Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Η κυβέρνηση του «ναι σε όλα» πανηγυρίζει για το τέταρτο Μνημόνιο

 

 

Οι δανειστές «άδειασαν» τον Τσίπρα. Ψήφισε μέτρα 5,6 δισ. και τώρα του ζητούν να ψηφίσει και το μνημόνιο «κάβα» - Πώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πουλήσει τα βάρβαρα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό ως επιτυχία

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε για πολλοστή φορά τον αληθινό της εαυτό, συναινώντας στην πρόταση των δανειστών, για την υιοθέτηση νέων πολύ σκληρών μέτρων που πλήττουν απευθείας το σύνολο των πολιτών της χώρας. Αφού ψήφισε μέτρα ύψους 5,6 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έρχεται να πει ξανά στον ελληνικό λαό πως συνιστούν επιτυχία τόσο τα βάρβαρα μέτρα στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, όσο και η συζήτηση για τη δήθεν διευθέτηση του χρέους.

Όμως, η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, σχετικά με το τι έρχεται από εδώ και στο εξής: πέρα από τον αυτόματο «κόφτη» δαπανών, που θα οδηγεί σε αυτόματες νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει των στόχων της, έρχονται και νέα φορολογικά μέτρα, με σκοπό να μην ξεφύγει η κυβέρνηση από το «κατώφλι» του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, το οποίο έχει διαμορφωθεί στο 3,5%.
AdTech Ad
Με απλά λόγια, ο «κόφτης» και τα νέα μέτρα θα επικρέμονται στο εξής ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια όλων των Ελλήνων, με τον κ. Τσίπρα να πανηγυρίζει ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εμφανίζοντας μια «γιαλαντζί» διαπραγμάτευση ως επιτυχημένο διπλωματικό αγώνα.

Κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου...


Η κυβέρνηση, άλλωστε, αποδεικνύει σε κάθε δυνατή ευκαιρία πως έχει χάσει την επαφή της με τον παλμό της οικονομίας και την καρδιά της κοινωνίας. Φτάνει να διαβάσει κανείς με προσοχή τις χθεσινές (09/05/2016) δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο υπουργός υποστήριξε ότι «ο δημοσιονομικός “κόφτης” δεν συνεπάγεται την άμεση λήψη μέτρων», τονίζοντας ότι δεν θα επηρεαστούν μισθοί και συντάξεις εξαιτίας του «κόφτη».
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι «αυτός ο περίφημος δημοσιονομικός "κόφτης" υπάρχει από το 1949, όταν θεσπίστηκε το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Γερμανίας και τότε έφερε το όνομα "χρυσός δημοσιονομικός κανόνας"».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθούν μέτρα χωρίς να φτάσει η τελική απόφαση στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του λέγοντας πως «ο κόφτης δεν αφορά τη λήψη μέτρων αλλά την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού ως προς το λογιστικό του σκέλος».
Προσέξτε τη διγλωσσία: ο αυτόματος κόφτης δεν συνεπάγεται άμεσα μέτρα (!), αλλά η Βουλή θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση για τη λήψη τους!
Άρα, τι έρχεται να μας πει ο υπουργός: ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων είναι μια πάγια τακτική και έρχεται ως... φυσικό επακόλουθο μιας ιδιόρρυθμης κατάστασης που ζει η Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια; Κι όμως, το ακούσαμε κι αυτό!
Το κλίμα της δήθεν ευφορίας που διακατέχει την κυβέρνηση δεν είναι τίποτε περισσότερο παρά ένα προπέτασμα καπνού. Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου γνωρίζει πολύ καλά πως εάν δεν ξεπεραστεί ο «κάβος» του Μαΐου, τότε τα έργα και οι ημέρες του θα είναι μετρημένα.

Χρέος: Πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε... ακούρευτοι!
Εκεί που, πάντως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει «τα ρέστα» της, επιχειρώντας να βαφτίσει το κρέας ψάρι, είναι η συζήτηση για το χρέος. Οι δανειστές ξέκοψαν άπαξ διά παντός οποιοδήποτε ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος», ενώ και η συζήτηση για την ελάφρυνση έρχεται με αυξημένες αξιώσεις από πλευράς των δανειστών.
Άλλωστε, για την ιστορία, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, απαγορεύεται ρητά το haircut στο χρέος μιας χώρας, ενώ αντίθετα μπορούν να δοθούν διάφορες διευκολύνσεις (π.χ. επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής), αλλά σίγουρα όχι χωρίς «αιματηρά» ανταλλάγματα.
Όσο κι αν, λοιπόν, η κυβέρνηση πανηγυρίζει, το τέταρτο Μνημόνιο, έστω και εν αναμονή, είναι γεγονός. Είναι η ίδια κυβέρνηση που μιλούσε για νταούλια και ζουρνάδες, για σκίσιμο των μνημονιακών συμβάσεων και άλλα τέτοια όμορφα και διθυραμβικά.
Ευτυχώς που δεν ζούμε όλοι στο δικό τους «παράλληλο σύμπαν», γιατί πλέον το επόμενο βήμα θα ήταν να πούμε ότι «τα Μνημόνια είναι ευλογία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου