Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Είχαμε «plan B» με εντολή Τσίπρα



Ομολογία στο CNN


Ο τέως υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το εναλλακτικό σχέδιο δεν αφορούσε έξοδο από το ευρώ - Το περιέγραψε ως «ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη»

Είχαμε «σχέδιο Β», αλλά δεν αφορούσε σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζει τώρα σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που υποστηρίζει πως το μυστηριώδες σχέδιο αυτό αφορούσε σε δημιουργία ονομαστικής ρευστότητας, η οποία θα έδινε στην κυβέρνηση «μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη».



Το σχέδιο αυτό μάλιστα, είχε καταρτίσει η ομάδα του υπουργείου οικονομικών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, «ο οποίος έδωσε εντολή» να συσταθεί το εν λόγω εναλλακτικό πλάνο ακόμη και πριν αναλάβει επίσημα ο κύριος Βαρουφάκης την θέση του υπουργού Οικονομικών: «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε ένα σχέδιο Β. Είχαμε σχέδιο Β. Η επεξεργασία του έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, ο οποίος μας έδωσε εντολή να το συντάξουμε, ακόμη και πριν έρθουμε στο υπουργείο Οικονομικών», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην Κριστιάν Αμανπούρ στο δίκτυο CNN.

«Φυσικά αντιλαμβάνεστε» συνέχισε ο τέως υπουργός Οικονομικών «ότι αυτά τα σχέδια, τα σχέδια Β είναι πάντα εξ ορισμού ατελή» αφού, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, πρέπει να παραμένουν γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων καθώς οποιαδήποτε διαρροή τους καταλήγει να αποτελεί «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

«Το πρόβλημα ήταν ότι όταν οι τράπεζές μας έκλεισαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο Β», αποκάλυψε ο τέως υπουργός και επεξήγησε: «Για να μην γίνει κάποιο λάθος, αυτό δεν ήταν ένα σχέδιο για να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ήταν ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη.»

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις σχολιάζοντας ότι «αυτή τη στιγμή, αυτό που βλέπουμε είναι για ακόμη μια φορά συνέχιση της πολιτικής υποκρισίας και μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον» και εκτίμησε πως «είναι πολύ λογικό, μεγάλο μέρος των συντρόφων [του] στο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούν, γιατί δεν εξελέγησαν προκειμένου να ασκήσουν αυτή την πολιτική που καλούνται να ασκήσουν».

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε εξάλλου ότι δεν αποπέμφθηκε αλλά παραιτήθηκε, επειδή η κυβέρνηση «θα έκανε το αντίθετο από αυτό για το οποίο είχαμε εκλεγεί».

«Έγιναν λάθη, φυσικά και εγώ είμαι υπεύθυνος για πολλά από αυτά, κατά τη διάρκεια των πεντάμηνων πολύ έντονων διαπραγματεύσεων, αλλά από την άλλη είχαμε μια τρόικα δανειστών η οποία δεν ήθελε έναν λογικό, έντιμο και κοινού συμφέροντος συμβιβασμό», υπογράμμισε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία τον Ιανουάριο, μάς αντιμετώπισαν με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε: «Ενδιαφέρονταν περισσότερο να ταπεινώσουν αυτή την κυβέρνηση».

«Ο Τσίπρας ήταν αντιμέτωπος με ένα πολύ δύσκολο δίλημμα. Να αυτοκτονήσει ή να εκτελεστεί» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου