Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Οι αγρότες έκλεισαν τους δρόμους και στην Αττική: Αμετακινήτη η στάση τους στα μπλόκα
Μετά τη μεγαλειώδη διαδήλωση και τη ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica


Τρακτέρ παρατάχθηκαν επί της λεωφόρου Μαρκοπούλου - Ο Αποστόλου κατηγόρησε τους αγρότες ως ακροδεξιούς σε «εμπρηστική» ανακοίνωσή του - Δείτε βίντεο από τα επεισόδια της Θεσσσαλονίκης - Κλειστά για έξι ώρες τα Τέμπη

Αμετακίνητοι στη θέση τους να αποσύρει η κυβέρνηση τα σχέδιά της για το ασφαλιστικό και να πάρει πίσω τα μέτρα για το φορολογικό παραμένουν οι αγρότες μια ημέρα μετά το συλαλλητήριο-μήνυμα στη Θεσσαλονίκη. Οι περίπου 20.000 αγρότες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Βελλίδειο, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, ανέβαλαν τα εγκαίνια της έκθεσης Αgrotica καθώς σε σύσκεψη, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της HELEXPO, Τάσου Τζήκα και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ελήφθη η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η τελετή παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον αγροτικό κόσμο.


Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα σε όλη τη χώρα συνεχίζοντας τους αποκλεισμούς δρόμων και εθνικών οδών για πέντε ώρες, έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ αν και υπάρχουν και μπλόκα που διαφοροποιούν τη στάση τους και προχωρούν σε μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς.

Για πρώτη φορά, μάλιστα, έκλεισε δρόμος και στην Αττική και συγκεκριμένα η Λεωφόρος Μαρκοπούλου στη διασταύρωση που οδηγεί προς το Αεροδρόμιο, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα της Τετάρτης τρακτέρ αγροτών από όλα τα Μεσόγεια. Η μετακίνηση προς το «Ελ. Βενιζέλος» γίνεται για την ώρα μόνο από την Αττική Οδό.

<span itemprop="name" content="IMG_1109"></span> <span itemprop="description" content=""></span> <span itemprop="duration" content="25"></span> <span itemprop="thumbnail" content="http://pthemavodp.edgesuite.net/p/787781/sp/78778100/thumbnail/entry_id/1_yfgejd4p/version/100000/acv/111"></span> <span itemprop="width" content="600"></span> <span itemprop="height" content="480"></span>

Κλειστά έως τις 6 το απόγευμα, θα παραμείνουν τα Τέμπη ενώ στο Κάστρο Βοιωτίας οι αγρότες έχουν κλείσει το δρόμο έως τις 2 μετά το μεσημέρι, κίνηση που θα επαναλάβουν και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί του μπλόκου της Νίκας προχωρούν σήμερα σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Χαμός στη Θεσσαλονίκη

Η χθεσινή ημέρα σημαδεύθηκε από το μεγαλειώδες συλαλλητήριο των αγροτών με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotica. «Είμαστε όλοι εδώ από την Κρήτη έως τον Έβρο» βροντοφώναξε ο κόσμος της υπαίθρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά το μέλος της Συντονιστική Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας, για να καλωσορίσει τους συμμετέχοντες «σήμερα την έκθεση την εγκαινιάζουμε εμείς, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς. Θα νικήσουμε, δεν κάνουμε πίσω».

Η ογκωδέστατη παρουσία των αγροτών υποχρέωσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μην παρεβρεθεί στον χώρο της έκθεσης αλλά παρά την είδηση αυτή οι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το Βελλίδειο, επιχειρώντας μάλιστα να εισβάλουν και εντός του χώρου, καθώς δεν είχαν... πιστέψει ότι τα εγκαίνια -που ήταν προγραμματισμένα για τις 19:00- αναβλήθηκαν και θεωρούσαν ότι ο υπουργός βρισκόταν εντός του κτιρίου.


Στο σημείο επικράτησε ένταση και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους αγρότες-διαδηλωτές.

Ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με ανακοίνωσή του δύο ώρες μετά τη ματαίωση των εγκαινίων «εμφανίστηκε» -όχι αυτοπροσώπως- με ανακοίνωση, με την οποία ρίχνει εκ νέου «λάδι στη φωτιά», αποδίδοντας σε προβοκάτσια όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη και δεν του επέτρεψαν να... πλησιάσει, καν, στον εκθεσιακό χώρο επανερχόμενος στη λογική των υποκινούμενων αντιδράσεων.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών. Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς. Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί. Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι». ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.Στην κόπωση ποντάρει η κυβέρνηση

Στην αγωνιστική κόπωση των αγροτών ποντάρει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα εξετάζει ελαφρύνσεις στο πακέτο των φορολογικών μέτρων που θα δώσουν το πρόσχημα στις πιο διαλλακτικές δυνάμεις να αναδιπλωθούν.

Το κλίμα οξύνθηκε μετά και τα χθεσινά επεισόδια στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της Agrotika και ενώ οι αγρότες συνεχίζουν τους πολύωρους αποκλεισμούς των δρόμων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν καθώς όπως λένε ''εμείς δεν μπορούμε να στείλουμε τα ΜΑΤ ούτε να ξεφουσκώσουμε τα λάστιχα''. Ωστόσο θεωρεί ότι οι αγρότες δεν διαθέτουν κοινωνικές συμμαχίες, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και ρωγμές μεταξύ τους καθώς επηρεάζονται από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, από το ΚΚΕ και από τη ΝΔ.Στο πλαίσιο αυτό εντάσσει η κυβέρνηση το ότι μεταξύ των αγροτών διατυπώθηκε μειοψηφικά έστω η πρόταση να συναντηθούν οι αγρότες με τον πρωθυπουργό για να μπουν σε διάλογο. Συνέβαλε σε αυτό και η αρνητική θέση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στους αποκλεισμούς των δρόμων αλλά και η πρόταση της ΝΔ να συμψηφιστούν οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές με τις αγροτικές επιδοτήσεις που αφορά περίπου το 50% των αγροτών.

Φυσικά η κυβέρνηση συνεχίζει τον επικοινωνιακό πόλεμο προκειμένου να φέρει τους αγρότες αντιμέτωπους με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Στο πλαίσιο αυτό αφού θύμισε τις παλιές αμαρτίες των χαμένων επιδοτήσεων επιχειρεί να εμφανίσει τις κινητοποιήσεις όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου σαν υποκινούμενες: ''Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς''ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλεί τους αγρότες σε διάλογο, θεωρώντας ότι η άρνησή τους να δουν τον πρωθυπουργό λειτουργεί πολιτικά σε βάρος τους καθώς φαίνονται να μην επιδιώκουν λύσεις μέσα από την αναζήτηση συμβιβασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου