Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΦΠΑ: Το 23% βάζει «φωτιά» σε τρόφιμα, εισιτήρια, δίδακτρα και διακοπές



Όλεθρος στην αγορά και τα νοικοκυριά



Ακριβότερες οι διαδρομές με ταξί - Στον υψηλό συντελεστή ό,τι σερβίρεται σε εστιατόρια, ταβέρνες, κυλικεία - Στο 13% η διαμονή σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ κτλ. - 1.500 ευρώ τον χρόνο χάνουν από τα νέα μέτρα μισθωτοί και συνταξιούχοι - Τι αλλάζει στις συντάξεις - Πόσο επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις

Μια μικρή πρόγευση όσων θα επακολουθήσουν αποτελεί ο ατελείωτος κατάλογος των νέων μέτρων που συνοδεύουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το τρίτο μνημόνιο των 85 δισ. ευρώ έως το 2018. 


Ο λογαριασμός των μέτρων που ψηφίστηκε αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, αλλά αυτά είναι μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση τα προσφέρει απλά ως ένδειξη καλής θέλησης προς τους δανειστές για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο τριετές πρόγραμμα λιτότητας. Η απαρίθμηση των μέτρων προκαλεί ίλιγγο. Ανατιμήσεις-φωτιά στα περισσότερα είδη διατροφής (είτε για τη λιανική είτε για τα εστιατόρια), στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στους καφέδες και τα αφεψήματα, στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, στα τιμολόγια των μέσων μεταφοράς, στα τιμολόγια επισκευής και συντήρησης σπιτιών, ρούχων, υποδημάτων και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών είναι μερικά ενδεικτικά μέτρα από τις νέες ρυθμίσεις. Οι μεγάλες αλλαγές που θα ζήσει η χώρα από τη Δευτέρα, όπως αποτυπώνονται στον νόμο που ψηφίστηκε, είναι:

Νέος ΦΠΑ (για έσοδα 2 δισ. €)

Από σήμερα Δευτέρα, κιόλας, εκατοντάδες βασικά είδη διαβίωσης θα μεταφερθούν από το 13% στο 23%, με συνέπεια οι τιμές τους να αυξηθούν κατά 9%. Ο χαμηλός συντελεστής 6,5% μειώνεται πάντως σε 6% (για φάρμακα, εισιτήρια θεάτρων, εκδόσεις βιβλίων κ.λπ.).

- Τρόφιμα: Στα είδη διατροφής που μετατάσσονται άμεσα από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

μοσχαρίσιο κρέας, ζάχαρη, ξίδι, αλάτι, ρίγανη, καφές, κακάο, αλλαντικά, ζαχαρώδη και ζαχαρωτά, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, τσίχλες, κράκερ, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί τοστ, φρυγανιές-παξιμάδια, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, λιπαρές ουσίες (μαργαρίνες κ.λπ.), κονσέρβες, τοματοπολτοί, αναψυκτικά χυμοί και ποτά, όλα τα μαγειρεμένα φαγητά και λοιπά είδη που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, κυλικεία, φαστφουντάδικα και καντίνες.

- Υπηρεσίες: Χιλιάδες επιχειρήσεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες μετατάσσονται ξαφνικά από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%:

- Υπηρεσίες μεταφοράς (ταξί, πούλμαν, φορτηγά Δ.Χ.), ανθοπωλεία, νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, κινηματογράφοι, συναυλίες κ.λπ. (όχι τα θέατρα), συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες, παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί, ελαιοχρωματιστές κ.ά.), παροχής υπηρεσιών επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών, ενδυμάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης.

- Εισιτήρια: Στο 23% μετατάσσονται τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως υπεραστικών λεωφορείων, πλοίων, αεροπλάνων. Οι δραστηριότητες αυτές ασκούνται από ιδιώτες. Δεν αποκλείεται να σημειωθούν ανατιμήσεις και στα εισιτήρια των κρατικών αστικών λεωφορείων και τρένων.

- Δίδακτρα φροντιστηρίων: Ιδιωτικά φροντιστήρια μαθημάτων και κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών-ηλεκτρονικών υπολογιστών θα επιβαρύνουν τα δίδακτρα με ΦΠΑ 23%, ενώ μέχρι τώρα απαλλάσσονταν.

- Ξενοδοχεία: Από 1/10/2015 η διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις κ.λπ. θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ 13% αντί 6,5% που ήταν έως σήμερα.

- Αγρότες: Σημαντική επιβάρυνση στο κόστος της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθώς από τις 20 Ιουλίου ακριβαίνουν κατά 9% (με ΦΠΑ 23% αντί 13%) λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόροι για καλλιέργειες, ζώντα ζώα (άλογα, βοοειδή, αιγοπρόβατα κ.λπ.).

- Νησιά του Αιγαίου: Από 1/10/2015 οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται σε 6%, 13% και 23% (αντί 5%, 9% και 16% που ισχύει σήμερα) στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη κ.ά. Από 1/6/2016 θα αυξηθεί και στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Μέχρι 31/12/2016 δεν θα αλλάξουν οι συντελεστές για τα ακριτικά νησιά.

- Επιχειρήσεις: Ξεκινά άμεσα η παρακράτηση του ΦΠΑ από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες θα αποδίδουν απευθείας στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Εκτακτες εισφορές (για έσοδα 820 εκατ. €)

-  Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης διατηρείται και αυξάνεται για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά, με βάση το ατομικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

-  Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13%. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που δηλώνονται από φέτος. Για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά. Η διαφορά που θα προκύψει θα καταβληθεί μέσα στις προβλεπόμενες τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος. Εξαιρούνται ιστιοφόρα και καΐκια.




Φόροι στις επιχειρήσεις (για έσοδα 800 εκατ. €)

1. Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Επιβάλλεται φόρος στα ασφάλιστρα ως εξής:

-  20% επί των ασφαλίστρων κλάδου πυρός

-  4% επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής

- 15% επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων

Διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων για τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα ζωής εφόσον τα συναπτόμενα συμβόλαια είναι διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών.

2. Αυξάνεται από 26% σε 29% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Α’ κατηγορίας). Οι διατάξεις ισχύουν για τα κέρδη από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Δεν επιβάλλονται αναδρομικά για εισοδήματα 2014. Από τα φετινά έσοδα (που θα φορολογηθούν το 2016) αυξάνεται από 80% σε 100% το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

3. Για τις προσωπικές εταιρείες αυξάνεται από 55% σε 75% το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, αλλά η αύξηση αυτή αφορά μόνο στα έσοδα του 2015, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν γίνει τροποποίηση της επίμαχης διάταξης, στα έσοδα του 2016 η προκαταβολή φόρου θα επανέλθει στο 55%.

Συντάξεις (για έσοδα 1 δισ. €)

1. Στους συνταξιοδοτούμενους όλων των ασφαλιστικών ταμείων μετά τις 30/6/2015 χορηγείται σύνταξη που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές. Το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο) χορηγείται μόνον μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους.

2. Από 1/1/2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλα τα Ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα.

3. Παγώνει έως και τις 31/12/2021 η εγγυημένη κρατική επιχορήγηση προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

4. Από την 1/7/2015 οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης όλων των φορέων κύριας ασφάλισης αυξάνονται από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις. Από την ίδια ημερομηνία επιβάλλεται η εισφορά 6% και σε όλες τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

1.500€ τον χρόνο χάνουν από τα νέα μέτρα μισθωτοί και συνταξιούχοι

Πάνω από 1.500 ευρώ τον χρόνο χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Η αύξηση του ΦΠΑ και των κρατήσεων τρώνε συνολικά τη 12η σύνταξη, αλλά και μία ακόμα κύρια σύνταξη.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή γιατί μέχρι τον Αύγουστο θα έρθει το πραγματικό μνημόνιο που θα αλλάζει τα πάντα σε συντάξεις, εργασιακά, κλειστά επαγγέλματα και φορολογία.  Σαφές δείγμα γραφής για το τι περιμένει τους συνταξιούχους έδωσε ήδη η κυβέρνηση, η οποία παγώνει την κρατική συμμετοχή και πετσοκόβει άμεσα ακόμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Σειρά παίρνουν τις επόμενες ημέρες οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δανειολήπτες, με πειθαρχικές διώξεις και κατασχέσεις-εξπρές αντίστοιχα.

Το νέο μνημόνιο θα είναι το πιο σκληρό απ’ όλα, αφού μετά από μια εξαετία αλλεπάλληλων φορολογικών επιδρομών οι αποκαμωμένοι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις καλούνται και πάλι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν έναν λογαριασμό 5 δισ. ευρώ. Ειδικά οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου θα δουν από αύριο κιόλας τις τιμές σε βασικά τρόφιμα και είδη διαβίωσης να εκτινάσσονται στα ύψη, αφού μέχρι τώρα φορολογούνταν με 9% και πλέον θα φορολογούνται με 23% ΦΠΑ!

 Αγνωστο παραμένει όμως κι αν αυτά τα μέτρα θα φανούν επαρκή για να αποφευχθούν και νέα επαχθέστερα στη συνέχεια.

Από εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα λιτότητας και ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο», το νέο μνημόνιο θα έχει την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. που, πέραν της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, είχε δεσμευτεί προεκλογικά και για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους. Υπόσχεση που την περιέλαβε και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Η χορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ μηνιαίως θα είχε κόστος 575 εκατ. ευρώ (με βάση την κοστολόγηση που είχε γίνει από το υπουργείο Οικονομικών στις 16/9/2014).

 Από τότε μέχρι σήμερα όμως η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε. Μεσολάβησαν οι εκλογές που λόγω της αβεβαιότητας, της κρίσης εμπιστοσύνης, της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, του εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού, της εσωτερικής στάσης πληρωμών και, τελευταία, του κλεισίματος των τραπεζών και της επιβολής ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls) έχουν επιδεινώσει δραματικά την οικονομία. Από ανάπτυξη 2,9% και αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 22,6% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός 2015 οδηγούμαστε σε ύφεση 3%-4% και αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, για κάθε 15 ημέρες που μένουν κλειστές οι τράπεζες χάνεται περίπου 1% του ΑΕΠ!  Ετσι, τελικά, όχι μόνο δεν θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη, αλλά θα εφαρμοστεί και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και με την αύξηση του ΦΠΑ και των εισφορών θα χαθεί όλη η 12η ενώ πριονίζεται και η μισή από την 11η σύνταξη!

Πώς γίνεται αυτό;

- Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιοδικής έκδοσης του υπουργείου Εργασίας - Σύστημα «Ηλιος», η μέση προ φόρων (αλλά μετά τις κρατήσεις) σύνταξη στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 834 ευρώ (665,36 η μέση κύρια και 168,64 μέση επικουρική σύνταξη).

- Η τελική ιδιωτική κατανάλωση το α’ τρίμηνο του 2015 ανήλθε σε 71,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα η οριακή ροπή για κατανάλωση ενός μέσου συνταξιούχου που παίρνει μόνο τα 834 ευρώ τον μήνα είναι υψηλότερη. Αλλά και έστω, για τις ανάγκες του παραδείγματος, ότι για τους συνταξιούχους είναι 71,2% και όχι μεγαλύτερη.

- Ετσι, μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει 1.248 ευρώ τον χρόνο ή 104 ευρώ τον μήνα.

- Με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα επιδιώκεται να εξοικονομηθούν 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, που θα προέλθουν από την αύξηση του ΦΠΑ, ενώ προβλέπεται και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης από το 4% στο 6% για τις κύριες συντάξεις και η επέκταση του 6% στις επικουρικές που μέχρι σήμερα δεν επιβαρύνονταν με αυτή την κράτηση.

- Με τον τρόπο αυτό το ποσό που θα χάσει ο μέσος συνταξιούχος θα αντιστοιχεί σε 1.530 ευρώ σε ετήσια βάση ή 127,50 ευρώ τον μήνα.

- Ετσι, η αύξηση του ΦΠΑ και των κρατήσεων θα καταπιεί τη 12η σύνταξη των 834 ευρώ και θα ροκανίσει και άλλα 694 ευρώ, δηλαδή και την 11η κύρια σύνταξη (θα του μείνει η επικουρική για να κάνει Χριστούγεννα)!

- Απώλεια 1.530 ευρώ για μέση ετήσια σύνταξη των 10.006 ευρώ σημαίνει πως θα χάσει εμμέσως 15,3% ετησίως.




23% στα μπάνια του λαού

Μεγάλη είναι η αύξηση και του κόστους του τουριστικού πακέτου της χώρας, λόγω της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και της σταδιακής κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.

Για επτά διανυκτερεύσεις σε ένα ξενοδοχείο της Ρόδου που τιμάται σήμερα στα 100 ευρώ ημερησίως ο επισκέπτης του νησιού καταβάλλει 700 ευρώ. Με τη μετάταξη των ξενοδοχείων από το 5% (που είναι ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά) στο 9% (που είναι ο μεσαίος συντελεστής στα νησιά) ο πελάτης θα κληθεί να πληρώσει 726 ευρώ, δηλαδή 26 ευρώ περισσότερα. Από τον ερχόμενο Οκτώβριο που θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών τα ξενοδοχεία θα υπάγονται στο 13%. Ετσι ο πελάτης του ξενοδοχείου του παραπάνω παραδείγματος θα κληθεί να πληρώσει 753 ευρώ, δηλαδή 53 ευρώ περισσότερα. Πρόκειται για μια αύξηση του κόστους του ξενοδοχειακού πακέτου κατά 7,5%.

Η αύξηση του ΦΠΑ

Αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι επιπτώσεις για όλους τους φορολογουμένους, είτε έχουν χαμηλό εισόδημα (μέσω της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ) είτε κρατάνε ένα μεσαίο ή υψηλότερο εισόδημα (μέσω της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης).
Ο μεγαλύτερος λογαριασμός των φορολογικών μέτρων είναι αυτός της «μεταρρύθμισης» του ΦΠΑ με τη μαζική μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου ανεβάζει τον λογαριασμό στα 2,39 δισ. ευρώ ετησίως. Πέρυσι είχαν εισπραχθεί από ΦΠΑ 13,61 δισ. ευρώ φόροι, άρα η ετήσια αύξηση φτάνει στα 17,5%!  Το κόστος αυτό θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους, καθώς ο ΦΠΑ είναι ένας έμμεσος φόρος που πέφτει τυφλά πάνω στα εισοδήματα όσο μικρά ή μεγάλα είναι (και όσο πιο μικρά τόσο πιο ανελαστικές είναι οι δαπάνες).

Με τις αλλαγές στον ΦΠΑ: 

- Αυξάνεται από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ σε κάθε είδους εισιτήρια μεταφοράς προσώπων και στα ταξί. Για ένα εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών της Αττικής που σήμερα τιμάται 1,20 ευρώ, η μετάταξη σε υψηλότερο συντελεστή συνεπάγεται αύξηση 0,10 ευρώ, δηλαδή στα 1,30 ευρώ.

- Αυξάνεται από 0% σε 23% ο ΦΠΑ στα φροντιστήρια και τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και υπολογιστών.

- Αυξάνεται από 13% σε 23% ο ΦΠΑ σε παξιμάδια, φρυγανιές, ζάχαρη, φυτικά έλαια και βούτυρα.

- Αυξάνεται στο 23% και το μοσχαρίσιο κρέας από τον χασάπη.

- Αυξάνεται από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ στα εστιατόρια και τις ταβέρνες.

- Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ και τα τουριστικά καταλύματα, από το 6,5% στο 13%.

- Μειώνεται ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% σε 6%, όπου θα εξακολουθήσουν να υπάγονται τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

- Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 13% σε 23% για μια σειρά από μη βασικά τρόφιμα, όπως τα αλλαντικά, τα παράγωγα δημητριακών, το γιαούρτι στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη ή φρούτα, το τριμμένο τυρί, ο καφές, το τσάι κ.ά.

 Το μεγάλο σοκ όμως έρχεται στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου όπου καταργούνται από την 1η Οκτωβρίου 2015 οι εκπτώσεις 30% στους συντελεστές ΦΠΑ. Για τα λιγότερο ανεπτυγμένα καταργούνται από την 1η Ιουνίου του 2016, ενώ για τα απομακρυσμένα διατηρούνται.
Οι υφιστάμενοι συντελεστές 5%, 9% και 16% αυξάνονται από τον Οκτώβριο σε 6%, 13% και 23% αντίστοιχα. Το συγκεκριμένο μέτρο θα επιφέρει αυξήσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά.

Για παράδειγμα:

Αν μια τετραμελής οικογένεια δαπανά για αλλαντικά, φρυγανιές, τυρί τριμμένο, ρύζι, γεύματα σε εστιατόρια αλλά και για τις μετακινήσεις της με τις αστικές συγκοινωνίες το ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως, με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις παραπάνω υπηρεσίες και προϊόντα από το 13% στο 23% θα κληθεί να πληρώσει 435 ευρώ, δηλαδή 35 ευρώ περισσότερα τον μήνα ή 420 ευρώ τον χρόνο!

Ακόμα χειρότερα, όμως, αν η τετραμελής αυτή οικογένεια ζει σε ένα τουριστικά ανεπτυγμένο νησί του Αιγαίου (για παράδειγμα στην Πάρο), η επιβάρυνση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, όλα τα παραπάνω προϊόντα και οι υπηρεσίες θα μεταταχθούν από τον Οκτώβριο από το 9%, που είναι σήμερα ο μεσαίος συντελεστής, στο 23%, που είναι ο κανονικός συντελεστής.
Ετσι η τετραμελής οικογένεια που πληρώνει 385 ευρώ σήμερα (λόγω των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου) θα κληθεί να πληρώσει 435 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ περισσότερα τον μήνα ή 600 ευρώ τον χρόνο!


Φόρος πολυτελείας

Αυξάνεται αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014 (φετινό εκκαθαριστικό) από το 10% στο 13% ο συντελεστής του φόρου για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και τις πισίνες. Ακόμη, αναδρομικά και από τα εισοδήματα του 2014 επιβάλλεται φέτος ο φόρος αυτός και στα σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 13% επί του ετήσιου τεκμηρίου.

Για παράδειγμα:

Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του ένα Ι.Χ. 3.700 κυβικών εκατοστών, με πρώτο έτος κυκλοφορίας το 2009. Σήμερα πληρώνει φόρο πολυτελείας ύψους 1.834 ευρώ. Με την αύξηση του φόρου θα κληθεί να πληρώσει 2.384, δηλαδή 550 ευρώ περισσότερα.


Χαριστική βολή στις επιχειρήσεις

Μεγάλες χαμένες και οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες, καθώς θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για να κλείσουν οι τρύπες του Προϋπολογισμού. Νέα βάρη έρχονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αύξηση της προκαταβολής φόρου.

 Την ώρα που όλο και περισσότερα καταστήματα κλείνουν, η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει και άλλους φόρους στις επιχειρήσεις - και ειδικά στις μεγαλύτερες οι οποίες στηρίζουν την απασχόληση με εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Και εδώ η κυβέρνηση υιοθέτησε το χειρότερο σενάριο από όσα κυκλοφορούσαν: ο φορολογικός συντελεστής για τα φετινά κέρδη αυξάνεται από το 26% στο 29% και η προκαταβολή φόρου αυξάνεται από το 80% στο 100%. Ο λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις από αυτές τις επιβαρυντικές αλλαγές προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εισφορά αλληλεγγύης

Ακόμα και όσοι αναγκάζονται να κάνουν δύο δουλειές για να τα φέρουν  βόλτα θα δουν ότι τουλάχιστον οι μισές απολαβές της μιας δουλειάς θα πηγαίνουν στην Εφορία. Με τα νέα δεδομένα αυξάνονται από τα φετινά εισοδήματα οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους φορολογούμενους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης αναμένονται πρόσθετα έσοδα ετησίως ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η επιβάρυνση θα φανεί άμεσα από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου για όσους μισθωτούς ή συνταξιούχους έχουν μηνιαίο καθαρό εισόδημα άνω των περίπου 1.550 ευρώ μέσω της αύξησης της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα φανεί στο εκκαθαριστικό του 2016.



Παράδειγμα: 

Μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ. Με βάση τους σημερινούς συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης επιβαρύνεται ετησίως με 630 ευρώ, δηλαδή 45 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση του συντελεστή της εισφοράς θα επιβαρυνθεί με 900 ευρώ ετησίως ή 64 ευρώ μηνιαίως. Θα χάσει δηλαδή από το μηνιαίο εισόδημά του επιπλέον 19 ευρώ. Στέλεχος επιχείρησης με ετήσιες αποδοχές 80.000 ευρώ επιβαρύνεται σήμερα με ετήσια εισφορά αλληλεγγύης ύψους 1.680 ευρώ. Με τη νέα αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα κληθεί να πληρώσει 3.200 ευρώ, δηλαδή 1.520 ευρώ περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου