Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ψηφίζει ο Καμμένος, ερωτηματικό για Λαφαζάνη, Ζωή, Βαρουφάκη



Κρίσιμη συνεδρίαση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ - Το μεσημέρι η Ολομέλεια


Η συνάντηση του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο φαίνεται να έκαμψε τις αντιστάσεις του κ. Καμμένου – Αναβρασμός στην Αριστερή Πλατφόρμα – Με αγωνία αναμένεται η στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία

Ερωτηματικό αποτελεί η τάση που θα κρατήσουν διάφοροι βουλευτές στην σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Στις 2 το μεσημέρι σήμερα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για να δώσει την έγκριση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτούν με τους δανειστές και εταίρους στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης – δεν θα ψηφίσει αυτή καθαυτή την πρόταση ως νομοσχέδιο η Βουλή, καθώς δεν υπάρχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα προκύψει από τις συζητήσεις του επόμενου διημέρου με τους δανειστές.



Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει τεράστια αναστάτωση και ήδη ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την αντίθεσή του κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου. Ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι η πρόταση αυτή δεν είναι η οφειλόμενη απάντηση στα προβλήματα και δεν δίνει προοπτική. Μέχρι αργά τη νύχτα συνεδρίαζαν τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας για να καθορίσουν τη στάση τους, η οποία θεωρείται κρίσιμη, αφού σε αυτή μετέχουν τέσσερις υπουργοί και αρκετοί βουλευτές.

Τυχόν καταψήφιση από αυτή την πλευρά της συμφωνίας, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης και θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις με επανακαθορισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.



Το ίδιο ισχύει όμως και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, καθώς ο υπουργός Άμυνας, όπως και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ο κ. Λαφαζάνης δηλαδή) δεν υπέγραψαν το κείμενο της ελληνικής πρότασης. Αρχικά επικράτησε μία αναστάτωση και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανιζόταν προβληματισμένος και επιφυλακτικός, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν τίθεται θέμα και ο κ. Καμμένος θα στηρίξει κανονικά την κυβέρνηση. Οι αντιστάσεις κάμφθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκτενή συζήτησή τους για τα νησιά, για τα οποία ο κ. Καμμένος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τέλος δύο ακόμα πρόσωπα προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε χθες μακρά σε διάρκεια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της, ενώ στους απρόβλεπτους συγκαταλέγεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.



Το τοπίο αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» και στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία είναι σε εξέλιξη. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, είναι κλειστή.

Εισάγει η κυβέρνηση στις συναρμόδιες επιτροπές το σχέδιο νόμου με τίτλο «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» που κατέθεσαν o Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας, και Επικρατείας, έχοντας  υπ’ όψιν το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής.

Οι  διαρκείς επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Παραγωγής και Εμπορίου θα επεξεργαστούν  και θα εξετάσουν  σε κοινή συνεδρίαση σήμερα στις 15.00 στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής. Εφόσον γίνει αποδεκτός από τις Επιτροπές ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος εκ μέρους της Κυβέρνησης, ορίζεται προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών η 12η βραδυνή της 10ης Ιουλίου 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου