαφή έχει προχωρήσει σε βάθος περίπου 1,40 μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στον λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:

1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος κερματισμένος σχιστόλιθος.

2. Κατά την ανασκαφή διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους.



Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση.

Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.



Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των
πλαϊνών τοίχων.

5. Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί
αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6. Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

ΚΥΝΙΚΟΣ31/10/201416:38 Είναι καταπληκτικό το πόσο άμυαλοι μπορεί να'ναι οι διάφοροι πανεπιστημιακοί.Δηλαδή έστω ότι λόγω μέτριας ευφυϊας δεν μπορείς να καταλάβεις ότι οι διάφορες κατηγοριοποιήσεις είναι μεταγενέστερη ανθρώπινη επινόηση για λόγους συστηματοποίησης και μελέτης και όχι νόμοι τους οποίους έπρεπε υποχρεωτικά να ακολουθούν σε απόλυτο βαθμό αυτοί που μελετάς -φαίνεται δεν ειδοποίησε κάποιος το Δεινοκράτη ότι αφού φτιάχνει "μακεδονικό τάφο" πρέπει σώνει και καλά να βάλει 2 θαλάμους και τέλος για να μην εκφεύγει των προτύπων του Θέμελη ή της Παλλαγγιάς. Έστω επίσης ότι δεν διαθέτεις και τη διακριτικότητα και τη σοφία να περιμένεις να ολοκληρωθεί η ανασκαφή για να εκτιμήσεις ως "επιστήμων" τα δεδομένα αντί να κοπανάς προβλέψεις εξ αποστάσεως χωρίς την παραμικρή πρόνοια να φυλάξεις τα ρούχα σου. Μα βρε κουτορνίθια δεν αναρωτιέστε αν είναι δυνατόν να έχει γίνει τέτοιο ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ τζέρτζελο με μια ανασκαφή να έχει αποκτήσει εκπρόσωπο τύπου, το ΓΓ γραμματέα του ΥΠΠΟ να έχει εγκατασταθεί μονίμως εκεί πάνω, τον πρωθυπουργό να έχει κηρύξει επίσημη έναρξη εισόδου στον τάφο, χωρίς να είναι απολύτως βέβαιοι όλοι αυτοί ότι οι προσδοκίες που θα δημιουργήσουν στον κόσμο θα επαληθευτούν; Δεν είναι λογικό ότι η Περιστέρη μετά τα γαιοσκαναρίσματα του 2013 -που δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα, γιατί άραγε;- θα έκανε και κάποια έρευνα για ύπαρξη μετάλλων με ειδικούς ανιχνευτές και μετά θα πήγε στο Σαμαρά να του πει το και το; Αμ το άλλο, δεν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι δυνατόν η Περιστέρη να πέφτει μέσα σε προβλέψεις που έμοιαζαν εξαιρετικά απίθανες; Πώς ήξερε και έλεγε ότι θα βρει τα κεφάλια των Σφιγγών μέσα στο χώμα; Πώς έλεγε με βεβαιότητα ότι δεν έχει συληθεί το μνημείο ενώ όλα, όσα δημοσιοποιούντο, έδειχναν το αντίθετο; Κληρονομικό χάρισμα είχε ή διάβαζε το γιαούρτι; Απίστευτο πραγματικά πόσο κοροϊδάρες έπιασε τους καθηγητάδες.Τείνω να πιστέψω ότι επίτηδες βγήκε τόσο απαισιόδοξη ανακοίνωση την Τρίτη, για να τους στήσει δόκανα.
Απάντηση
Bill31/10/201416:16Η άποψη που διαβάσω στο διαδίκτυο και από ότι γνωρίζω με τη κοινή λογική είναι η εξής: Δεν πρόκειται για τάφο αλλά για ναό καθώς στην αρχαία ελλάδα ψηφιδωτά είχαν μόνο οι ναοί, αρχαίες αγορές κ.α. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει νεκρός μέσα υπάρχει. Είναι ναός μεγάλης σημασίας και το ψηφιδωτό σχετίζεται με την αρχαία ελληνική θρησκεία όπως τα μυστήρια του Διονύσου.Πάντοτε τέτοιου είδους ψηφιδωτά 'λένε' και συμβολίζουν αυτά που είναι γραμμένα στα Ιερά Κείμενα. Το θέμα είναι τι συμβολίζει εδώ η αρπαγή της Περσεφόνης στις πύλες του κάτω Κόσμου τι θέλει να δείξει. 'Ισως η αποκρυπτογράφηση του ψηφιδωτού να είναι το κλειδί του μυστηρίου. Τον ναό τον έθαψαν οι ίδιοι Μακεδόνες για να τον προστατέψουν από τη Ρώμη.
Απάντηση
Μελετητής31/10/201416:16Σας γράφω τόσο καιρο σκάψτε προς τα κάτω. ΕΛΕΟΣ
Απάντηση
Κωστας Αφυτος31/10/201416:14Είναι του Μ.Α. και είναι ασύλητος. Θα παθουμε πλακα με αυτά που θα δουμε. Παλατι και Ναος υπαρχουν μεσα.
Απάντηση
Ολγα31/10/201415:41Ο ταφος ειναι συλημενος,ειναι της μετα ων Διαδοχων εποχης,πιο πιθανον Ρωμαικος,και οι πορολιθοι που βρεθηκαν ειναι για στηριξη του 3ου θαλαμου,η ανασκαφη εχει τελειωσει δεν θα βρεθει τιποτε αλλο μεσα δυστυχως
Απάντηση
Π.Α.31/10/201415:39η κ Περιστέρη... επειδή μάλλον ξέρει τι θα βρει στη συνέχεια ,αφού είναι μέσα στην ανασκαφή, αφήνει πρώτα κάποιους να βγουν και να εκτεθούν μόνοι τους δημόσια - είτε γιατί είναι ξερόλες και " ειδικοί είτε γιατί επιθυμούν λίγα λεπτά δημοσιότητας- και μετά ανακοινώνει αυτά που θέλει στέλνοντας τους έτσι ...σπίτι τους ! ...τελικά τι υπάρχει ή υπήρχε εκεί , κανένας ακόμα δεν μπορεί να ξέρει , αν δεν πάει εκεί να σκάψει ο ίδιος !!
Απάντηση
amerikanos31/10/201415:37παμε ενα στοιχημα οτι τον λακκο τον εσκαβαν τυμβοροιχοι για να βρουνε τιποτα αλλα αρχαια ??? η σπασμενη πορτα διεχνει οτι εγινα ΑΓΡΙΟ ΝΤΟΥ και οτι μαλλον χυλοσαν οτι εβρισκαν ....... για φαντασουν να βρουν και καμια επιγραφει του στυλ περαααμε πρωτοι μακακες .......
Απάντηση
giannhs31/10/201415:36plaka mas kanoyn ta paidia, eki mesa mono o marantona den mpike, o mitsotakis mpike kamia 10aria fores, kai h giagia moy kamia 20aria kala poy afisan kai tin amoyda re gia ti lalakes mas pernan
Απάντηση
Νέμο @Κλασσικά Ασπρόμαυρα31/10/201415:35Τι έγινε???? Ακόμα μαρμελάδα βιολογική τρως????...... Μούγκα τώρα έεεεε!!!!...... ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΝΕΣ και μην τα ρίχνεις στο Πρώτο Θέμα σαν την άλλη φορά. Μια χαρά καλύπτουν τα γεγονότα, δεν σου φταίνε οι αρθρογράφοι για τις ξύλινες πόρτες που ήταν μαρμάρινες, ούτε αν εσύ φαντάζεσαι επέλαση 200 εξαγριωμένων στο μνημείο................. ΥΓ: Για πολλοστή φορά: ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ, ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ.... ΑΣΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΤΕΛΙΚΑ!!! Ανεξαρτήτως του τι ακόμα θα βρεθεί ή αν έχει συληθεί ή για ποιόν άνθρωπο ή σκοπό έγινε, το μνημείο είναι από μόνο του εξαιρετικά σημαντικό!!!! Επίσης ΜΗΝ πολιτικοποιείς (και δυστυχώς δεν είσαι ο μόνος...) το μνημείο. Δεν μας νοιάζει ο Σαμαροβενιζέλος, ο Τσίπρας ή το ΠΑΣΟΚ του 1981 στο θέμα αυτό..... Αλλιώς.... συνέχισε να μας ψυχαγωγείς με τους 540 (ΛΑΘΟΣ 200 και πάνω) εξαγριωμένους επιτιθέμενους..... Βγάλε νέο τεύχος Κλασσικών Ασπρόμαυρων, γελάμε............................. ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΩ ΤΙ ΕΛΕΓΕΣ ΠΡΟΧΘΕΣ (Τα λάθη εμφια κλπ. δικά σου): "Που είναι τώρα κάτι τρολάκια αΝΕΜΟνες που τρόλιαζαν ασυστόλως και μιλούσαν για άσχετους που κάνουν σχόλια; Άνθρακας ο θησαυρός; Τι έπρεπε να γίνει για να καταλάβετε ότι παίζαν παιχνίδια για ψήφους και για να πέσει στα μαλακά ο εμφια; Και εσείς ψευτοελληναράδες τι απογοητεύεστε; Περιμένατε κάτι καλύτερο; Μια χαρά είναι το μνημείο αυτό έλεγα τόσο καιρό και με λέγανε ανθέλληνα......." ...............Επίσης: "Το μονο μου λαθος ηταν οτι ειπα οτι εκανα λαθος. Το αρθρο δεν εγραφε αν η πορτα ειναι ξυλινη ή μαρμαρινη στην αρχη και ειπα αν ειναι ξυλινη θα ειχε αποικοδομηθει (σωστο). Φαε μαρμελαδα τωρα και περιμενε τους ειδικους, γραφεις και sic στο τρολιαζα κακομοιρη..." ............ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ "ΤΡΟΛΙΑΖΕΙ".....
Απάντηση
ANTIFA31/10/201415:35Ante epitelous, pote tha vgei o megas alekos epo ton tafo na isyxasoyme..
Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν
* Υποχρεωτικά πεδία
Το protothema.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου