Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Αρχίζει το πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα



Από στιγμή σε στιγμή στις Βρυξέλλες


Βαρουφάκης και Τσακαλώτος εκπροσωπoύν την ελληνική πλευρά - Καταφθάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - Μεγάλη νύχτα προέβλεψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόφσκις - Παρών ήδη ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ

Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η έναρξη του πιο κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση που προγραμματίστηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα, μετά την έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, αναμένεται να λάβει την σχετική εισήγηση από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ώστε να εγκρίνει την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.



Τα πράγματα, μετά την σημερινή νέα πρόταση των δανειστών, που απορρίπτει η ελληνική πλευρά και μάλιστα χαρακτηρίζει «Αρμαγεδδώνα», έχουν λάβει δραματική τροπή, ενώ περίπου στις 20:30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών.  Για το λόγο αυτό, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών καθυστερεί να ξεκινήσει, αν και ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος.

Εκ μέρους της Ελλάδας στην σημερινή συνεδρίαση παραβρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως συνέβη και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφκσις προσερχόμενος επεσήμανε πως είναι αναγκαία μια συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ προέβλεψε «μεγάλη νύχτα», αν και την ίδια ώρα ανώνυμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έλεγαν στους ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου στις Βρυξέλλες πως η συνεδρίαση θα είναι σύντομη, καθώς δεν υπάρχει καν, ώστε να συζητηθεί από τους υπουργούς, η αξιολόγηση των θεσμών.

Στο ίδιο κλίμα ο Φινλανδός υπουργός Άλεξ Στουμπ, που μπαίνοντας δήλωσε πως «θα είναι έκπληξη» για εκείνον εάν έχει αποτέλεσμα το αποψινό Eurogroup.

Ήδη στον χώρο της συνεδρίασης έχουν προσέλθει ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν και ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Στο Eurogroup έφτασε και ο Βέλγος υπουργός Γιόχαν Βαν Οβερτβέλντ που δήλωσε πως «θέλουμε καλή συμφωνία για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη» και «θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι οι θεσμοί», προσθέτοντας πως πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και μετά να ασκηθεί κριτική.

Στο χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup βρίσκονται ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου