Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Τζαμάλα: Η κόρη Τατάρου από τη Σκάλα του Μιλάνου στη EurovisionΟ ξεριζωμός της οικογένειάς της από την Κριμαία έχει γραφτεί στο DNA της. Από τα 9 τραγουδούσε Τατάρικα τραγούδια. Ποια είναι η Τζαμάλα, που σάρωσε στη Eurovision;


 Η ίδια γεννήθηκε στο Κιργιστάν. Ο πατέρας της ήταν Τατάρος της Κριμαίας και η μητέρα της Αρμένισα. Ως συγγενής του Αράμ Χατσατουριάν, του πιο γνωστού Αρμένιου συνθέτη του 20ου αιώνα (από την πλευρά της μητέρας της), η μουσική τρέχει στο αίμα της νικήτριας της Eurovision 2016, Τζαμάλα
 

Η προγιαγιά της που ξεριζώθηκε από την Κριμαία

Είναι 32 ετών και κατάφερε να γίνει το πιο συζητημένο πρόσωπο της Eurovision με ένα πολιτικό τραγούδι, το «1944» που αναφέρεται στον ξεριξωμό των Τατάρων από την Κριμαία, μια οικογενειακή τραγωδία. Καθόλου τυχαίο. Μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για τον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν. Ανάμεσά τους ήταν η προγιαγιά της. Η Τζαμάλα, δηλαδή, κατέκτησε την πρώτη θέση μ' ένα τραγούδι που μιλούσε για την οικογενειακή της τραγωδία.
  «Εκείνη η τρομερή χρονιά άλλαξε για πάντα τη ζωή μίας εύθραυστης γυναίκας, της προγαγιάς μου, της Ναζιλκάν. Θα προτιμούσα να μην είχαν συμβεί όλα αυτά τα τρομερά πράγματα σε εκείνη και θα προτιμούσα αυτό το τραγούδι να μην υπήρχε», είπε η Τζαμάλα στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη νίκη της.
  Τραγουδά από τα παιδικά της χρόνια. Η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση έγινε όταν ήταν μόλις 9 ετών με - τι άλλο; -  12 παραδοσιακά τραγούδια των Τατάρων της Κριμαίας.
  Εκανε σπουδές στη μουσική και ασχολήθηκε με την όπερα. Ως μία από τις κορυφαίες στην τάξη της, σχεδίαζε να αφοσιωθεί στην κλασική μουσική και μάλιστα ονειρευόταν να κάνει καριέρα στην Σκάλα του Μιλάνου. Ομως, το πάθος της για την τζαζ και η διάθεσή της να πειραματιστεί μουσικά την οδήγησαν σε διαφορετικούς δρόμους, ενώ άρχισε να δίνει συναυλίες με την αδερφή της, Βενέρα.
   Το 2009 ήταν η χρονιά της. Δοκίμασε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό για νέους ποπ τραγουδιστές «New Wave» και κέρδισε. Η νίκη της αυτή ήταν το πολυπόθητο εισιτήριο για συναυλίες στη Μόσχα και το Βερολίνο, ενώ έγινε διάσημη στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά, περιστασιακά, συνέχισε να μετέχει και σε συναυλίες κλασικής μουσικής.
  Το 2011 μετείχε στη διαδικασία επιλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε την Ουκρανία. Παρότι επελέγη για την τελική φάση, εξαιτίας διαμάχης που ξέσπασε για ψήφους που δεν καταμετρήθηκαν ορίστηκε νέα διαδικασία και εκείνη αποσύρθηκε. Οπως αποδείχτηκε θα έπρεπε να περιμένει 5 χρόνια ακόμα για να εκτιναχθεί στην κορυφή ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου