Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Σήμερα η πιο κρίσιμη ημέρα: Τελευταία κίνηση του Τσίπρα για συμφωνία



Παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο το πιθανότερο σενάριο


Με νέες προτάσεις ανά χείρας ο πρωθυπουργός - Σκοπίμως δεν τις απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες από το βράδυ της Κυριακής - Στις 11:45 o πρωθυπουργός συναντάται με τον Γιούνκερ - Στις 12 η συνάντηση με Λαγκάρντ, Κερέ, Ντάισελμπλουμ - Στις 19:30 «βλέπει» Τουσκ - Στις 20:00 η Σύνοδος Κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να εξασφαλίσει μία συμφωνία με τους δανειστές: Είναι διατεθειμένος να παρουσιάσει νέα, έστω και επώδυνα μέτρα, ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο πιέζεται από τους δανειστές, αλλά υπό έναν όρο: η συμφωνία θα έχει σοβαρά στοιχεία βιωσιμότητας, θα μπορεί να σταθεροποιεί δηλαδή και να δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία για να βγει από την κρίση μεσοπρόθεσμα. Άρα, κατά την ελληνική πλευρά πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή, ισχυρή δέσμευση για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο.



Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν, με αφορμή και την γκρίνια που υπήρξε χθες βράδυ από την Κομισιόν ότι δεν πήρε τις νέες προτάσεις, πως ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία θα καταθέσουν τις νέες ιδέες μόνο εάν βρουν πρόσφορο έδαφος για τις δύο προϋποθέσεις. Με βάση αυτή την τακτική το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να μην στείλει από χθες κάποιο νέο σχέδιο, αλλά να το «αναπτύξει» στις σημερινές κρίσιμες συναντήσεις και συσκέψεις, στις οποίες θα μετέχει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, καθώς συνεδριάζει και το Eurogroup.

Η σύγχυση πάντως που υπήρξε χθες βράδυ για το εάν έχει αποστείλει η όχι η Αθήνα το νέο σχέδιο επιτάθηκε και από το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε κάποια στιγμή πως έχει λάβει τις ελληνικές προτάσεις και μάλιστα πρόσθεσε ότι ίσως κάποιες χώρες να έχουν αντίτυπο. Το πιθανότερο, εκτιμούν πηγές κοντά στην κυβέρνηση, είναι να ενημερώθηκε για τις προθέσεις και τις νέες ιδέες της Αθήνας ο Γάλλος πρόεδρος, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ κατευθείαν από τον κ. Τσίπρα κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί τους ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στη βούληση των δύο ηγετών, δηλαδή τον γαλλογερμανικό άξονα, για την επίτευξη μίας πολιτικής λύσης και εκτιμά ότι αυτή η βούληση θα υπερισχύσει όλων των άλλων δυνάμεων, που δρουν στην ευρωζώνη ενάντια σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Μάλιστα ο πρωθυπουργός φαίνεται σε αυτή τη φάση να αξιοποιεί και την ανησυχία ιταλών και Ισπανών, που πιέζουν να δοθεί μία λύση, καθώς τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να εκτινάξει και τα δικά τους επιτόκια δανεισμού.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει τις ακόλουθες συναντήσεις:

- 11:45 Συνάντηση με πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ

- 12:00 Συνάντηση που διοργανώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι:
Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ
Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup

- 19:30 Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

- 20:00 Άτυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.

Πάντως είναι ακόμη αβέβαιο τι θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup, στη συνεδρίαση που θα ακολουθήσει στις 13:30. Έτσι κι αλλιώς η Αθήνα θεωρεί αυτή τη συνεδρίαση αποτέλεσμα των πιέσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μία προσπάθεια των σκληρών της ευρωζώνης να σαμποτάρουν μία βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει δρομολογηθεί μία φόρμουλα συμφωνία, που θα προβλέπει εξάμηνη παράταση – δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο – με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός, πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος ύψους 0,8% και ρητή δέσμευση για το χρέος. Παράγοντες που έχουν γνώση των όσων συζητούνται λένε ότι η συμφωνία θα επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να βγει από τη διαπραγμάτευση με απώλειες, που θα είναι όμως διαχειρίσιμες πολιτικά, έστω κι αν απογοητεύσει ένα μέρος της εκλογικής του βάσης.

Η εξάμηνη, όπως και οποιασδήποτε διάρκειας παράταση της δανειακής σύμβασης, δεν είναι η πρώτη επιλογή της Αθήνας και εξαρτάται από τους όρους που θα τη συνοδεύουν. Φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλύτερο και μάλλον δεν έχει το περιθώριο να την απορρίψει από τη στιγμή που θα έχει κάποιες ελάχιστες εγγυήσεις για τα θέματα που την απασχολούν (χρέος και ανάπτυξη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου