Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

«Καταιγίδα» αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες

 

Βαρύς ο λογαριασμός των 1,8 δισ. σε έμμεσους φόρους για τους πολίτες




Με ΦΠΑ 24% ανεβαίνουν οι τιμές σε τρόφιμα, εισιτήρια λεωφορείων και αεροπλάνων, ταξί, καύσιμα - Έρχονται νέοι φόροι σε καφέ-ηλεκτρονικά τσιγάρα - Βάζουν εισφορά σε ίντερνετ και καλωδιακή τηλεόραση...

 

 Βαρύ το κλίμα στη συνεδρίαση του Euroworking Group χθες στις Βρυξέλλες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε νέα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ως το 2018, χωρίς όμως τη συγκατάθεση του ΔΝΤ που κρατά αποστάσεις και από τους Ευρωπαίους, αφού θέλει να έχει τον τελευταίο λόγο σε όσα γίνουν, για νέα μέτρα και ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αναμένεται ένα «σπριντ» συνομιλιών και ψήφισης των προαπαιτούμενων για τις επόμενες δέκα μέρες, ώστε το Euroworking Group να ετοιμάσει κείμενα συμφωνίας ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη στο euroworking group από την αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Χουλιαράκη, δεσμεύτηκε πως θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες (ίσως και μέσα στο σαββατοκύριακο ή ως την Τρίτη) το νέο πακέτο έμμεσων φόρων 1,8 δισ. ευρώ  μαζί με τον «κόφτη» και τις διατάξεις για όλα τα δάνεια  που θα πουληθούν στα ξένα funds, ώστε να έχουν ψηφισθεί πριν την επόμενη Δευτέρα.

"Αγκάθι" παραμένουν τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ, επιμένουν να ψηφιστούν τώρα, ζητώντας και συγκεκριμένες δράσεις, όπως η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα ισχύει μέχρι το 2018, αλλά και η περικοπή μισθών σε Δημόσιο, σε συγκεκριμένο ποσοστό και συγκεκριμένες κατηγορίες μισθολογίων. Επιπλέον ζητούν ΦΠΑ 24% σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ , αντί άλλων έμμεσων φόρων. Σημείο τριβής  είναι και αν η απόφαση για ενεργοποίηση θα λαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα στοιχεία της Eurostat ή μετά από κάθε αξιολόγηση. Οι δανειστές θέλουν κάθε 3 μήνες να αποφασίζεται αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα και αυτά να λαμβάνονται αυτόματα.

Με «άγνωστο Χ» τη στάση του ΔΝΤ, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση λένε πως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται να εφαρμοστούν από φέτος οι περισσότερες αυξήσεις έμεμσων φόρων, πλην ίσως του φόρου στα ξενοδοχεία ή τις αυξήσεις στα τσιγάρα και τον καπνό που μπορεί να μετατεθούν για 2018.

Τα κείμενα της τεχνικής "συμφωνίας επί της αρχής", που εξετάζει το Euroworking Group κρύβει αυξήσεις φόρων που θα σαρώσουν από το καλοκαίρι την αγορά, με μέτρα όπως:

-  Νέα αύξηση (η 6η σε έξι χρόνια) του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, που σημαίνει αφαίμαξη μισού δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά. Θα συμπαρασύρει τις τιμές στα τρόφιμα  (μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.),  σε ταβέρνες και εστιατόρια, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) στα κόμιστρα των ταξί, στα ρούχα, στα καύσιμα, στα νεόδμητα σπίτια, στη τηλεφωνία

-  αυξήσεις ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, κυρίως της βενζίνης, ενώ ίσως περιοριστεί ή αποφευχθεί η αύξηση του φόρου του πετρελαίου ντίζελ για τις μεταφορές και τη θέρμανση, στο υγραέριο, και το φυσικό αέριο. Η τιμή της αμόλυβης θα φτάσει στο 1,5 ευρώ.

-   αύξηση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης για την μπύρα και την κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά για τα Δωδεκάνησα.

-  νέους φόρους κατανάλωσης στον  καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

-  από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή και νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοκινήτων με βάση την αξία και κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά των ΙΧ. Θα αλλάξει όμως και η φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων.

-  καθιέρωση ενός φόρου πληρότητας σε ξενοδοχεία που έχουν παραπάνω δύο αστέρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πάνω από δύο κλειδιά.

- μόνιμο φόρο επί των τυχερών παιχνιδιών που να αντικαταστήσει την εισφορά 5 λεπτών ανά στήλη .

-  επιβολή εισφοράς για τους συνδρομητές ίντερνετ ύψους 5% αλλά και μία εισφορά 10% για τους συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης. Η πρώτη πάντως ίσως τελικά να περιοριστεί ή αποφευχθεί.

- Την αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων ENΦIA από τις χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με την αλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και αύξηση στους συντελεστές .

Τέλος, ένα ποσό της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ θα εξοικονομηθεί από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, με το πάγωμα των αυξήσεων λόγω προαγωγής και τον εξορθολογισμό των επιμέρους μισθολογίων, ενώ έρχεται και αύξηση της φορολογίας για τις εταιρίες Real Estate Εταιρείες Επενδύσεων και Εταιρειών Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου