Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΝΔ: Η κούρσα της διαδοχής κρύβει εκπλήξεις



Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή


Περιοδείες για Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, προτεραιότητα στην κοινοβουλευτική μάχη δίνει ο Μεϊμαράκης - Ποια είναι η στρατηγική των τεσσάρων υποψηφίων

Αντί για κούρσα εξπρές, όπως φάνηκε όταν την επομένη της εκλογικής ήττας της Ν.Δ. ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, η αναμέτρηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων στο κόμμα της αξιωματικής μετατρέπεται, πλέον, σε μαραθώνιο που δοκιμάζει τόσο τις αντοχές των ίδιων των επίδοξων ηγετών όσο και την εύθραυστη ενότητα της κεντροδεξιάς παράταξης.



Οι έξι εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) την περασμένη Παρασκευή, ορίστηκε για την 22α Νοεμβρίου και η τυχόν επαναληπτική της, εφόσον δεν συγκεντρώσει κανείς ποσοστό άνω του 50% την πρώτη Κυριακή, μια εβδομάδα αργότερα, στις 29 Νοεμβρίου, θεωρούνται από αρκετούς στη Συγγρού υπερβολικά μεγάλο διάστημα που μπορεί να προσελκύσει περισσότερους φίλους της Ν.Δ. στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία, αλλά, την ίδια ώρα, είναι δυνατόν να λειτουργήσει και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το κλίμα πόλωσης, άλλωστε, που επικράτησε στις τελευταίες συνεδριάσεις της Εφορευτικής (ΚΕΦΕ), ιδίως μετά τη διεύρυνση της σύνθεσής της με τη συμμετοχή σε αυτή και εκπροσώπων από τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων -Αδωνη Γεωργιάδη, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα- προοιωνίζεται μια μάχη πολύ υψηλών τόνων που είναι ανοιχτή σε κάθε είδους εκπλήξεις, τόσο για την τροπή που μπορεί να πάρει ο προεκλογικός αγώνας όσο και για τον τελικό νικητή της κούρσας.

Οι μπλόφες
Οι εκατέρωθεν μπλόφες, εξάλλου, στις οποίες επιδίδονται τα επιτελεία των υποψηφίων, καθώς και οι υπόγειες κόντρες με φήμες, διαδόσεις και υπαινιγμούς, που από πολλές πλευρές έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται, προδιαθέτουν για ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης και οι υποψήφιοι αρχηγοί θα έρχονται αντιμέτωποι είτε στα τηλεοπτικά πλατό, εφόσον τελικώς οργανωθούν τα φημολογούμενα debates, είτε από το βήμα των κομματικών συνδιασκέψεων που προτείνουν να οργανωθούν ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.



Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως «παλιός που είναι αλλιώς» αγγίζει τρυφερά τον νέο -που θέλει να είναι ωραίος- Αδωνη Γεωργιάδη

Ο τρόπος που θα οργανωθεί ο προεκλογικός αγώνας και η μορφή που θα πάρει η αντιπαράθεση ανάμεσα στους υποψηφίους αποτελεί ένα από τα ζητούμενα που θα κληθεί να επιλύσει η ΚΕΦΕ, η οποία χρειάστηκε μία ολόκληρη εβδομάδα για να αποφασίσει την ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας, αφήνοντας, ταυτόχρονα, σε εκκρεμότητα την κρίσιμη παράμετρο που αφορά τη συνδρομή που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι επιλέξουν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα. Ο υφιστάμενος προσανατολισμός είναι για τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος να παραμείνει το ποσό των δύο ευρώ, ενώ έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τη μεταχείριση που πρέπει να επιφυλαχθεί σε όσους δεν έχουν την ιδιότητα του μέλους αλλά, καθώς είναι ανοιχτή η διαδικασία, θα προσέλθουν να εγγραφούν και να ψηφίσουν την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες.


Οι συνδρομές, το κόστος, τα άδεια ταμεία
Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος είναι σταθερά αντίθετος με την καταστατική πρόβλεψη που δίνει δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία σε κάθε πολίτη, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να έχει λόγο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο κάθε περαστικός που δίνει δύο ευρώ», προτείνουν να αυξηθεί -ακόμη και στα 20 ευρώ- το ποσό που θα καταβάλουν όσοι δεν είναι ήδη μέλη της Ν.Δ.

Στην πρόταση του επιτελείου του νυν προέδρου αντιδρούν, ωστόσο, συνεργάτες των άλλων υποψηφίων, καθώς εκτιμούν ότι έτσι θα αποτραπεί η προσέλευση φίλων και ψηφοφόρων της παράταξης, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, θα αλλοιώσει τον ανοιχτό χαρακτήρα της ψηφοφορίας και θα περιορίσει τον κύκλο των ψηφοφόρων γύρω από τον στενό πυρήνα των κομματικών, στον οποίο, όπως εκτιμάται, διατηρεί προβάδισμα ο κ. Μεϊμαράκης.

Η εκπρόσωπος του κ. Τζιτζικώστα στην ΚΕΦΕ, βουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει αναλυτικότερη συζήτηση για το ύψος της συνδρομής θα επιμείνει να προβλεφθεί απαλλαγή για ψηφοφόρους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, ΑΜΕΑ και άλλοι, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν.



Ο νεαρός Απόστολος Τζιτζικώστας ήρθε από τη Θεσσαλονίκη με τον φρέσκο αέρα του Βαρδάρη 

Το ύψος της συνδρομής, πάντως, συνδέεται άρρηκτα και με την κάλυψη του οικονομικού κόστους της εκλογικής διαδικασίας που υπολογίζεται ότι θα πλησιάσει τις 700.000 ευρώ, με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν μετά τις προτάσεις που ζητήθηκαν από εταιρείες οι οποίες μπορούν να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψηφοφόρων με τρόπο ώστε να αποφευχθούν διπλοψηφίες.

Τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα τα οποία, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία δημιουργούν ανησυχία και σε σχέση με τις κάλπες που θα στηθούν - ζήτημα που θα απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ σήμερα Δευτέρα. Ο στόχος που τίθεται από τη Συγγρού είναι τα εκλογικά κέντρα να ξεπεράσουν τα 1.000 και οι κάλπες να φτάσουν τις 1.500, όπως ήταν και στην αναμέτρηση του 2009, για να έχουν πρόσβαση ακόμη και πολίτες από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της ελληνικής επικράτειας, σε μια εποχή, μάλιστα, που μπορεί, εκτός από την απόσταση, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


Πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν
Στα διαδικαστικά ζητήματα αυτού του είδους τα επιτελεία των αντιπάλων του νυν προέδρου της Ν.Δ. δίνουν μεγάλη σημασία, καθώς εκτιμούν ότι η προσέλευση των πολιτών στις «γαλάζιες» κάλπες μπορεί να αποτελέσει τον πλέον καθοριστικό παράγοντα για την ανάδειξη του τελικού νικητή, που δεν μπορεί να προδικαστεί, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τη σύνθεση του εκλογικού σώματος. Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης καταγράφουν χαμηλό ενδιαφέρον για τη διαδικασία ως αποτέλεσμα ίσως και της απογοήτευσης που προκάλεσε στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο η αρνητική δημοσιότητα που συνόδευσε την ανάδειξη των υποψηφίων με τα μπρος-πίσω στην περίπτωση του Αδωνη Γεωργιάδη, αλλά και η πολυήμερη δυστοκία στον ορισμό της ημερομηνίας της ψηφοφορίας.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευγνωμονεί τον Θεό για το επώνυμό του, που όμως... δεν το θέλει

Η σχετικά μακρά προεκλογική περίοδος των έξι εβδομάδων που έχουν μπροστά τους οι υποψήφιοι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο - πολύ περισσότερο, όπως αρκετοί θυμίζουν, όταν το αποτέλεσμα της αντίστοιχης προ εξαετίας αναμέτρησης διαμορφώθηκε έπειτα από μια μεγάλη ανατροπή που έδωσε τη νίκη στον Αντώνη Σαμαρά ενώ η κούρσα είχε ξεκινήσει με την Ντόρα Μπακογιάννη να είναι το απόλυτο φαβορί και να έχει -αρχικά τουλάχιστον- τη στήριξη από το μεγαλύτερο μέρος του υψηλόβαθμου στελεχιακού δυναμικού της Ν.Δ. Στην αναμέτρηση του 2009 λέγεται ότι είχαν πάρει μέρος περί τις 800.000 μέλη και φίλοι της Ν.Δ., αριθμός που θεωρείται από πολλούς υπερβολικός, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, καθώς ποτέ δεν ανακοινώθηκαν επισήμως τα ακριβή αποτελέσματα τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τις επιδόσεις των υποψηφίων. (Υπενθυμίζεται ότι πλην του κ. Σαμαρά και της κυρίας Μπακογιάννη υποψήφιος ήταν και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.)




Οι στοχεύσεις των τεσσάρων υποψηφίων
Χωρίς, πάντως, να αναμένουν τις τελικές διευθετήσεις για τη διαδικασία, τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων καταστρώνουν σχέδια και ετοιμάζονται για την προεκλογική μάχη που θα δοθεί τόσο κεντρικά -με τηλεοπτικά debates ή με αντιπαράθεση ενώπιον κομματικού ακροατηρίου σε θεματικές συνδιασκέψεις- όσο και στην περιφέρεια με περιοδείες που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Με πρωτοβουλίες και κινήσεις που σηματοδοτούν τον ενωτικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει στην υποψηφιότητά του ξεδιπλώνει τη στρατηγική που έχει χαράξει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Με συνεχείς επικριτικές παρεμβάσεις του κατά της κυβέρνησης επιχειρεί να τονίσει ότι είναι προσηλωμένος στα αντιπολιτευτικά καθήκοντά του στη Βουλή, ευελπιστώντας ότι η στάση αυτή θα επιβραβευτεί από τους Νεοδημοκράτες. Δεν είναι τυχαίος, άλλωστε, ο αυστηρός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, καλώντας τον να μην υπεισέρχεται στα εσωτερικά της Ν.Δ. και ξεκαθαρίζοντας «όποιος κι αν εκλεγεί μια παρέα θα είμαστε».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος εγκαινίασε την Πέμπτη τα γραφεία του στην πρωτεύουσα, παρουσία πλήθους υποστηρικτών του, επισκέφτηκε ήδη την Αχαΐα, όπου, εκτός από τον τοπικό βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, έχει μαζί του και τους προέδρους των «γαλάζιων» οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής. Επόμενος σταθμός του θα είναι η Ηπειρος, όπου επίσης βρίσκει στήριξη σε ισχυρούς παράγοντες της περιοχής. Ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απεδέχθη ασμένως την πρόταση των ανθυποψηφίων του να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. που κάποιοι τη θεώρησαν «παγίδα», ενώ «με την ίδια μαεστρία», όπως λένε στο περιβάλλον του, προτίθεται να αποφύγει και τη δεύτερη παγίδα που θέλουν κάποιοι να του στήσουν, προτρέποντάς τον να ορίσει εκ των προτέρων τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εφόσον εκλεγεί πρόεδρος.

Από την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ξεκίνησε τη δική του πορεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους στην κούρσα, καθώς, όπως υποστηρίζει, «χάσω κερδίσω, όσα έχω να πω εγώ δεν θα τα πει κανείς άλλος». Αποσείοντας τα σχόλια ότι εκπροσωπεί τη Ν.Δ. των τζακιών, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι το επώνυμό του, που στην αφετηρία της διαδρομής του ήταν πλεονέκτημα, στην πορεία έγινε μειονέκτημα και δηλώνει ότι ο ίδιος αγωνίζεται για να μπορεί, όπως λέει, «να διεκδικεί την ηγεσία της Ν.Δ. και ο γιος του βιβλιοπώλη», μια αναφορά που παραπέμπει στον κ. Γεωργιάδη που είναι ο μόνος από τους υποψηφίους που δεν είχε κάποιον πρόγονό του στην πολιτική.

Από τη Μακεδονία, και συγκεκριμένα από το Αμύνταιο, που είναι η γενέτειρα του πατέρα του, θα ξεκινήσει τις εξορμήσεις του εκτός Αττικής ο Αδωνις Γεωργιάδης που θα τελέσει μνημόσυνο στους τάφους των προγόνων του και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, που θεωρεί ότι η υποψηφιότητά του συμβολίζει τη δυνατότητα να γίνει πρόεδρος της Ν.Δ. ακόμη και ένας που δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι, θα κάνει περιοδείες με αμερικανικό στυλ, εποχούμενος σε ειδικά διαμορφωμένο πούλμαν και έχοντας στο πλευρό του τη δημοφιλή σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου