Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Συνελήφθη ο υπ'αριθμόν 1 καταζητούμενος τρομοκράτης



Ο 30χρονος Μοχάμεντ Αμπρινί, θεωρείται ως ένας από τους βασικούς συνεργούς του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις βομβιστικές επιθέσεις του Παρισιού. Το βίντεο της σύλληψης.



Ο 30χρονος Μοχάμεντ Αμπρινί, που θεωρείται ως ένας από τους βασικούς συνεργούς του Σαλάχ Αμπντεσλάμ στις βομβιστικές επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο, συνελήφθη από τις Βελγικές αρχές στo  Αντερλεχτ νοτιοδυτικά των Βρυξελλών, όπως επιβεβαιώνουν πηγές της γαλλικής αστυνομίας.

Το βίντεο της σύλληψης

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, στον Αμπρινι φαίνεται πως είχε στηθεί ενέδρα στον δρόμο. Ενα βίντεο που τράβηξε από παράθυρο σπιτιού ένας κάτοικος του Αντερλεχετ και το ανέβασε στο Facebook, δείχνει αστυνομικούς με πολιτικά να έχουν ρίξει στο έδαφος έναν άνδρα και να του περνούν χειροπέδες. Στην συνέχεια τον σηκώνουν και τον επιβιβάζουν σε ιδιωτικό αυτοκίνητο.
Ο Αμπρινί, Βέλγος με καταγωγή από το Μαρόκο, είχε αναγνωριστεί ότι επέβαινε σε αυτοκίνητο μαζί με τον Αμπντεσλάμ δύο ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι. Το συγκεκριμένο όχημα χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.
Η δημόσια τηλεόραση VRT μεταδίδει ότι ο συλληφθείς, ενδέχεται να είναι «ο άνθρωπος με το καπέλο», που συνόδευσε τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών για τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου.
Ο Αμπρινί ήταν γνώριμος της αστυνομίας αρκετά χρόνια πριν καθώς είχε εμπλακεί σε υποθέσεις κλοπών και ναρκωτικών. Το 2015 είχε επισκεφτεί την Τουρκία και εκτιμάται ότι πέρασε παράνομα και στη Συρία.
Μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε γίνει ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στην Ευρώπη.
Οι βελγικές αρχές θεωρούν ότι ο Αμπρινί και ο Αμπντεσλάμ ήταν παιδικοί φίλοι. Ο μικρότερος αδερφός του Αμπνρινί, ο Σουλεϊμάν εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος το 2014 και εντάχθηκε στον ίδιο τρομοκρατικό πυρήνα με τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον θεωρούμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.  Ο νεαρός Αμπρινί πέθανε 8 μήνες μετά την στρατολόγησή του.

Πολλές οι συλλήψεις στο Βέλγιο

Μαζί με τον 30χρονο έχει συλληφθεί ακόμη ένας ύποπτος για τρομοκρατία. Πρόκειται για τον Οσάμα Κραϊεμ ο οποίος - όπως πιστεύεται- είχε καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας στον σταθμό του μετρό Petillon την ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Λίγο νωρίτερα ο Οσάμα Κραϊέμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χαίντ Ελ Μπακράουι, ο οποίος ανατινάχθηκε στον σταθμό του μετρό Maelbeek.
Ο Οσάμα Κραϊέμ
Ο Οσάμα Κραϊέμ
Η εισαγγελία των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει πολλές άλλες συλλήψεις χωρίς όμως αν δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου