Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Συμφωνία: «Λευκός καπνός» από τις Βρυξέλλες



H ιστορική Σύνοδος Κορυφής σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου κατέληξε σε βάση συμφωνίας με την Ελλάδα δίνοντας ένα τέλος στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων - Τσίπρας: Αποτρέψαμε το σχέδιο για χρηματοπιστωτική ασφυξία- Μέρκελ: Θα χρειαστεί πολύς χρόνος - Θα είναι επώδυνη η προσπάθεια.

Μετά από 17 ώρες δραματικών διαπραγματεύσεων, αλλεπάλληλων διακοπών και επιμέρους διαβουλεύσεων η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες έφτασε στο τέλος.
Από το κτήριο των Βρυξελλών βγήκε «λευκός καπνός» κάτι που ανακοίνωσε μέσω του twitter του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk κάνοντας λόγο για ομόφωνη συμφωνία. «Όλοι έτοιμοι να πάμε σε ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ενίσχυση».
Ο πρώτος που έδωσε την είδηση της κατάληξης σε συμφωνία ήταν ο Βέλγος πρωθυπουργός, Charles Michel που έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, την λέξη συμφωνία (agreement).
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε: «Παλέψαμε μέχρι τέλους για μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα, αποτρέψαμε όμως το σχέδιο για χρηματοπιστωτική ασφυξία».
Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα φέρουν υφεσιακές τάσεις και όπως είπε θα είναι δύσκολη η εφαρμογή της συμφωνίας.
Τόνισε όμως ότι παρά τα δύσκολα μέτρα, το Grexit αποτελεί παρελθόν. Τέλος, υποσχέθηκε ότι θα υπάρχει ανακατανομή βαρών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη - Αυτή τη φορά θα πληρώσουν και αυτοί που το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν».

Θα είναι επώδυνη η προσπάθεια υπογραμμίζει η Άνγκελα Μέρκελ
 «Η Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει το κείμενο συμφωνίας πριν από τα υπολοιπα κοινοβούλια. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.
Η καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους. Χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πολύωρη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πρόσθεσε ότι σήμερα το απόγευμα θα συγκληθεί το Eurogroup για την περαιτέρω επεξεργασία της συμφωνίας.
«Οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Όλες οι διαδικασίες, όπως και το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, συνέβαλαν στο να καταστεί αυτό σαφές», πρόσθεσε η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Φρανσουά Ολάντ: Ιστορική Συμφωνία
Ιστορική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θαρραλέα επιλογή του Αλέξη Τσίπρα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτηρίζοντας την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε την έξοδο της Ελλάδας.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ
Ντόναλντ Τουσκ
Ο Donald Tusk παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιοι σκληροί όροι που πρέπει να τηρηθούν, ενώ πρόσθεσε πως οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαιρέτισε την πρόοδο και την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, που βοήθησε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Πέρασε δε την σκυτάλη στο Eurogroup που συνεδριάζει το απόγευμα, και τόνισε πως οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει επειγόντως να συζητήσουν πώς θα βοηθηθεί η Ελλάδα.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Ο Jean-Claude Juncker από την πλευρά του, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε πως η Κομισιόν από την αρχή επέμεινε πως δεν υπάρχει περίπτωση Grexit και δήλωσε ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν έγινε αποδεκτή.
Γέρουν Ντάισελμπλουμ
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, τόνισε ότι η εμπιστοσύνη ήταν ένα πολύ βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις, καθώς και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και ότι από την ελληνική πλευρά, θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο για το σύνολο της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου